אם הייתם מספרים למישהו בתחילת המאה העשרים כי תוחלת החיים הממוצעת תעלה על 80 שנה הוא לא היה מאמין לכם. אם הייתם מספרים לו כי לא רק שניתן להגיע אל גיל זה אלא ניתן לעשות זאת בדעה צלולה ודאי היה פותר אתכם כמשוגעים, שכן עד לפני מאה שנה תוחלת החיים הייתה נמוכה, שלא לדבר על איכות החיים – זכות שהייתה שמורה רק לעשירים. אולם כיום הגיל השלישי נחשב ל- 50 החדש, עם זמן שהתפנה לנכדים ולתחביבים, לטיולים ואפילו לפיתוח של תחומי עניין חדשים. אך בצד כל זאת העצמות מעט חורקות, וכאבי המפרקים הם אלו שמבשרים את בוא הגשם, וגם הזיכרון הוא לא כמו פעם. גם הצרכים התזונתיים משתנים וכדאי להקפיד על תוספי תזונה שמותאמים במיוחד לצרכיים הייחודיים של גיל זה בכדי להישאר בריאים וחזקים יותר לאורך זמן.
אומגה 3 : כל היתרונות הבריאותיים בגיל ה-3
אומגה 3 היא קומפלקס של חומצות שומן חיוניות שנמצאות בחזית המחקר זה מספר עשורים. יש להן תפקיד מרכזי בשמירה על תפקוד קוגניטיבי תקין ובריאות מערכת העצבים והמוח, הן חשובות לבריאות מערכת הלב וכלי הדם, יש להן השפעה נוגדת דלקת, דבר בעל חשיבות במצבים דלקתיים כגון דלקות מפרקים, כמו כן הן תורמות לתפקוד חיסוני יעיל וכמו כן הן תורמות לבריאות העין ומקדמות תפקוד כלייתי תקין.
מהן חומצות שומן מסוג אומגה 3
קומפלקס חומצות השומן מסוג אומגה 3 הוא שם כללי למספר חומצות שומן חיוניות. הן נקראות “חיוניות” משום שהגוף אינו יודע לייצר אותן בעצמו ולכן חיוני עבורו לקבל אספקה נאותה וסדירה שלהן דרך המזון או תוספי תזונה. ישנם 3 סוגים עיקריים של חומצות שומן מסוג אומגה 3:
α-linolenic acid – ALA – נמצאת במקורות צמחיים, לרוב בזרעים שונים ובאגוזים (כגון זרעי צ’יה, פשתן, מרווה מרושתת ואגוזי מלך וכן תרד, אצות שונות, שמן זרעי המפ ושמן קנולה), והגוף אינו יודע לייצרה בעצמו.
מחקרים רבים שנעשו בשנים האחרונות מצביעים על פוטנציאל הגנתי רב-מערכתי שאומגה 3 יכולה להעניק. מחקרים מראים כי בשנים הראשונות, אומגה 3 מתקשרת לשיפור ההתפתחות המוחית וליצירת סינפסות (מבני תקשורת בין תאי המוח), ועוזרת למנוע בעיות עצביות בשלבים מאוחרים יותר בחיים. חוקרים מאוניברסיטת פיטסבורג (ארה”ב) מצאו שבקרב קבוצת נחקרים בגילאי 35 עד 54, רמות גבוהות יותר של DHA נקשרו באופן מובהק לגמישות מחשבתית, זיכרון ואוצר מילים. מאחר והתפריט המערבי דל בחומצות שומן אומגה 3, מומלץ מאוד ליטול אותן בתוסף איכותי, בפרט אילו הנמנעים או אלו שלא צורכים מספיק דגי ים צפוני בתזונה. הכמות היומית המומלצת של DHA עומדת על 200-600 מ”ג ליום, כאשר המלצות מנהל התרופות והמזון האירופאי והאמריקאי עומדות על מינימום של 250 מ”ג DHA ליום לתמיכה ולתפקוד תקין של המוח.
לקבל הרבה יותר מהאומגה 3 שלכם
בעבר נהוג היה לחשוב שרק אכילת דגים מבטיחה צריכה נאותה של אומגה 3, אבל האמת היא שרק דגים שניזונים מאומגה 3 צמחית יכילו את חומצת השומן החיונית הזו. במרבית המקרים מדובר בדגי ים צפוני החיים במים עמוקים (ולא אלו מהים התיכון) אשר ניזונים מאצות מיקרוסקופיות מסוגים שונים (פיטופלנקטון) שמכילות אומגה 3. אך בישראל אחוז ניכר מהדגים הנמכרים גדלים בכלל בבריכות ואף ללא פיקוח נאות, וידוע כי הם חשופים לרעלנים כגון PCB ודיוקסין או דומיו (כימיקלים מתעשיית הפלסטיק). דגי ים צפוני שדווקא כן מכילים אומגה 3 חשופים לכספית ושאר מתכות כבדות מסוכנות.
כשמפיקים שמן מדגים שנחשפו למתכות כבדות – סביר להניח כי רובן ימצאו גם בו. זאת מפני שחומרים אילו הם מסיסי שמן ומצטברים ברקמת השומן של הדג ממנה מופק השמן. וגם אם בתהליך הייצור של השמן הוא יעבור טיהור מרעלנים, סביר להניח כי כמות מסוימת עדיין תוותר במוצר הסופי, ולכן לנטילתו לאורך זמו עשויות להיות השלכות בריאותיות.
לכך מתווספת עובדה נוספת – שמן דגים לרוב מופק בתהליך כימי המערבב זיקוק, חימום ושימוש בחומרים כימיים שונים. תהליכים אלו עשויים, במקרים רבים, לגרום להתחמצנות של השמן הרגיש ולשינוי במבנה הכימי המקורי שלו, מה גם ששמן מחומצן עלול לגרום לסטרס חמצוני ברקמות הגוף (מצב בו נוצרת כמות גדולה מידי של רדיקלים חופשיים) – וגם לכך עשויות להיות השלכות בריאותיות. כל זאת בניגוד לשמן המכיל אומגה 3 ממקור צמחי שמופק לרוב בכבישה קרה.
איך תדעו שמדובר באומגה 3 איכותית?
- אצות מסביבת גידול מבוקרת – אומגה צמחית איכותית ממקור ימי מופקת מאצות הגדלות בסביבת גידול מבוקרת, נטולת כספית ורעלים. אצות מסוימות מכילות רכיבים צמחיים חיוניים ונוגדי חמצון טבעיים (קראטונואידים) המסייעים בהגנה על האומגה 3 מפני התחמצנות. בנוסף, ניתן לשלב עם האומגה 3 נוגדי חמצון טבעיים נוספים כמו ויטמין E ותמצית שמן רוזמרין .
- תהליך מיצוי – ניתן להפיק אומגה 3 בזיכוך או בכבישה קרה. בתהליך הזיכוך שמן האומגה 3 עובר תהליך של חימום, לעומת תהליך הכבישה הקרה שהינו נטול חימום וללא שימוש בחמצן (שעלול לחמצן את האומגה 3 הרגישה) וכמובן ללא זיכוך.
- יציבות והגנה מפני חמצון – שיטות ייצור מסוימות, כמו הטכנולוגיה הליפוזומלית, מסייעות להגנה ולשמירה על יציבות החומרים הפעילים שבמוצר. ליפוזומים הם מבנים כדוריים חלולים (מעין בועיות מיקרוסקופיות) שמסיסים גם בשמן וגם במים. המעטפת שלהם מורכבת מפוספוליפידים – רכיבים טבעיים מהם גם בנויים כל קרומי התאים בגופינו. הליפוזומים יוצרים מעטפת סביב כל מולקולת אומגה 3 – שמגינה עליה ומונעת את ההתחמצנות שלה.
- רמת ספיגה אופטימלית – שיטות ייצור כמו הטכנולוגיה הליפוזומלית מאפשרות ספיגה אופטימלית של האומגה 3 בתאים. הליפוזומים משמשים כמערכת נשיאה מוגנת לאומגה 3 לאורך כל מערכת העיכול – עד הגעתה לתאי הספיגה במעי הדק – בשלב זה הליפוזום מתמזג עם תא ספיגה ופורק לתוכו את האומגה 3 שהוא מכיל. ההתמזגות נעשית באופן טבעי, משום שגם מעטפת תאי הספיגה במעי מורכבת מפוספוליפידים – בדיוק כמו הליפוזום. למעבר למחקר המלא.
למחקרים בנושא טכנולוגיית הספיגה הליפוזומלית לחצו כאן
היכנסו לקריאת מאמר על מחקרים בנושא אומגה 3 ותהליכי הזדקנות