לחץ הדם הוא הלחץ המופעל על ידי הדם הזורם בעורקים על דפנותיהם. לחץ דם גבוה עלול להוביל למחלות לב וכלי דם. במרבית המקרים גורמים סביבתיים תורמים להתהוות לחץ דם גבוה, ובכללם מעט מידי פעילות גופנית אירובית ותזונה לקויה. מחקרים מדעיים מראים שצריכה יומית של אומגה 3 עשויה להועיל. תוסף תזונה ליפוזומלי מסוג אומגה 3 עשוי להיות פתרון מומלץ.
לחץ הדם הוא הלחץ המופעל על ידי הדם הזורם בעורקים על דפנותיהם ואשר נמדד בעזרת שתי אמות מידה המכונות לחץ סיסטולי ולחץ דיאסטולי. לחץ הדם מבוטא במילימטרים של כספית. לחץ סיסטולי נחשב לתקין עד 129 מילימטרים כספית וגבולי עד 139, ודיאסטולי תקין עד 84 מילימטרים כספית וגבולי עד 89.
הלחץ הסיסטולי זה לחץ הדם שנמדד כאשר שריר הלב מתכווץ במטרה להזרים דם לרקמות הגוף וזה המספר הגבוה מבין שני המספרים שמתקבלים בעת מדידת לחץ הדם.
לחץ דיאסטולי הוא לחץ הדם כאשר שריר הלב נמצא בין התכווצויות וזה המספר הנמוך מבין שני המספרים שמתקבלים בעת מדידת לחץ הדם.
לחץ הדם תלוי בעיקר בעוצמת הכיווץ של שריר החדר השמאלי של הלב, בגמישות העורקים ובנפח הדם בעורקים. ירידה בלחץ הדם מתרחשת כאשר שריר הלב אינו פועל כיאות או כאשר נפח הדם בעורקים נמוך, ואילו עליה בלחץ הדם מתקבלת כאשר נפח הדם בעורקים גבוה. לחץ דם גבוה מהתקין גורם לשריר הלב לעבוד קשה מהרגיל, כי עליו להתאמץ כדי להזרים דם לרקמות או לשאוב אותו מהן.
לחץ דם גבוה לאורך זמן יוצר סיכון להיחלשות שריר הלב ודפנות העורקים. העדות למצב מסוכן היא לחץ דם דיאסטולי שעולה על 90. זה מעיד על כך שאף בעת מנוחה של שריר הלב עדיין מופעל לחץ גבוה על דפנות העורקים. לחץ דם גבוה יכול להביא למחלות לב וכלי דם לרבות שבץ, חסימה של אספקת דם לשריר הלב עצמו המכונה התקף לב, ולמחלות עיניים המתבטאות בפגיעה בראייה.
למרבה הצער, במרבית המקרים יתר לחץ דם אינו גורם לסימפטומים המדליקים נורות אזהרה מבעוד מועד, ולכן יתר לחץ דם מכונה “הרוצח השקט”. עם זאת, במצבים של לחץ דם גבוה במיוחד ייתכנו כאבי ראש, סחרחורות, ראיה מעורפלת, דימום מהאף וקוצר נשימה.
מה גורם ללחץ דם גבוה
הגורמים המשפיעים על התהוות לחץ דם גבוה נחלקים לגורמים ראשוניים ושניוניים. המרבית המכרעת של המקרים נובעת מגורמים ראשוניים דוגמת תזונה לקויה העשירה במלח ובשומנים רוויים, דלה באשלגן ובסידן, דלה בסיבים תזונתיים מסיסים, דלה בחומצות שומן רב בלתי רוויות כמו אומגה 3, מתאפיינת בצריכה מופרזת של אלכוהול או משקאות המכילים קפאין.
ברשימת הגורמים הראשוניים כלולים גם עודף משקל, היעדר פעילות גופנית אירובית, חרדות ומתחים מתמשכים, עישון, מחלת הסוכרת, מחלות כליות, רמה גבוהה בדם של כולסטרול וטריגליצרידים וכמו כן עם העלייה בגיל עולה הסיכון ללחץ דם גבוה. גורמים שניוניים הם מחלות או תרופות שגורמות לעלייה בלחץ הדם, ואלו אחראים רק לכ-5% מכלל מקרי יתר לחץ דם שמצריך איזון.
במקרים רבים ניתן להפחית ולאזן את לחץ הדם באמצעות שינויים באורח החיים, ולעיתים אין מנוס מהסתייעות גם בטיפול תרופתי. שינויים באורח החיים כוללים פעילות גופנית אירובית לפחות 30 דקות ביום, חמש פעמים בשבוע. פעילות אירובית היא כול פעילות גופנית שגורמת לעליה בקצב פעימות הדופק, והליכה ושחייה הן הפעילויות המומלצות על ידי גורמי המקצוע. כאשר קיים עודף משקל מהותי כדאי להפחיתו תוך היוועצות במומחי תזונה מוסמכים.
שינויים תזונתיים שתורמים לאיזון לחץ הדם הם בבחינת חובה. זה אומר הפחתת כמות השומנים הרווים במזון והעלאת כמות חומצות השומן הרב בלתי רוויות מסוג אומגה 3, הגדלת כמות האשלגן והסידן במזון, צמצום צריכת אלכוהול וקפאין וטיפולי הרפיה להפחתת מתחים דוגמת יוגה וביופידבק.
עד כמה מועילות חומצות שומן אומגה 3
כלל המחקרים שפורסמו בעיתונות המדעית מצביעים בבירור על כך שצריכת אומגה 3 הייתה בעלת השפעה מטיבה על לחץ הדם ועל הורדת רמות של טריגליצרידים בדם ברמה מובהקת.
מחקר סקירתי שפורסם ביוני 2022 במגזין המדעי Journal of the American Heart Association, טוען שנטילה יומית של כ- 3 גרם אומגה 3 באמצעות תזונה או תוספי תזונה עשויה להפחית את הסיכון ללחץ דם גבוה, ובמקרים של לחץ דם גבוה רמת הצריכה הזו תתרום לאיזונו.
צריכה של כמויות גדולות יותר של חומצות שומן מסוג אומגה 3 עשויה להועיל לאנשים הנמצאים בסיכון גבוה למחלות כלי דם ולב ולהם מומלץ להסתייע בייעוץ רפואי טרם קבלת החלטה בנושא. המחקר הסקירתי התבסס על ניתוח מידע שנצבר ב-71 מחקרים רפואיים שנערכו בין השנים 1987 ועד 2020, וכללו אלפי אנשים בגילאים 22 ועד 86.
מהיכן אקבל אומגה 3
חומצות השומן מסוג אומגה 3 חיוניות לפעילותו התקינה של הגוף, אך למרבה הצער אין הגוף יודע לייצר אותן בעצמו, ולכן נדרשת אספקה מהמזון או מתוספי תזונה. הן אינן מקשה אחידה וכוללות בעיקר שלושה סוגים – ALA (alpha linoleic acid), EPA (eicosapentaenoic acid), ו- DHA (docosahexaenoic acid). לאחר שהללו מתקבלות ממקור חיצוני, מייצר מהן הגוף חומצות שומן חד-בלתי-רוויות וחומצות שומן רב-בלתי-רוויות בהן יעשה שימוש.
ALA מצויה במקורות תזונה צמחיים וכך אף DHA, ואילו עיקר המקורות התזונתיים ל- EPA הם דגי ים וביצים. צריכה מוגברת של ALA ממקורות צמחיים אינה מהווה תחליף נאות לצריכת EPA ו- DHA. מאמר מדעי מפורט בנושא פורסם על ידי חוקרים בריטים במגזין Postgrad Medicine. במחקרים הרפואיים שהזכרנו הנבדקים צרכו חומצות שומן מסוג אומגה 3 בעיקר בעזרת נטילת תוספי תזונה שכללו שילוב של EPA ו- DHA.
תוספי התזונה של אומגה 3 המכילים את הצירוף של הסוגים EPA ו- DHA הנם במקרים רבים החלופה המועדפת מסיבות נוחות, או בשל היעדר טעמי לוואי או אף מסיבות רפואיות למשל על רקע של אלרגיה לדגים או לביצים.
תוסף התזונה אומגה 3 של אקוסאפ הוא תכשיר ליפוזומלי המתאפיין בספיגה גבוהה במערכת העיכול. הוא מכיל ביחס מיטבי את חומצות השומן EPA ו- DHA שמופקות מאצת ים מיקרוסקופית ((Schizochytrium. האצה מגודלת בבתי גידול ייעודיים בתנאים אופטימליים, בסביבה נקייה מרעלים וממתכות כבדות, וההפקה מתבצעת בתהליך מבוקר בו החומר הפעיל מוגן מפני התחמצנות. המוצר הסופי מגיע לצרכן בבקבוק מזכוכית כהה הנאטם בחנקן במטרה למנוע את התחמצנות החומר הפעיל.
המשמעות של היות התכשיר ליפוזומלי היא שחומצות השומן מסוג אומגה 3 נארזות בתוך כדורון מיקרוסקופי הבנוי מפוספוליפידים. הכדורון הזה מכונה ליפוזום. מחד הוא מגן על חומצות השומן מהתפרקות מוקדמת ומאידך מסייע להן להיספג ביעילות מהמעי למחזור הדם.