חוסר ברזל מהווה את המחסור התזונתי הנפוץ ביותר בקרב תינוקות בגילאי 6 עד 36 חודשים, ואילו אנמיה על רקע חוסר ברזל עלולה לפגוע בהתפתחותו המנטאלית והמוטורית של התינוק. הקפדה על תזונה נכונה ומתן תוסף ברזל יסייעו לשמירת רמת ברזל תקינות בקרב תינוקות.
אנמיה מחוסר ברזל מהווה את החוסר התזונתי הנפוץ ביותר בקרב תינוקות וילדים. בשנים האחרונות אומנם חלה ירידה משמעותית בשיעור התינוקות בישראל הסובלים מאנמיה על רקע חוסר ברזל, אך עדיין תופעה זו נפוצה ומחייבת את ההורים לבצע בדיקות דם שגרתיות כדי לבדוק את רמת הברזל של תינוקם.
כל תינוק נולד אמנם עם מאגרי ברזל של 75 מ”ג, אך בתקופת ההתפתחות המואצת המאפיינת את שנת החיים הראשונה, הוא זקוק לכמויות נאותות של ברזל, שעולות בהדרגה. ברוב המקרים, תינוק בריא שנולד בזמן נזקק ל-0.5 עד 0.8 מ”ג ברזל ליום, כאשר ליטר חלב אם מספק לו בין 0.3 ל-1 מ”ג ברזל. כיום ידוע כי קיים קשר ישיר בין אנמיה מחוסר ברזל לבין פגיעה בהתפתחות התקינה של תינוקות ולסימפטומים כגון עייפות חולשה וירידה בתיאבון. במקרים חמורים עשויה להיות האטה בהתפתחות המוטורית וגם הרגשית, בצד הפרעות בגדילה, בראייה, בשמיעה והפרעות בקשב. מחקרים מדעיים אף מעידים על כך כי חוסר ברזל קשור לתופעה של עצירת הנשימה המלווה בבכי פתאומי.
כיצד ניתן לשמור על רמות ברזל תקינות אצל תינוקות?
על פי המלצות משרד הבריאות הישראלי, מומלץ להניק את התינוק בחלב אם עד גיל שישה חודשים. לתינוקות שאינם יונקים יש לתת תחליפי חלב אם המועשרים בברזל. החל מגיל 6 חודשים, מומלץ לחשוף את התינוק למגוון מזונות עתיר ברזל (דגים, ירקות, פירות, עדשים ועוד), ועד שתזונתו תתבסס, לתת לו במקביל תוסף ברזל. מינוני הברזל המומלצים הינם: מגיל 4 – 6 חודשים: 7 מ”ג ברזל, מגיל 6 חודשים עד גיל שנה וחצי – 15 מ”ג ברזל. משרד הבריאות הישראלי ממליץ על בדיקת המוגלובין לכל התינוקות בגיל תשעה חודשים עד שנה.
שימו לב – לתינוקות הנולדים כפגים או במשקל לידה נמוך, יש להוסיף כ-2 מ”ג עד 15 מ”ג ברזל מדי יום, וזאת מגיל חודש ועד גיל שנה וחצי.
חשוב גם שתדעו – מחקרים ומבדקים רפואיים רבים מעידים על כך כי נטילת תוסף ברזל וחומצה פולית על ידי האם במהלך ההיריון תורמת משמעותית להתפתחות העצבית והקוגניטיבית התקינה של תינוקה.