עברו כמה שנים מאז השיר “אבא סיפור, אני לא יכול לישון” והיום כשאנחנו כבר גדולים גם סיפור וגם כבשים לא עוזרים לבעיות השינה. לא שזה מנחם אבל אתם לא לבד- 95% מהאוכלוסייה ידווחו בשלב זה או אחר של חייהם על בעיות בשינה.
בעיות שינה – למה זה קורה?
העידן התעשייתי שיבש את דפוסי השינה שלנו – טבעו של האדם ככל חיה אחרת הוא לקום עם אור ראשון וללכת לישון עם רדת החשכה – אך עם המצאת החשמל היום שלנו, התארך מאוד אל תוך הלילה כשאנחנו “סוחבים” עמנו טרדות, דאגות ובעיות- אל המיטה, מה שגורם בעיות שינה והרבה מהן.
מתהפכים במיטה?
ישנם שלושה סוגים של נדודי שינה- נדודי שינה חולפים הנמשכים יום או יומיים. נדודי שינה קצרי מועד הנובעים מטראומה נקודתית או תקופה עמוסה ונגמרים בסיומה ונדודי שינה כרוניים שעל פי מומחים נובעים משלל סיבות – הפרעות גופניות כמו ווסת , מחלות לב ובעיות קיבה, מצבים פסיכיאטריים כמו דיכאון וחרדה ושלל סיבות רפואיות נוספות.
החוקרים מצאו כמה סיבות מדוע אנו מתהפכים במיטותינו –
- נטייה טבעית של האדם להיפר- עוררות, אנשים נמרצים מטבעם עם נטייה לדאגנות יתר.
- זרזים כגון משבר אישי או טראומה גופנית
- גורמים מנציחים- תרופות שינה למשל החולה לא מוכן לנסות לישון ללא עזרתן
- מחשבות כפייתיות לפני השינה- העלאת כל היום וטרדותיו לפני השינה.
מה הנזק?
גופנו זקוק למינימום 7 שעות שינה רציפות ואיכותיות על מנת לתפקד כראוי. בשינה מופרשים חומרים המאזנים את הגוף, הגוף מתחדש ואנחנו מאפסים מערכות לקראת היום הבא. כאשר יש פגם בשינה או בעיות שינה, המוח מתקשה ללמוד ולהתרכז במטלות, הרגישות שלנו נמוכה וכמובן אנו נהיה מועדים ליותר תקלות ותאונות הנובעות מחוסר ריכוז.
עוד מאמרים שכדאי לקרוא:
מחקרים רבים מצביעים על הקשר בין נדודי שינה למחלות כמו סוכרת והשמנת יתר. חוקרים הגיעו למסקנה שנדודי שינה כרוניים מחזיקים את הגוף במצב של “דלקת זעירה”, דבר המעודד את התפרצותן של מחלות לב וכלי דם, כמו גם מחלות אחרות. אם אתם כבר יותר משלושה שבועות סהרוריים בלילה ועצבניים בבוקר, אתם לא חייבים להמשיך לסבול ויכולים לקבל טיפול מותאם. ראשית מומלץ לעשות בדיקת פרופיל שינה הורמונלית הבודקת את איזון רמות הקורטיזול- הורמון שמקושר ללחץ, עולה בצורה כרונית, בעיקר בלילה, הוא מעכב דפוסי שינה ומוביל לירידה ברמות המלטונין. לאחר שנתקבלו התוצאות תוכלו להתייעץ עם רופא או לפנות לרפואה אלטרנטיבית על מנת לשפר את איכות השינה שלכם.
פתרונות טבעיים להפרעות שינה
כולנו מכירים את תחושת התשישות והתסכול שנדודי שינה גורמים והרבה מאתנו פונים אל התרופות והרופאים בבקשת עזרה אך כמו שנזכר למעלה- הרבה פעמים פיתוח תלות בגלולות שינה מחמירה את הבעיה ולא נותנת פתרון אמיתי. אז מה עושים? לטבע פתרונות-
שורש הוולריאן מכיל רכיבים משרי שינה ואנשים רבים בכל העולם משתמשים בו כפתרון טבעי לנדודי שינה. יש גם מחקרים שהראו כי נטילה של 600 מ”ג ולריאן 30 דקות לפני השינה במשך 28 יום היתה יעילה כמו התרופה ואבן להרגעה והשריית שינה.
צמח אחר המשמש לטיפול בנדודי שינה הוא הצמח מליסה רפואית, עד כדי כך שבארצות אירופה הוא ידוע כ”מרדים הרשמי” והוא מאוד יעיל כשילוב עם שורש הוולריאן.
שמנים ארומטיים כגון לבנדר נמצאו גם הם כיעילים מאוד להשריית שינה, הרחתם שוות ערך לטיפול במליסה וולריאן והיא גם נעימה לחושים.
אולם מעבר לכך, חשוב גם לבדוק כי הבעיה לא נעוצה במחסור בוויטמינים. ידוע למשל כי מחסור בוויטמין B12 עלול לגרום לאנמיה, לתשישות, לעייפות כרונית וגם למצבי רוח המשפיעים רבות על איכות השינה. יתכן ונדודי השינה שלכם זו דרכו של הגוף לצעוק אליכם כי משהו חסר. הקשיבו לו – היבדקו ותנו לו חזרה את מה שהוא ואתם זקוקים לו- איכות חיים.