גלוטמין הינה חומצת אמינו אשר הופכת פופולרית בקרב אנשים הסובלים ממעי דליף, מצבים דלקתיים, מחלת קרוהן, כיבים ועוד. איך משפיעה חומצת האמינו גלוטמין על בריאות מערכת העיכול? הכל במאמר שלפניכם
גלוטמין היא חומצת אמינו בעלת חשיבות עליונה לבריאות הכללית של האדם. כחומצת האמינו הנפוצה ביותר בגוף, היא משתתפת ביותר תהליכים מטאבוליים מכל חומצת אמינו אחרת. היא מאוחסנת ברובה בשרירי השלד ומשם היא מובלת דרך הדם אל רקמת מערכת העיכול, אל הכבד, אל הכליות, לתאי מערכת החיסון ואל המוח – שם היא ממלאת תפקיד מרכזי וחשוב.
אנשים בקבוצת סיכון למחסור בגלוטמין
אומנם מחסור בגלוטמין אינו מאוד נפוץ, אולם הוא בהחלט אפשרי אצל אנשים וקבוצות אוכלוסיה שונות, כגון:
- אנשים הצורכים מעט חלבון בתזונה: דיאטות דלות בחלבון עשויות להוביל למחסור תזונתי בגלוטמין.
- טבעונים/צמחונים: אם התזונה שלהם דלה בחלבון.
- חולים במחלות קשות: במצבי מחלה קשים ואיבוד משקל משמעותי משפיעים על רמות הגלוטמין בגוף.
- ספורטאים העוסקים בספורט בעצימות גבוהה: ספורט בעצימות גבוהה עלול להוביל לסטרס פיזי ולדלדול רמות הגלוטמין בשרירים. להמשך קריאה.
תוספת גלוטמין יכולה להיות חשובה גם עבור:
- אנשים הסובלים ממחלת מעי דלקתית, כגון קרוהן וקוליטיס.
- אנשים הסובלים מכיבי קיבה.
- אנשים הצורכים כמות גדולה של אלכוהול – גלוטמין מומלצת גם לשם נטרול ההשפעה הממסכת של האלכוהול על המוח וגם כדי לדכא את הכמיהה לשתיית אלכוהול.
הבריאות מתחילה במערכת העיכול
מערכת העיכול מהווה את הבסיס לבריאות כללית אופטימלית, וכיום גם הרפואה המודרנית מכירה בכך שבעיות בריאותיות רבות, כגון מחלות אוטואימיוניות, בעיות בבלוטת התריס, אלרגיות, דיכאון, בעיות קוגניטיביות וכו’, מקושרות במקרים רבים לתפקוד לקוי של מערכת העיכול.
הדפנות של צינור מערכת העיכול מורכבות משכבת תאים הפועלת כמחסום עבור רכיבים הנמצאים דרך קבע או העוברים דרך מערכת העיכול שאינם אמורים להיספג לזרם הדם, כמו למשל חומרי תזונה לא מעוכלים, חומרים רעילים, בקטריות שונות ורעלנים שהן מפרישות ועוד. במצבים מסוימים, עשויים להיווצר מרווחים גדולים מידי בין תאי המעי, ההופכים את המעי לדליף, ובכך מתאפשר מעבר של חומרים לא רצויים אלו אל מחזור הדם. כשמערכת החיסון מזהה את אותם רכיבים כגורם זר, היא תוקפת אותם וכך מתחילה תגובה דלקתית-חיסונית, שיכולה להשפיע על שאר מערכות הגוף. תסמונת המעי הדליף מתבטאת בין היתר בבעיות ספיגה, בכאבים ובבטן נפוחה ואף באלרגיות ואי-סבילות למזונות שונים.
גלוטמין לתמיכה בבריאות מערכת העיכול
גלוטמין היא חומצת אמינו חצי-חיונית, כלומר הגוף מסוגל לייצרה בעצמו, אך במצבים בהם דרישת הגוף לגלוטמין עולה, כמו למשל כשיש פגיעה מתמשכת ברקמה הרירית המצפה את דופנות מערכת העיכול, בפעילות גופנית אינטנסיבית או במצבי טראומה (לאחר ניתוחים למשל) – קצב הניצול שלה עלול להיות גבוה מקצב ייצורה ויהיה צורך לצרוך אותה באופן מוגבר. גם בגיל מבוגר (65 ומעלה) ובמצבי מתח פיזיים ונפשיים יש דרישה מוגברת לגלוטמין על ידי התאים.
במערכת העיכול, תאי המעי צורכים על בסיס קבוע גלוטמין לשם תמיכה בתפקודים הבסיסיים שלהם. כיום ידוע ממחקרים, כי לחומצת האמינו גלוטמין תפקיד קריטי בכל הקשור לתפקוד הפיזיולוגי התקין של תאי המעי. היא מקדמת את השגשוג התקין שלהם, היא מווסתת את חדירות רקמת המעי לחומרים שונים (ומכאן חשיבותה במצבי מעי דליף), היא תורמת לדיכוי של תהליכים דלקתיים במעי (ולכן משתמשים בה לבעיות מעי דלקתיות) והיא אף מגינה על תאי המעי מפני נזקים והרס. מסיבות אלו, ומשום שמאגרי הגלוטמין מתכלים במהירות במצבי סטרס פיזי, פגיעה ברקמות ריריות ומצבים דלקתיים במעי, ניתן לצרוך גלוטמין גם כתוסף לשם שמירה על שלמות הרקמה הרירית במעי ועל תפקוד תקין של מערכת העיכול.
גלוטמין ומעי דליף
חומצת האמינו גלוטמין נחקרה במחקרים שונים כדי לבדוק את השפעתה במצבי מעי דליף, מאחר וחלק מתפקידיה הפיזיולוגיים הוא לווסת את החדירות של רקמת המעי לחומרים שונים (או במילים אחרות היא מקטינה את החדירות של מחסום המעי). מחקרים הראו כי במצבים בהם ריכוז הגלוטמין בתאי המעי מתדלדל, יש גם עלייה משמעותית בחדירות המעי – כלומר ירידה בגלוטמין בתאי המעי גורמת למעי דליף.
בנוסף, מחקרים מצביעים על כך שחומצת האמינו גלוטמין מסייעת להפחית את חדירות המעי במצבים של מעי דליף שנגרם על רקע של צריכת אלכוהול מוגברת, טיפולי כימותרפיה וטיפולי הקרנות – כולם מהווים גורמים שעשויים להגביר את חדירות המעי.
במחקר שנערך בשנת 2011 בהשתתפות תינוקות פגים, נמצא כי מתן תוסף גלוטמין במינון של 0.3 מ”ג לכל ק”ג ממשקל הגוף, סייע לשמור על שלמות רקמת המעי של התינוקות ולמנוע מצב של מעי דליף וזיהומים. תוצאות דומות התקבלו ממחקר בהשתתפות ילדים מברזיל שסבלו מבעיות גדילה (פערים במדדי גובה-משקל וגובה-גיל). החוקרים ציינו כי נטילת תוסף גלוטמין (בשילוב עם חומצת האמינו אלנין) תרמה לשמירה על שלמות רקמת המעי, למניעת מעי דליף ולשיפור המדדים של גדילתם ושל מצבם התזונתי.
גם אימוני סיבולת ממושכים מהווים גורם שעלול לגרום למעי דליף, זאת בגלל עלייה בחום הגוף, סטרס פיזי מוגבר וירידה בזרימת הדם למערכת העיכול. מחקר שנערך ב- 2017 הראה שמתן תוסף גלוטמין לאתלטים שמתחרים בתנאי טמפרטורות גבוהות, סייע להפחית מצבי מעי דליף והחוקרים הסיקו כי יש לשקול את נטילת התוסף לפני אימונים בכדי לתמוך בבריאות המעי.
גלוטמין ומחלות מעי דלקתיות
ישראל היא בין המדינות המובילות בעולם בתחלואה של קרוהן וקוליטיס. מדובר בשתי מחלות אוטואימוניות כרוניות, בהן מערכת החיסון תוקפת את הגוף וגורמת נזק לרקמות בריאות. מחלת קרוהן מערבת תהליך דלקתי במעי הדק שלעיתים רבות מתפשט ופוגע ברקמות לכל אורך צינור העיכול. קוליטיס כיבית מערבת התפתחות של דלקת היוצרת כיבים ברירית המעי הגס, שלעיתים מתפשטת אל עבר רקמת הרקטום. המחלות מתאפיינות במהלך של התפרצויות אקוטיות אשר מלוות לרוב בשלשולים קשים, לעיתים דמיים, כאבי בטן עזים, בעיות ספיגה ואף אנמיה, ירידה במשקל וחולשה גדולה.
מחלת קרוהן מתאפיינת בחדירות גבוהה של המעי (מעי דליף) בשילוב עם תגובה דלקתית בדופנות המעי. אחת הסברות המחקריות היא כי המעי דליף מהווה גורם להיווצרות המחלה וגם להתפרצויות האקוטיות שלה. לכן נטילה מוגברת של גלוטמין המהווה דלק לתאי המעי ותורמת לשגשוגם, עשויה לשפר את חדירות המעי ולשמור על שלמותו ובכך להביא לשיפור במחלה.
מחקרים פרמקולוגיים שונים הראו חומצת האמינו גלוטמין יכולה לעכב גורמים דלקתיים (מתווכי דלקת) במערכת העיכול כגון החלבון NF-kB ו-STAT המעורבים במחלות מעי דלקתיות כגון קרוהן וקוליטיס כיבי.
במחקר קליני שנערך בשנת 2012 בהשתתפות חולי קרוהן, נמצא כי נטילת גלוטמין תרמה באופן מובהק לשיפור שלמות מחסום המעי ולירידה בחדירות שלו לחומרים שונים, במינון יומי של 0.5 גרם/ק”ג למשך חודשיים. כך גם לגבי קוליטיס כיבי – מחקר קליני הראה כי נטילת תוסף על בסיס שעורה מונבטת, העשיר במיוחד בגלוטמין ובסיבים תזונתיים, יכולה לסייע להפחית את התסמינים הדלקתיים במערכת העיכול לאחר 4 שבועות. במהלך הטיפול המטופלים חוו שיפור מובהק בסימפטומים וכן נצפה שיפור ברקמת המעי בבדיקה אנדוסקופית. המעניין הוא, שכאשר המטופלים הפסיקו לקחת את התוסף, הסימפטומים האופייניים של קוליטיס שבו והופיעו – מה שמחזק את הקשר בין גלוטמין לבריאות מערכת העיכול.
תסמונת המעי הרגיש
עובדה ידועה היא כי עבור אנשים רבים הסובלים ממעי רגיש המתבטא בהתכווצויות מעי, שלשולים, גזים ונפיחות בטנית – אין כיום מענה תרופתי יעיל. לכן מחקר קליני מבוקר פלסבו, בחן את אפשרות השימוש בתוסף גלוטמין בכדי לענות על צורך טיפולי זה. המשתתפים סבלו מתסמונת המעי הרגיש ומחדירות גבוהה של המעי עקב זיהום במערכת העיכול (למרות שהזיהום חלף הם המשיכו לחוות תסמיני IBS). תוצאות המחקר הראו כי מתן 5 גרם גלוטמין 3 פעמים ביום, למשך 8 שבועות שיפר בצורה דרמטית ובטוחה את תסמיני המעי הרגיש ובנוסף לכך גם הקטין את חדירות המעי.
שלשולים אקוטיים
כאמור, גלוטמין היא חומצת אמינו שמספקת דלק לתאים שעוברים חלוקה בתדירות גבוהה כמו תאי מערכת העיכול, ומחקרים הראו כי נטילת תוספי גלוטמין יכולה לסייע לשמר את המבנה ואת התפקוד התקין של רקמת דופן המעי, גם כשהיא חשופה לגורמים שיכולים לפגוע בה, כמו למשל זיהומים.
מחקר קליני מבוקר פלסבו בהשתתפות תינוקות בגילאי 6-24 חודשים שסבלו משלשולים אקוטיים על רקע זיהומי, בדק את השפעת מתן תוסף גלוטמין על חומרת השלשולים ומהירות ההחלמה של התינוקות. התינוקות בקבוצת הטיפול קיבלו 0.3 גרם גלוטמין לכל ק”ג ממשקל גופם למשך 7 ימים. תוצאות המחקר הראו כי התינוקות שקיבלו גלוטמין החלימו מהשלשול משמעותית מהר יותר מהתינוקות שקיבלו פלסבו, והחוקרים הסיקו כי ההחלמה המהירה קשורה לאיחוי מחסום המעי (כלומר הקטנת המעי הדליף) באמצעות הגלוטמין.
גלוטמין וכיבים בקיבה
לפני למעלה מ-20 שנה התגלה כי חיידק ההליקובקטר פילורי גורם לכיבים בקיבה (אולקוס). מאז, הטיפול העיקרי למיגור החיידק הוא טיפול אנטיביוטי, אך כיום החיידק החל לגלות עמידות כלפי טיפול זה. במחקר שנערך בארה”ב נמצא כי חומצת האמינו גלוטמין יכולה למנוע את הנזקים שגורם החיידק לרקמת הקיבה ובכך לשמש כטיפול יעיל בכיבי קיבה על רקע זיהום של הליקובקטר פילורי. מסתבר כי החיידק גורם למוות של תאי רקמת הקיבה על ידי הפרשת יוני אמוניה. אולם חומצת האמינו גלוטמין מסוגלת לנטרל את אותה השפעה מזיקה של יוני האמוניה ובכך למנוע יצירה של כיבי קיבה.
לסיכום, ניתן לראות כי גלוטמין היא חומצת אמינו החשובה מאוד לשמירה על בריאות מערכת העיכול ועל שלמות מחסום המעי. המחקרים הרבים שנעשו עליה מדגימים את החשיבות הרבה שיש לגלוטמין בטיפול בתסמונת המעי דליף על כל ההתבטאויות הקליניות שלה וממחישים את הפוטנציאל הרב שלה בטיפול בבעיות נפוצות שונות במערכת העיכול החל ממעי רגיש ושלשולים, דרך מצבים דלקתיים וכלה בכיבי קיבה על רקע זיהומי הליקובקטר פילורי.
לקריאת מחקרים נוספים על גלוטמין ובריאות מערכת העיכול:
- Role of Glutamine in Protection of Intestinal Epithelial Tight Junctions
- Glutamine and intestinal barrier function
- Glutamine: an essential amino acid for the gut
- Glutamine and the regulation of intestinal permeability: from bench to bedside
- Therapeutic considerations of L-glutamine: a review of the literature
- Effect of L-glutamine supplementation on impaired glucose regulation during intravenous lipid administration
- Glutamine: A novel approach to chemotherapy-induced toxicity
- Glutamine and the preservation of gut integrity