כאבי מחזור והסימפטומים האחרים האופייניים לתקופת הדימום הווסתי ניתנים להפחתה בעזרת מגוון פעולות. מה בעצם גורם לכאבים, אלו שינויים תזונתיים כדאי לשקול והאם תוספי מגנזיום וכורכומין עשויים לסייע. תמצית טימין, תה קמומיל, פעילות גופנית ורפואה משלימה דוגמת דיקור ויוגה כלולים בסל הפעולות שיכולות לעזור.
תקופת הדימום הווסתי ולעיתים גם התקופה הקודמת לה כרוכה בסימפטומים שונים שיכולים לכלול כאבים בעיקר באזור הבטן התחתונה, חולשה, בחילות, שינוי במצב הרוח ושינוי בתפקוד המוחי. אמצעים להקלה על כאבי המחזור ועל התסמונות האחרות נחקרו רבות. בצד שימוש בתרופות משככות כאבים או שימוש בגלולות מסוימות למניעת הריון, מסתבר שמספר שינויים תזונתיים, נטילת תוספי תזונה ושימוש באמצעי רפואה משלימה עשויים להיות יעילים לשם הקלה.
למה יש דימום וסתי ומדוע זה כואב
כאבי המחזור ומרבית הסימפטומים הנלווים מתחילים להופיע לאחר שהתרחש ביוץ אולם לא הייתה הפריה של הביצית הבשלה על ידי זרע. לקראת הביוץ, במסגרת תהליך ההכנה לקליטת ביצית מופרית ברקמת הרירית המצפה את דופן הרחם, מתעבה רקמת הרירית. כאשר לא מתרחשת הפריה מתחיל תהליך שמטרתו להיפטר מהרקמה שהתעבתה ואשר מתבטא בדימום הווסתי.
התהליך הזה כולל התכווצויות של דופן הרחם בעוצמות ובמשך זמן שמשתנים מאישה לאישה, והן אלו שמסבות תחושת כאב בבטן התחתונה ולעיתים גם באזור הגב והירכיים. מה שגורם להתכווצויות הם חומרים המכונים פרוסטגלנדינים שהגוף מייצר ומפריש. קיימת סברה שכאשר כאבי המחזור עוצמתיים יותר הדבר נובע מהפרשה גדולה יותר של פרוסטגלנדינים, וזאת במקרים שרקמת הרירית שיש צורך להיפטר ממנה התעבתה יותר.
חלק מהאמצעים להקלת כאבי מחזור מטפל בהפחתת הכאב עצמו בעת הופעתו, וחלק מטפל בסיבה להופעת הכאב. תרופות משככות כאב שהן מסוג ‘נוגדות דלקת שאינן סטרואידיות’ נמצאו יעילות בהפחתת הכאב, אולם חלק לא מבוטל מהנשים לא יכולות ליטול אותן מסיבות רפואיות. גלולות למניעת הריון המכילות פרוגסטרון ואסטרוגן עשויות להפחית כאבי מחזור כי בין היתר הן גורמות להפחתת כמות הפרוסטגלנדינים המופרשים.
יותר סיבים תזונתיים, יותר מזונות מהצומח ופחות קפאין
מחקרים רבים הוקדשו בשנים האחרונות לתהייה אם שינויים תזונתיים מסוימים עשויים להפחית כאבי מחזור. מספר חוקרים טוענים שצריכת יותר מזונות מהצומח עשויה להשיג את אותה תוצאה של גלולות נגד הריון בכול הנוגע להקלת כאבי מחזור.
הטענה הזו נשענת על העובדה שהעלייה החודשית ברמת האסטרוגן לקראת הביוץ היא שגורמת להתעבות רירית הרחם. צריכה מרובה של מוצרי מזון מהחי מגדילה את רמת האסטרוגן בגוף, דבר שגורם לעיבוי יתר של רירית הרחם, ואז יש צורך ביותר פרוסטגלנדינים כדי להיפטר מהרירית המעובה. המשמעות של יותר פרוסטגלנדינים היא כאבי מחזור עוצמתיים יותר.
החוקרים טוענים שמזונות מהצומח המפחיתים דלקתיות דוגמת פירות, ירקות, קטניות, דגנים מלאים, אגוזים וגרעינים ימתנו את העלייה ברמת האסטרוגן וייגרמו להפחתת כאבי המחזור.
תשומת לב מחקרית הוקדשה להשפעתם של מזונות העשירים בסיבים תזונתיים על כאבי מחזור. חוקרים יפנים מצאו שנשים שצרכו יותר סיבים תזונתיים חוו פחות כאבי מחזור. ככל הנראה יש לסיבים השפעה מיטיבה על מערכת איזון האסטרוגן בגוף, עקב כך שהם חוסמים ספיגה חוזרת של אסטרוגן ממערכת העיכול לגוף, ובדרך זו מביאים להפחתת כאבי מחזור.
על פי סקירה בנושא ניהול כאבי מחזור שפורסמה במגזין contemporary OB/GYN כדאי לבצע כמה שינויים תזונתיים שבוע לפני הביוץ ובמהלך הדימום הווסתי. אלו כוללים צמצום צריכת הקפה או משקאות המכילים קפאין, צמצום צריכת הבשר ומאכלים המכילים שומנים רוויים, וצמצום בצריכת מוצרי חלב מאחר שהם מכילים חומצות שומן מסוג אומגה 6 שבהקשר הנוכחי יגבירו תהליכים דלקתיים ויעצימו את כאבי המחזור.
מומלץ גם להימנע ממזון מעובד וממאכלים המכילים כמות גדולה של נתרן. כאשר מתעורר רצון למשהו מתוק אז כדאי להעדיף קוביית שוקולד מריר ולהימנע מממתקים ומעוגות עתירי סוכר. אין מגבלה על מאכלים המכילים אומגה 3 דוגמת דגי סלמון או על צריכת ביצים, אם כי מומלץ להימנע בימים הנדונים מצריכת ביצים קשות.
בצד המלצות אלו, מאמר של חוקרים יפנים אשר פורסם במאי 2023 במגזין Healthcare (Basel) מבהיר את חשיבות ארוחת הבוקר ככלי להפחתת כאבי מחזור. מסתבר שנשים שפסחו על ארוחת הבוקר חוו יותר כאבי מחזור. ככלל, בעת מחזור חודשי מומלץ שלא לדלג על ארוחות.
מגנזיום וכורכומין עשויים לסייע להפחתת כאבי מחזור
תוספי תזונה מסוימים דוגמת מגנזיום וכורכומין נמצאו כבעלי השפעה מיטיבה על כאבי המחזור, ולעומת זאת מחסור בוויטמין B1 ומגנזיום נקשר לתופעות של כאבי מחזור מוגברים. מאמר של חוקרים איטלקים שפורסם בשנת 2017 במגזין Magnes Res עוסק בהיבטים שונים של מגנזיום ברפואת נשים, והם מגיעים למסקנה שלצריכת תוספי מגנזיום יש השפעה מיטיבה על כאבי מחזור. מאמר של ד”ר לארה ברידן במגזין Clue מצדד בנטילת תוספי מגנזיום לשם הפחתת כאבי מחזור. היא מסבירה שמגנזיום משפיע מחד על הרגעת השרירים החלקים ברחם ומאידך על הפחתת כמות הפרוסטגלנדינים ולכן יש לו השפעה על הפחתת כאבי המחזור. ד”ר ברידן ממליצה להסתייע בנטילה יומית של תוסף מגנזיום מסוג מגנזיום ביס גליצינאט תוך הקפדה על שמירת רמות נאותות של ויטמין B6.
מזה מספר שנים מתמקדת קבוצת חוקרים בהשפעתו של הכורכומין על הסימפטומים בתקופת הווסת ובימים הקודמים להופעת הווסת. במחקר מבוקר שתוצאותיו התפרסמו במגזין Complementary Therapies in Medicine נבחנה השפעת תוסף כורכומין על כאבי המחזור. לאחר שלושה מחזורים בהם נטלו הנשים את התוסף הן דיווחו על הפחתה משמעותית בכאבים. הדבר נזקף לפעולה נוגדת הדלקת ויכולת ויסות מתווכים עצביים של כורכומין.
לא כול המחקרים העוקבים הראו את אותה רמת יעילות בהפחתת כאב. עם זאת, מחקר שתוצאותיו פורסמו במאי 2023 במגזין Chin J Integr Med מצא שלתוסף הכורכומין הייתה השפעה מיטיבה על מצב הרוח, הזיכרון והקשב והריכוז בתקופת הווסת ובתקופת טרום הווסת.
דיקור, צמחי מרפא ופעילות גופנית
היעילות של אמצעי רפואה משלימה להפחתת כאבי הווסת נסקרה באופן מקיף במסגרת מאמר מדעי שפורסם בשנת 2019 במגזין JBRA Assisted Reproduction. הנתונים מעידים על השפעה מיטיבה של דיקור סיני או לחיצה בנקודות לחיצה בשיטה המכונה אקופרוסורה. טכניקות אלו מפחיתות כאבי וסת באמצעות הורדת הרמה של הפרוסטגלנדינים.
ככול שמדובר בצמחי מרפא נמצא שתמציות שומר ותה קמומיל עשויים להקל על הכאבים. כמו כן מסתבר שלתמצית טימין יש השפעה השקולה למשכך כאבים מסוג איבופרופן שהוא נוגד דלקת לא סטרואידי.
מעבר לכך, גורמי מקצוע ממליצים על פעילות גופנית מתונה דוגמת הליכה, שחייה ורכיבה על אופניים וכן על יוגה לשם הקלה על כאבי המחזור. חימום הבטן באמצעות כרית חימום וכן אמבטיה או מקלחת חמה יתרמו להקלת הכאב ולרוגע כללי.