נפתח בשאלה נפוצה – האם יש קשר בין ויטמין D ובין המינרל סידן? התשובה היא – כן. שניהם משחקים תפקיד מרכזי ומשתפים פעולה בשמירה על בריאות העצם ובמניעה וטיפול במחלת האוסטאופורוזיס.
לויטמין D יש תפקיד קריטי בספיגת סידן מהמזון דרך המעי. לכן חוסר בויטמין D יגרור ירידה בכמות הסידן שתיספג דרך מערכת העיכול, שתתבטא בירידה ברמות הסידן בדם. מאחר ורמות הסידן בדם מנוטרות בכל עת, כחלק ממנגנון להבטחת שמירה על רמת סידן קבועה, אם רמתו בדם תרד הגוף יגרום לשחרור סידן מתוך העצמות היישר אל מחזור הדם. לכן לחוסר מתמשך בויטמין D עלולות להיות השלכות הרסניות: פגיעה בעצמות (רככת בילדים או אוסטיאופורוזיס במבוגרים), עלייה בסיכון לשברים, פגיעה בשרירים ויתר לחץ דם. חוסר חמור יותר אף יפריע להטמעה של מינרלים נוספים בעצמות השלד ויגדיל את הסיכון למחלות כגון פיברומיאלגיה, תסמונת העייפות הכרונית ואוסטאו-ארתריטיס. חשוב לציין כי אוסטאופורוזיס מגדיל את הסיכון לשברים בעצמות בעיקר בקרב נשים אחרי גיל 40.
ויטמין D נקרא בלטינית Calciferol. פירוש המילה הוא: ״מוביל הסידן״. מכך משתמע שסידן הרבה יותר אפקטיבי לבריאות העצם כשהוא משולב עם ויטמין D. בהקשר זה, טיפול בתוספת של 800 יחב״ל ויטמין D ו-600 מ״ג סידן ליממה נבדק בקרב אוכלוסיית נשים קשישות בבית אבות בצרפת, ונמצא שהוא הביא לירידה של 30% בהיארעות שברי צוואר הירך והגפיים.
מחקר נוסף בוצע בבריטניה בקרב כ־2.686 גברים ונשים בני 85-65, שחולקו לשתי קבוצות. משתתפי קבוצה אחת קיבלו 100,000 יחידות ויטמין D אחת לארבעה חודשים במשך חמש שנים (זהו מינון שווה ערך ל- 800 יחידות ליום). משתתפי הקבוצה השניה נטלו פלסבו (כמוסת דמה שאינה מכילה ויטמין D). בקבוצה שטופלה בויטמין D חלה ירידה של 33% בהיארעות של שברים בצוואר הירך ובגפיים. מתוצאות המחקר ניתן להסיק כי תוספת ויטמין D וסידן מהווה מרכיב חיוני לטיפול באוסטאופורוזיס, וחוסר בויטמין D פוגע ביעילות הטיפול במחלת האוסטאופורוזיס.
איך אדע אם קיים אצלי מחסור בויטמין D?
קודם כל חשוב לזכור כי לכ-80% מהאוכלוסיה בישראל יש מחסור בויטמין D. איך תדעו אם אתם זקוקים להשלמה של הויטמין? ראשית אנחנו ממליצים לעשות בדיקת דם פשוטה. אך עוד לפני בדיקת הדם תוכלו גם בעזרת תשאול עצמי קצר לדעת אם אתם נמצאים באוכלוסיית הסיכון לחסר בויטמין D או לא. אם עניתם ״נכון״ על לפחות אחד מהסעיפים הבאים, כנראה שאתם נמצאים באוכלוסיית הסיכון וכדאי לבדוק מחסור של ויטמין D.
- אני עובד בתוך מבנה סגור ולא מרבה להיחשף לשמש.
- גם כשאני נמצא בחוץ בשעות המומלצות מרבית חלקי גופי אינם חשופים לשמש
- אני נחשף לשמש רק בדרכי לעבודה מבעד לחלון המכונית.
- אני חי ומתגורר בעיר (באזורים עירוניים עם זיהום תעשייתי גבוה יש פחות חשיפה לקרני השמש)
- אני סובל מעודף משקל
- יש לי עור כהה
- כשאני בחוץ או בים אני נמנע מחשיפה ישירה של עורי לשמש באמצעות שימוש במסנני קרינה
- אני מתקשה בספיגת שומנים מהמזון
- אני סובל ממחלת הצליאק/ מכבד שומני