שאלות ותשובות בנושא ויטמין D
ש: כמה זמן עליי להשתזף בשביל להיחשף למספיק ויטמין D ביום?
ת: בחודשים אפריל עד ספטמבר זמן חשיפה של כ-15 דק’ לבעלי עור בשעות החמות. בחודשי החורף – אוקטובר עד מרץ אין אפשרות לספוג מספיק ויטמין D ולכן ההמלצה היא ליטול תוסף תזונה.
ש: איך אני אדע אם יש לי מחסור בויטמין D?
ת: כל מה שצריך לעשות זה לבקש מרופא המשפחה הפניה לבדיקת דם שתבדוק את רמות הויטמין D. לצערנו לא בכל קופות החולים הרופאים ממהרים לתת את הבדיקה, במקרים כאלה היינו ממליצים לומר לרופא שאינכם חשופים לשמש במידה מספקת, וכי אתם חוששים שהסיבה לעייפות שלכם (או לכל בעיה אחרת) היא חוסר בויטמין D, במידה והרופא עדיין מסרב היינו ממליצים לפנות לרופא אחר.
ש: כיצד ויטמין D יכול לסייע לעצמות חזקות?
ת: ללא ויטמין D הגוף לא יצליח לספוג סידן מהמזון, ללא ויטמין D העצמות יהיו חלשות ותהיה נטייה לשברים ודילול עצם (אוסטאופורוזיס).
ש: האם יש קשר בין ויטמין D להשמנה?
ת: בהחלט. ויטמין די מפחית את הפרשת ההורמון לפטין, שמיוצר על ידי תאי השומן ומעורב בבקרת משקל הגוף. משקל גבוה ורקמת שומן עבה לוכדת את הויטמין בצורה הלא פעילה ומונעת יצור פעיל שלו.
כמו כן ויטמין D הינו אחד הויטמינים החשובים ביותר לבריאות המוח, ועלול להיות מעורב במצבים של דכאון ועייפות.
ש: מהם ערכים תקינים של ויטמין D?
ת: כשבודקים ויטמין D בבדיקות הדם לפעמים לא יהיה רשום “ויטמין D”, אלא OH-25 , הכוונה היא לאותו הדבר.
כיום, מומחים ברחבי העולם ממליצים שהרמה האופטימלית של ויטמין D בדם תתחיל מ-55- 50 ng/ml (115 -128 nmol).
שמירה על טווח זה ואפילו על מספרים גבוהים יותר יתנו לך את ההגנה הגבוהה ביותר.
גבול הצריכה המרבית של נטילת ויטמין D המקובל בקרב רוב מוסדות הבריאות, הוא 2,000 יחב”ל. מצד שני, המועצה למזון ולתזונה של מוסדות הבריאות הלאומיים (NIH) של ארצות הברית, מקור רשמי בהחלט, קובע את הרמות הבטוחות של ויטמין D עד 4,000 יחב”ל ליום.
חברות המעבדה נותנות לנו טווח מאוד לא קשור לבריאות האופטימלית. וקובעים ערכים “שבנורמה” לפי הערך הממוצע באוכלוסיה, כלומר טווח שנועד למנוע פתולוגיה קיצונית ולא טווח שיאפשר לנו להיות בריאים יותר.
הכמות הנכונה של ויטמין D על סמך המחקרים העכשויים בעולם הוא לפחות 50 ng/ml ומעלה בכדי שנהיה באיזור הבטוח.
מעבדות שונות מודדות ויטמין D באמצעות אחד משני המדדים הבאים: ng/ml (ננוגרם למיליליטר) או nmol/L (ננומול לליטר). כאשר מעיינים במחקרים או בבדיקות הדם שעשיתם, יש לדייק ואסור להתבלבל, כי היחס בין שני המדדים הוא יחס של 2.5:1. למשל, טווח הנורמה לפי קופות החולים מתחיל ב-30 ng/ml או ב-75 nmol/L. רמות אלו זהות זו לזו.
במילים אחרות, אם בבדיקות הדם שלכם רשום ויטמין D ביחידה nmol/L, עליכם לחלק את המספר ב-2.5.