יצא לכם פעם להגיד שאתם עייפים ומישהו מיד זרק לכם אבחנה רפואית אינסטנט: “זאת אנמיה, לך לעשות בדיקות דם”?
במקום אבחנת אינסטנט, ולמען הבריאות שלכם, קחו כמה דקות לקרוא את הכתבה הזאת, היא יכולה לסייע לכם הרבה יותר ממה שנדמה לכם, כדי שתבינו איך להתייחס לבדיקת הדם שלכם.
ראשית, חשוב שכבר בפתיחה נשבור את המיתוס הראשון: גם אם בדיקות הדם מראות שרמת הברזל תקינה, זה עדיין לא אומר שאין אנמיה. הסיבה טמונה בכך שאנמיה יכולה להיווצר גם על רקע חוסרים אחרים, כגון חוסר בוויטמין B12 או בחומצה פולית.
כלומר אנמיה היא למעשה שם כולל למגוון של מצבים המערבים רמה נמוכה של המוגלובין בדם – אותה מולקולה שמקנה לדם את צבעו האדום ונמצאת בתוך כדוריות הדם האדומות. ההמוגלובין הוא חלבון נשא – הוא מכיל בתוכו אטום של ברזל שקושר אליו חמצן שמגיע היישר מהריאות ומוביל אותו אל כל רקמות הגוף. באופן דומה הוא גם דואג לפנות מהגוף פחמן דו-חמצני.
אנמיה – איך זה קורה?
כדוריות הדם האדומות נוצרות במח העצם ולאחר 100 ימים הם נהרסות בתהליך טבעי. אנמיה נגרמת כאשר הגוף מאבד יותר כדוריות דם אדומות מכפי שהוא מייצר, וזה יכול לקרות או בגלל פגיעה בתהליך הייצור של כדוריות הדם או בגלל אובדן מהיר שלהן. דוגמאות לכך כוללות:
- איבוד דם (פציעה, דימום סמוי ממערכת העיכול וכו’) – שבדרך כלל יתבטא בחוסר ברזל. בתקופת הפוריות נשים מאבדות יותר דם מגברים – במחזור החודשי ובלידה, והן נמצאות בקבוצת סיכון לאנמיה.
- חוסר בברזל, בויטמין B12 או בחומצה פולית – כל אחד מהם מהווה “אבן בניין” בתהליך יצירת כדוריות הדם האדומות. אוכלוסיות שונות עשויות לסבול מחוסרים שונים: חוסר בוויטמין B12 (שגורם לאנמיה מגלובלסטית) ובברזל, אשר נמצאים בצורתם הזמינה דווקא במזונות מן החי, נפוץ בקרב צמחונים וטבעונים. תינוקות וילדים הנמצאים בתקופה של גדילה מואצת וזקוקים לכמויות נאותות של ברזל כדי להיבנות ולגדול, גם כן עשויים לסבול מאנמיה. חוסר בחומצה פולית גורם לאנמיה מיקרוציטית שנפוץ בקרב מי שצורכים מעט מדי עלים וירקות עליים או מעט פירות, אך גם עקב צריכת כמויות גדולות של אלכוהול בקביעות.
- מחלות שונות, כגון מחלות תורשתיות, דלקתיות, אי ספיקת כליות ומחלות הורמונליות (כמו אלו הקשורות בתפקוד בלוטת התריס), עלולות להתבטא באנמיה. אנמיה על רקע חוסר בויטמין B12 למשל, עשויה להיגרם אצל אנשים שגופם אינו סופג את הויטמין עקב מחלה זיהומית בקיבה או עקב דלקתיות במערכת העיכול.
- תרופות, כגון כימותרפיות, הפוגעות במח העצם ובתהליך ייצור של כדוריות הדם האדומות.
- היריון גם כן נחשב לגורם סיכון להתפתחות אנמיה שדרגת חומרתה משתנה בין אישה לאישה. על פי הערכות ארגון הבריאות העולמי כמעט 56% מהנשים בהיריון סובלות מאנמיה כתוצאה מחוסר ברזל, וחשוב לטפל בכך מיידית כי זה עלול לגרום לפגות או למשקל לידה נמוך של התינוק. גם חוסר בויטמין B12 ובחומצה פולית עשויים לגרום לאנמיה בתקופת ההיריון ואף לגרום למומים קשים בעובר ולעלייה משמעותית בסיכון להפלה.
מהם התסמינים לאנמיה?
אם מדובר באנמיה קלה מאוד, היא עלולה שלא להיות מורגשת. אבל אם וכאשר היא מחמירה, לרוב התסמינים יהיו עייפות, חולשה, חיוורון, נשירת שיער, ציפורניים שבירות ואפילו דופק מהיר וקוצר נשימה – מה שלאורך זמן עלול להיות מסוכן. כמובן שהתסמינים ודרגת חומרתם משתנה בהתאם לרקע לאנמיה (בין אם היא נגרמת מדימום מאסיבי, מחוסר בויטמין B12 או בחומצה פולית) ולכן חשוב לבסס את האבחנה בבדיקת דם מקיפה.
איך מטפלים באנמיה והאם יש טיפול טבעי יעיל?
כאמור, חשוב לברר על איזה רקע נוצרה האנמיה – מחוסר ברזל, חומצה פולית או B12 – ולטפל בשורש הבעיה. כשאין בעיה אקוטית חמורה ברקע (חשוב מאוד לשלול טרם הטיפול), ניתן לבחור בתוסף איכותי בהתאם לאבחנה, שימלא את החוסרים שנוצרו. אולם יחד עם זאת, חשוב לציין כי בשנים האחרונות יותר ויותר מחקרים מעידים על קשר ישיר בין אנמיה מחוסר ברזל לבין אנמיה מחוסר ויטמין B12. מתוצאות המחקרים הללו עולה שהשילוב בין B12 וברזל הוא חיוני ואף הכרחי, הן לנטילה מניעתית במצבים מסוימים, והן לטיפול בתסמינים על רקע אנמיה שנוצרה, וזה תקף בעיקר עבור אותן קבוצות באוכלוסייה שנמצאות ברמת סיכון גבוהה, כגון נשים הרות, צמחונים וטבעונים, ספורטאים ובגילאים המבוגרים, החל מגיל 60 ואילך. כלומר, במסגרת טיפול באנמיה כדאי פשוט ליטול את שני התוספים במשולב.
איך בוחרים תוספים שאכן מתאימים לנו?
אם תצאו עכשיו לחנות הוויטמינים הקרובה, סביר להניח שמאוד תתבלבלו מכל הסוגים שיש על המדפים ובסוף תקנו משהו שלא יעזור לכם במקרה הטוב ויזיק לכם במקרה הרע.
למה? כי יש חשיבות עצומה לאיזה סוג של תוסף תזונה אתם נוטלים. זה קצת מורכב אבל בגדול, מה שהכי חשוב לדעת זה שאם ויתרתם, או לא הצלחתם לספק לגוף שלכם את מה שהוא צריך מהמזון, אז תעשו לעצמכם טובה ענקית ותקפידו על זה שלפחות תוסף התזונה שאתם נוטלים הוא טבעי ושהוא משולב עם הויטמין הנכון כדי שהוא ייספג בגוף בצורה נכונה ומקסימלית.
בראש וראשונה חשוב לוודא שתוסף ה- B12 ותוסף החומצה הפולית הם ממקור טבעי ולא סינטטי, בכדי להבטיח זמינות ביולוגית גבוהה – כלומר שהגוף יוכל להשתמש בהם מיידית.
ויטמין B12, ברוב התוספים מכיל נגזרת סינתטית בשם Cyano-cobalamin. השם cyano מתייחס לרכיב ציאניד שהגוף, כחלק מתהליך הדיטוקס, צריך לנטרל אותו ולהפרישו בשתן בגלל רעילותו. בנוסף, הגוף מתקשה לעשות שימוש בויטמין בצורתו הסינטטית, לכן לאחר הפרשת הציאניד מהגוף הוא הופך את הויטמין לפעיל וזמין לגוף רק לאחר תהליך של ‘מתילציה’ בו מתווספת לויטמין קבוצת מתיל בתהליך ביוכימי. כלומר הגוף עצמו צריך לייצר B12 מסוג מתיל-קובלמין. זאת לעומת תוסף שמכיל ויטמין B12 מסוג מתיל–קובלמין שמהווה גרסה טבעית, נטולת רעילות, שגם פעילה ומוכנה לספיגה מיידית של הויטמין, ללא צורך בתהליך מקדים של ניקוי רעלים ומתילציה.
כנ״ל לגבי החומצה הפולית שתמיד עדיפה בצורתה הטבעית ולא הסינטטית. איך תדעו באיזה תוסף לבחור? חפשו על תווית המוצר את המילה MethylFolate או Folate שיעידו כי מדובר בחומצה פולית טבעית. זכרו, כשעל התווית מצויין FOLIC ACID – מדובר בצורה הסינטטית, שאינה זמינה מיידית לגוף והפחות מומלצת. על ההבדלים בין חומצה פולית סינטטית לטבעית תוכלו לקרוא במאמר הזה.
גם לברזל יש סוגים שונים והמומלץ מביניהם הוא ברזל מסוג ביסגליצינט, שגם נודע בכינויו “ברזל עדין”. המילה “עדין” מתייחסת לכך שהוא לא גורם לתופעות הלוואי מספר 1 בתוספי ברזל – עצירות ובעיות עיכול. אבל זה לא רק שהוא עדין יותר למערכת העיכול, אלא שהוא גם פשוט נספג בצורה הרבה יותר טובה בגוף. עד כמה? על פי מחקרים ברזל ביסגליצינט נספג בשיעור של פי 4 יותר מברזל רגיל, מה שמאפשר להפחית את מינון הלקיחה שלו ב- 75%! ואם תהיתם, אז כן – גם הברזל זקוק לשילוב מנצח כדי להיספג טוב יותר בגוף, כמו ויטמין C המשפר משמעותית את ספיגתו.
ויש גם את העניין הנוזלי
רוב תוספי התזונה, בוודאי שמתם לב, מגיעים בכמוסות או בכדורים. העניין עם אלו הוא שהם מרחיקים את התוסף צעד אחד נוסף אחורה בכל הקשור לטבעיות שלו. ולמה? כי בכדי לדחוס את כל הטוב הזה לתוך כמוסה או כדור, יש צורך בשימוש בחומרים נוספים, שעולים לגוף בעוד תהליך של פירוק שמעכב את הספיגה.
לכן חשוב ליטול B12 וחומצה פולית וגם ברזל כמובן, אבל כדאי ליטול אותם בצורתם הטבעית ובתוסף נוזלי.