לא נוח וכואב, מציק , מגיע בתזמון הכי גרוע ומאוד מרגיז- הכירו את “המעי הרגיז”.
אף אחד לא יודע מאיפה היא באה, למה היא מתקיפה ומה היא מחפשת אצלנו בבטן- תסמונת המעי הרגיז היא אחת מבעיות העיכול הנפוצות בעולם- כ 20% מאוכלוסיית העולם סובלת ממעי רגיז. אין שום הסבר רפואי לתופעה זו והיא נחשבת מחלה פונקציונלית- כזו שאין לה הסבר אורגני.
אז מאיפה היא מגיעה?
חוקרים סבורים כי זהו בשילוב בין גורמים פיזיולוגיים ונפשיים. הגורמים הפיזיולוגים ניתן למנות רגישות יתר או חוסר סבילות למזונות מסוימים, “היפר-אלגזיה”, כלומר רגישות גבוהה לכאבי במעיים, רגישות במתיחה ומנח המעי, המזון שאנחנו אוכלים יוצר מתיחה מסוימת במעי או תזוזה שלו, מה שלאנשים מסוימים גורם לכאב ולחוסר נוחות.
אל לנו לשכוח גם את הגורמים הנפשיים – מתח, דיכאון, עצבנות, חרדה ולחץ. הסיבה נעוצה כפי הנראה גם בעובדה שבמעיים שוכנת מערכת עצבים עצמאית הכוללת יותר תאי עצב מחוט השדרה, ויותר נוירונים מכל מערכת העצבים הלא מרכזית. שנים ידוע לנו כי יש קשר בין עצבים לבעיות בבטן- מתרגשים לפני טיסה? לחוצים למבחן? הרבה פעמים הגוף יבטא זאת בכאבי בטן ובעיות עיכול. אין הוכחה חד משמעית שכך הוא הדבר אך מחקרים הראו שככל שהאדם רגוע יותר תכיפות ההתקפים פוחתת.
אז איך שומרים על מעי רגוע ושמח?
הרפואה האינטגרטיבית מציעה מספר דרכים טבעיות לטיפול במעי רגיז-
נטורופתיה
בקרב כל הסובלים מבעיות מעיים, חשוב לדעת ממה להימנע באופן כללי: לא לצרוך קפאין, אלכוהול, מזון חריף ומתובל במיוחד וטבק, הנחשבים למגרים של רירית המעי. להימנע ממזונות מתועשים מאוד המכילים בדרך חומרים משפרי טעם ואחרים העשויים לגרום גירויים. להימנע ממזונות קפואים או מצוננים כמו מים קרים, קרח, גלידות וכדומה, העלולים לגרום התכווצויות במעי בגלל הקור.
טיפול בצמחים
כחלק מהמלצות התזונה שלעיל, עשוי הנטורופת להוסיף גם כמוסות או טיפות צמחים בעלי השפעה מרגיעה כמו קמומיל, סקוטלריה, ולעיתים מנטה, שלה השפעה מרגיעה והיא מפחיתה גזים. במקרים של התכווצויות ניתן ליטול ולריאן, הידוע כצמח המרפה שרירים מכווצים.
דיקור
הרפואה הסינית רואה בכאבים ביטוי לחוסר איזון ולחולשה אנרגטית של הכבד, הכליות, המעי או הטחול. דיקור בנקודות מסוימות בגוף יחזק את האנרגיה של אותם איברים, ירגיע את הגוף בכלל וכך גם את המעי.
ויטמינים ותוספי תזונה
פרוביוטיקה- זהו שם כולל לחיידקים ידידותיים המתקיימים בגופנו ומסייעים באופן פעיל לתפקודו התקין. החיידקים הידידותיים יודעים להיצמד לדופן המעי הגס, ובעצם היותם שם מונעים מחיידקים ה”רעים” להתרבות ו”להרגיז” לנו את המעי. לעיתים הנטורופת ימליץ על נטילת פרוביוטיקה, כדי להשיב על כנו את מאזן החיידקים במעי, כחלק מהטיפול הטבעי במעי רגיז.
שמני מנטה ואקליפטוס- ידועים כמרגיעי עוויתות מעי.
קומפקס ויטמיני B – על פי עקרונות הרפואה האינטגרטיבית, לחץ וסטרס עשויים להשפיע על על התפקוד הכללי של כל הגוף, ולהחמיר תופעות של מעי רגיז. בנוסף, במצב של מתח כרוני, עולה דרישת הגוף לויטמיני B ויש צורך להרבות בצריכתם. צריכה נאותה של ויטמיני B חשובה לשמירה על רמות האנרגיה ועל תחושת הרוגע הכללי – מה שלרוב ישפיע גם על הרגיעה של מערכת העיכול.
החיים בעולם המודרני מלבד להיות מלאי לחץ, עשירים בתזונה מעובדת המזיקה לגופנו, שילוב של תזונה נכונה ושמירה על חיים נינוחים אך פעילים, תסייע למעי שלכם לחייך באושר ולכם ליהנות מאיכות חיים לכל החיים.