זה לא סוד שלתזונת האם לפני ובזמן ההיריון, השפעה מכרעת על בריאותה ועל בריאות העובר, זאת כיוון שהאם מספקת לעובר את כל הדרוש לו להתפתחות מרגע ההתעברות, וזה כולל את כל מרכיבי המזון המגיעים אליו דרך השליה.
מחקרים מראים שלסביבה התוך רחמית ישנה השפעה מהותית על הבריאות העתידית של העובר, ואפילו על סיכוייו לסבול בהמשך חייו מהשמנת יתר ומחלות כרוניות כגון סוכרת ומחלות לב וכלי דם. אולם הסביבה התוך רחמית מושפעת ישירות מבריאותה של האם ולא תמיד התזונה תספק את כל צורכי האם והתינוק.
בזמן ההיריון נשים רבות חשות חולשה ואצל רובן מתפתחת אנמיה בשלב כזה או אחר. זו עובדה פיזיולוגית ידועה. ואם תזונת האם תהיה חסרה באבות המזון, בוויטמינים או במינרלים – תהיה לכך השפעה ישירה על בריאות העובר. מסיבה זו ההמלצה היא ליטול תוסף תזונה שיענה על כל הצרכים התזונתיים גם במהלך ההיריון ואפילו לאחר הלידה.
לא רק ברזל
ברזל הוא כמובן מינרל שאי אפשר להפריז בחשיבותו, אך גם לויטמיני B יש חשיבות רבה מאוד בתקופת ההיריון. מדובר במשפחה של 8 סוגי ויטמינים, שאחראים על חילוף החומרים של כל אבות המזון: שומנים, פחמימות וחלבונים – ולהפקת אנרגיה מהם לשם תמיכה בתפקוד כל מערכות הגוף. ויטמיני B חיוניים גם לחלוקה תקינה של התאים, למניעת אנמיה, להתפתחות ותפקוד תקין של מערכת העצבים, להתמודדות עם מצבי סטרס ולאיזון המצב הרגשי.
הויטמינים במשפחה זו פועלים בסינרגיה בגוף, תוך שיתוף פעולה מתואם ביניהם. לכן חוסרים בחלק מהם, יגרמו לחוסרים או פגיעה בתפקוד של ויטמיני B אחרים בקבוצה, וזאת הסיבה לכך שאם נוטלים תוסף, חשוב שהוא יכלול קומפלקס של ויטמיני B. ויטמין B12 וחומצה פולית (B9) למשל, הם שני ויטמינים שלהם תפקיד מרכזי בתהליכי יצירת החיים: הם משתתפים ביצירת החומר הגנטי שמרכיב כל תא ותא, בחלוקה המאסיבית של תאי הגוף בתהליך התפתחות העובר ובהתהוות מערכת העצבים שלו, וגם ביצירת תאי דם אדומים ומניעת אנמיה (ברזל לבדו לא מספיק) – והם פועלים יחד במשולב. מאידך, לשניהם חשיבות רבה גם לבריאות האם ולמהלכו התקין של ההיריון. שני ויטמיני B קריטיים אלו משתלבים עם פעילותו של ויטמין B5 (חומצה פנטוטנית), שמשתתף בכל תהליך שמתרחש בגוף – קטן כגדול.