הסוכר אהוב על ילדים כמבוגרים וכל מי שחש חולשה למתוק יבלה בזמן זה או אחר אצל רופא השיניים, או יסבול מבעיות רפואיות אחרות הנובעות מצריכת סוכר. הרופאים מצד אחד קוראים לנו מצד אחד להילחם במתקפת השוקולדים אך מצד שני מציעים לנו מסטיקים לשמירה על הפה בטעמי פירות, הכיצד זה יתכן? בזכות הקסליטול.
סוכר מול הקסליטול
נתחיל במהו סוכר ומדוע הוא כל כך לא מומלץ על ידי רופאים. הסוכר הוא למעשה פחמימה לא מורכבת אשר לה טעם מתוק. התרכובת כשלעצמה איננה מזיקה ואפילו עוזרת לאנרגיה זמנית. אז היכן הבעיה? בכמויות. האם ידעתם שכל שנה בממוצע אתם צורכים 140 קילו סוכר? רק תדמיינו לכם שאתם צורכים כפול ממדף הסוכר בסופר פי שלוש ואף ארבע! וזאת בעיקר בגלל העובדה כי עלותו זולה, אופיו ממכר וחיי המדף שלו ארוכים.
בעוד שתזונה בריאה יכולה להכיל כמות משמעותית של סוכר טבעי, כגון בפירות, בחלב צמחי ובדגנים, סוכרים מוספים (חד-סוכרים ודו-סוכרים) נמצאים בעיקר במזונות מעובדים. ואם אנחנו לא קוראים את האותיות הקטנות אנחנו לא יודעים שהם שם. כך למשל, סוכר מוסף נמצא בקטשופ, חטיפים, ממתקים, תרכיזים, רטבים, מאפים, לחמים, קרקרים ודגני בוקר. בעצם אין כמעט מזון שלא מכיל סוכר!
מה הנזק?
נזקי הסוכר הידועים ביותר הם בעיות שיניים למיניהם והשמנה, סוכר ובעיקר מהסוג שדיברנו עליו למעלה, הוא חומר ממכר המשפיע על תפקוד המוח שלנו וכאשר אנו צורכים אותו בכמיות גדולות נפגמים תהליכים במוחנו כגון זיכרון, המנגנון שאחראי על תחושת השובע (לכן הוא נחשב כמעודד השמנה) וכמובן הכל מתחיל בפה – הוא שוחק את הציפוי של השן ומזמין ומזין את החיידקים שרק מחכים להזמנה, לחגיגה לא נעימה.
זו הסיבה שאף אחד מהמוצרים שלנו אינו מכיל סוכר או ממתיקים מלאכותיים. הממתיק שבחרנו להשתמש בו הוא הקסיליטול – ממתיק רב-כוהלי המצוי בפירות ובירקות ויש בו תכונות המעכבות חיידקים ועששת בשיניים.
קיים גם הבדל מהותי בין הערך הגליקמי של קסיליטול לזה של סוכר.
ערך גליקמי (או אינדקס גליקמי) הוא המדד למהירות בה המזון שאנו אוכלים מעלה את רמת הגלוקוז בדם. ככל שהערך הגליקמי גבוה יותר, כך רמות הגלוקוז בדם עולות מהר יותר, דבר שמקושר להשמנה ואף עלול להיות מסוכן לאנשים הסובלים מסוכרת. לעומת זאת, מזונות בעלי ערך גליקמי נמוך מובילים לעלייה הדרגתית ואיטית של רמות הגלוקוז בדם. בעוד שהערך הגליקמי של קסיליטול הוא 7, הערך הגליקמי של סוכר נע בין 60 ל-70!
כיון שהערך הגליקמי שלו נמוך משמעותית משל סוכר, ובנוסף הוא מכיל כ-40% קלוריות פחות מסוכר, קסיליטול נחשב כממתיק ידידותי לאנשים בתהליכי הרזיה.
מתוק לו – ובריא לו!
אז איך זה שרופאי השיניים ממליצים לנו על מסטיק ממותק לבריאות השן? הכל בזכות הקסליטול!
הקסיליטול הוא סוכר טבעי הנמצא בפירות יער, קליפות עץ, פירות, ירקות וקלחי תירס, ואפילו מיוצר באופן טבעי בגופנו בכמויות קטנות מדי יום. מה שמייחד אותו הוא, שבניגוד לסוכר, המזין את החיידקים ומעודד אותם ליצור בשיניינו “חורים”, הקסיליטול משבש את מעגל האנרגיה של החיידקים ומשבית את עבודתם. החיידקים שחיים תדיר בחלל הפה אינם מקבלים הזדמנות להיות מוזנים ולהתרבות כיוון שאינם מעכלים את הקסליטול ואז הם אינם מייצרים את החומצה הפוגעת בציפוי השן ויוצרת חורים, עם הזמן כמות החיידקים בפה אף יורדת כיוון שאין להם מזון שהסוכר הרגיל מעניק להם. כל זאת ועוד: אחרי צריכת קסיליטול, החיידקים אינם נדבקים לפני השטח של השן, כך שפחות פלאק ואבנית מצטברים על השן, מה שעשוי למנוע גם בעיות חניכיים. כאשר אנו לועסים את הממתק הבריא הפעולה הזו מגבירה את ייצור הרוק, ובשילוב עם הקסיליטול יוצרת רוק בסיסי יותר, שמגן על זגוגית השן (אמייל) באופן טבעי ועוזר לתקן פגמים התחלתיים בה.
הקסליטול מותר לשימוש גם לחולי סכרת במינונים נמוכים – כיוון שהתרכובת של הקסליטול עוברת בקושי את חילוף החומרים וזרם הדם הוא מתעכל אך בשליש ולכן הערך הגליקמי שלו נמוך ביותר.
לא לבעלי חיים – הקסיליטול אמנם בריא מאוד לנו לבני האדם, אך הוא אסור לכלבים. אצל כלבים הוא מעלה את רמת האינסולין וגורם לנפילה מסוכנת ברמת הסוכר בדם וכן לאי ספיקת כבד.
את הקסליטול תוכלו למצוא בחלק ממוצרי אקוסאפ כאשר הוא משמש להמתקת תוספי התזונה, כך שהם גם טעימים וגם בריאים לשיניים ולחניכיים.