מה ההבדל בין תוספי מזון לתוספי תזונה ומדוע משתמשים בתוספי מזון, המאמר שלפניכם –
תוספי תזונה הם חומרי הזנה הנחוצים לצורך פעילות תקינה של הגוף. אלה הם חומרים אורגניים שונים כמו ויטמינים, מינרלים, חומצות שומן, חומצות אמינו, נוגדי חימצון, אנזימי עיכול ועוד, אשר משפיעים על תהליכים ביולוגים המתרחשים בגוף ומחסור שלהם עלול להוביל למגוון בעיות בריאות.
לדוגמה: מחסור בברזל או בויטמין B12 עלול לגרום לאנמיה, מחסור במגנזיום עלול להוביל לכאבי שרירים, מחסור באומגה 3 עלול לגרום לפגיעה בתפקוד הקוגניטיבי ובזיכרון ועוד.
לחומרים הפעילים שבתוספי התזונה מקורות שונים, ביניהם מקורות טבעיים כמו רכיבים המופקים מצמחים או מן החי, כמו גם מקורות סינתטיים לחומרים המיוצרים באופן מלאכותי, אשר אמורים לבצע את פעולותיהם של החומרים האורגניים המקוריים. תוספי תזונה מלאכותיים דורשים ביצוע התאמה והמרה בגוף לשם הפיכתם לפעילים, דבר הדורש זמן עיבוד ומתרחש בתנאי וכל המנגנונים הנדרשים לשם ביצוע המרה זו פועלים באופן יעיל.
חומצה פולית סינתטית לדוגמה אינה זמינה לשימוש של הגוף ועליה לעבור המרה קודם לכן, אך המרה זו יכולה להתבצע רק במידה וישנה נוכחות של אנזים ה-MTHFR. מחסור באנזים ה-MTHFR חסר אצל כ-50% מהאוכלוסיה עקב קיומו של פגם גנטי.
לעומת זאת, תוסף מזון הוא חומר המוסף למזון או למשקה מסיבות שונות שאינן כוללות מניעים בריאותיים וצורך למלא מאגרי ויטמינים או מינרלים, אלא על מנת לשמר מזון למשך זמן רק, לשפר את טעמו או צבעו, להשפיע על המרקם שלו ולהאריך את חיי המדף שלו.
בין תוספי המזון השונים ניתן למנות:
- צבעי מאכל, שנועדו לתת צבעים מושכים
- חומרי טעם וריח שנועדו לשנות את טעמם וריחם של המזון והמשקה
- חומרים משמרים שייעודם להאריך את חיי המדף של המזון
- משפרי טעם שנועדו לשפר את טעם המזון
- חומרים מייצבים, חומרים מתחלבים, מונעי קצף או חומרים מקציפים, מגבשים, ממתיקים כמו סוכר או ממתיקים מלאכותיים, חומרי הזגה ועוד.
משרדי הבריאות בעולם מגבילים את תכולת החומרים המוספים לכמויות של מיקרוגרמים (מליוניות גרם) או מיליגרמים (אלפיות גרם). לעתים מופיעה על אריזת המזון אזהרה המגבילה את צריכת מזון זה לאנשים המגלים רגישות לחומר מזון מסוים הנכלל באריזה זו. מונוסודיום גלוטמט (E621) הוא דוגמה לתוסף מזון נפוץ מאוד הגורם לעתים לאלרגיה.
החומרים המוספים למזון מיוצגים בדרך כלל עם מספר E: האות הלועזית E ואחריה מספר בן שלוש או ארבע ספרות, החל מ־E100 וכלה ב־E1525. חלק מהחומרים המוספים אינם מזיקים כלל לבריאות ואחרים עלולים להזיק לבריאותם של בני אדם רגישים. כעשרה אחוזים מהחומרים הללו מזיקים מאוד בכל רמה ואסורים בכמה מדינות בעולם או מוגבלים בכמותם במדינות אחרות. למשל צבעי מאכל מקבוצת צבעי זפת הפחם שעשויים מנפט ואסורים בחלק מארצות המערב ומותרים בישראל בהגבלת כמות.