עושים סדר: מהי חומצת שומן מסוג אומגה 3?
רבות דובר בעשורים האחרונים על חשיבותה הרבה של חומצת השומן אומגה 3 לאדם. אז לפני שנסקור את המדדים השונים להבטחת מוצר אומגה 3 איכותי, נבין תחילה מה המאפיינים הייחודיים של חומצת שומן זו ומדוע היא כל כך חיונית לנו.
אומגה 3 הוא שם כללי למספר חומצות שומן חיוניות, שהגוף אינו יודע לייצר בעצמו ולכן הוא זקוק לאספקה שלהן דרך המזון או תוספי תזונה. הן נמצאות בקטגוריה של “שומן רב-בלתי-רווי” – משמע שהן מהוות “שומן טוב”, בעל חשיבות רבה מאוד לבריאות מערכת העצבים והמוח, מערכת החיסון, הלב וכלי הדם, המערכת ההורמונלית, העור, השיער ועוד. מחקרים רבים מצביעים על כך כי צריכת אומגה 3 קשורה בהפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם וחשובה לבריאות המוח ותפקוד קוגניטיבי תקין, לבריאות המפרקים ולנשים הרות ומניקות. לכן ארגונים רפואיים שונים ברחבי העולם ממליצים על צריכתה.
התפריט המערבי הטיפוסי דל מאוד בחומצות שומן מסוג אומגה 3, מה גם שהמבנה הכימי הייחודי שלהן הופך אותן לרגישות עד מאוד לחמצן ולחום – כלומר הן נהרסות מהר בתהליכי בישול ועיבוד.
ישנם 3 סוגים עיקריים של חומצות שומן מסוג אומגה 3:
α-linolenic acid – ALA – נמצאת בזרעים שונים
Eicosapentaenoic acid – EPA – נמצאת באצות ייחודיות ובדגי ים צפוניים
Docosahexaenoic acid – DHA – נמצאת באצות ייחודיות ובדגי ים צפוניים
מבין כל חומצות האומגה 3 ל– DHA תפקיד מרכזי בתפקוד המוח ובהולכה חשמלית תקינה בין תאי העצב. אמנם בני האדם שצורכים ALA ממקורת צמחיים מסוגלים לייצר ממנה DHA , אך רק בשיעור נמוך מאוד. כיום, הכמות היומית המומלצת של DHA עומדת על 200-600 מ”ג ליום, כאשר המלצות מנהל התרופות והמזון האירופאי והאמריקאי עומדות על מינימום של 250 מ”ג DHA ליום לתמיכה ולתפקוד תקין של המוח. למרות זאת, ההערכות הן כי במדינות המערב הצריכה היומית של DHA במזון פחותה מ-100 מ”ג, וזאת הסיבה שמומלץ לצרוך אומגה 3 כתוסף תזונה.
המדדים לאומגה 3 יציב ואיכותי
ממחקרים שנערכו בשנים האחרונות עולה כי 2 המדדים הבסיסיים ביותר להבטחת איכותם של תוספי אומגה 3 הם יציבות לאורך זמן וספיגה מקסימאלית בתאים.
לאחרונה פורסם מחקר אוניברסיטאי מקיף שנעשה על 171 סוגים שונים של תוספי אומגה 3 צפון אמריקאיים (North American omega-3 PUFA). ממסקנות המחקר עולה כי תוספי האומגה 3 שמבוססים על שמני דגים ושמני קריל אינם יציבים ומתחמצנים תוך זמן קצר, ועל כן לרוב אינם עומדים בהבטחת היצרן בנוגע לאחוז האומגה 3 שהם מכילים.
אצות ים מיקרוסקופיות הן מקור איכותי לאומגה 3 ומהוות אלטרנטיבה מצוינת לזו המופקת מדגים. למעשה, הדגים עצמם ניזונים מאצות ים מיקרוסקופיות אשר מספקות עבורם את האומגה 3 לה הם זקוקים. האומגה 3 באצות הים המיקרוסקופיות מכילות גם DHA ולא רק ALA כמו הזרעים של צמחי היבשה. למעשה, בצריכת אומגה 3 מאצות ים מיקרוסקופיות, אנו מקבלים את חומצות השומן היישר מהיצרן הראשי במקום ממתווך ביניים (הדגים).
אז בכדי לעזור לכם לעשות את הבחירה במוצר האומגה 3 האופטימלי, ריכזנו עבורכם מספר מדדי איכות להבטחת מוצר יציב ואיכותי:
- מקור האומגה 3 – אומגה 3 המופקת משמני דגים מהווה חומר גלם רגיש מאוד שעשוי להתחמצן בתוך זמן קצר ביותר. איך תדעו שמדובר במוצר מחומצן? פשוט מאוד, לאומגה 3 המופקת מדגים יהיה ריח חריף (ומחומצן) של.. דגים! תהליך ההתחמצנות של השמן פוגע באיכות חומצות השומן החיוניות: DHA ו-EPA.
ישנם מקורות אחרים לאומגה אשר מכילים את חומצות השומן החיוניות EPA ו-DHA המכילים נוגדי חמצון טבעיים (קראטונואידים), כמו אצות ים מסוימות הגדלות בבתי גידול יעודיים ללא רעלים ומתכות כבדות. כמו כן, בתהליך הייצור ניתן להוסיף לאומגה נוגדי חמצון חזקים טבעיים נוספים: ויטמין E ותמצית שמן רוזמרין, במטרה להגן על החומר הפעיל מפני התחמצנות. - תהליך מיצוי – ניתן להפיק אומגה 3 בזיכוך או בתנאי טמפ’ מבוקרים. בתהליך הזיכוך שמן האומגה 3 עובר תהליך של חימום, לעומת התהליך המבוקר שהינו נטול חימום וללא שימוש בחמצן (שעלול לחמצן את האומגה 3 הרגישה) וכמובן ללא זיכוך.
- יציבות והגנה מפני חמצון – שיטות ייצור מסוימות, כמו הטכנולוגיה הליפוזומלית מסייעות להגנה ולשמירה על יציבות החומרים הפעילים שבמוצר. ליפוזומים הם מבנים כדוריים חלולים (מעין בועיות מיקרוסקופיות) שמסיסים גם בשמן וגם במים. המעטפת שלהם מורכבת מפוספוליפידים – רכיבים טבעיים מהם גם בנויים כל קרומי התאים בגופינו. הליפוזומים יוצרים מעטפת סביב כל מולקולת אומגה 3 – שמגינה עליה ומונעת את ההתחמצנות שלה.
- רמת ספיגה אופטימלית – שיטות ייצור כמו הטכנולוגיה הליפוזומלית מאפשרות ספיגה אופטימלית של האומגה 3 בתאים. הליפוזומים משמשים כמערכת נשיאה מוגנת לאומגה 3 לאורך כל מערכת העיכול – עד הגעתה לתאי הספיגה במעי הדק – בשלב זה הליפוזום מתמזג עם תא ספיגה ופורק לתוכו את האומגה 3 שהוא מכיל. ההתמזגות נעשית באופן טבעי, משום שגם מעטפת תאי הספיגה במעי מורכבת מפוספוליפידים – בדיוק כמו הליפוזום. למחקר המלא.
- ביקבוק ללא נוכחות חמצן – הביקבוק הוא קריטי לשמירה על יציבות המוצר. אולם במרבית המקרים, אטימת הבקבוק מערבת כניסת חמצן וכתוצאה מכך את התחמצנות חומר הגלם. השימוש בטכנולוגיה הליפוזומלית מאפשר שימוש בחנקן (במקום חמצן) בשלב אטימת הבקבוק – מה שמשפר את יציבות המוצר ומסייע בהגנה עליו מפני תהליכי חמצון.
- אצוות קטנות – יש לוודא כי הייצור מתבצע באצוות קטנות ומחומר גלם טרי בלבד. ייצור כמויות מסיביות ואחסון המוצרים לאורך זמן עלול לפגוע ביציבות החומר גלם ולגרום להתחמצנותו.
- ללא חומרי טעם מלאכותיים – מסקנות המחקר הנזכר לעיל מציינות כי הוספת חומרי טעם לשמני דגים גורמת לחמצון שלהם באופן מהיר. לעומת זאת, חומרי טעם טבעיים אינם פוגעים באיכות החומרים הפעילים ושומרים על איכותו.
בתרשים: מנגנון ספיגה ליפוזומלי: הליפוזום מתאחד עם קרום התא ופורק לתוכו את תכולת החומר הפעיל אותו הוא נושא
לקריאת מחקר על השיטה הליפוזומלית כשיטה יעילה לשמירה על יציבות חומצות שומן אומגה 3