יש תחליף לתרופות במקרי חרדה ולחץ
אי אפשר להתעלם מהעובדה שלחץ וחרדה מלווים אותנו ביום יום. המקור של החרדה בחיים המודרניים נמצא בהרבה מאוד מצבים וסיטואציות שאנו חווים, החל מחרדות מתזונה, חרדות ממחלות, מצב בטחוני, מערכות יחסים, חיי חברה, קריירה, משפחה, חשבונות לשלם וכו’. איך מתמודדים בצורה הטבעית? טיפול טבעי בסטרס: המדריך המלא.
בשביל להבין מה קורה אצלנו בגוף כשאנחנו במצב של חרדה צריך לדעת שמעל הכליות יש לנו 2 בלוטות אדרנל שמשחקות תפקיד מרכזי בכל מה שקשור לסטרס. בכל פעם שהגוף נכנס למצב מתח או חרדה מכל סיבה שהיא, בלוטות האדרנל מפרישות את הורמון הקורטיזול לתוך זרם הדם. אחרי הפרשת הקורטיזול אנחנו מרוויחים אנרגיה, הופכים להיות עירניים יותר, הכח הפיסי שלנו יכול לגדול, ואנחנו יכולים להעביר, לעבד ולקלוט מידע מהר יותר מבדרך כלל. זהו מנגנון מולד. כאילו שהגוף יודע שאם אנחנו במצב של סטרס אז אנחנו בטח בסכנה.
העובדה שאנחנו מפעילים את מערכת החירום כל כך הרבה פעמים מדי יום גורמת לשחיקה גופנית ונפשית. לא רק שמערכת החירום אינה מסייעת לשמור על התפקוד הפיזי-נפשי לאורך זמן, אלא שהיא גם פוגעת בו.
חוקרי לחץ טוענים שסטרס כרוני הוא כמו רעל, שמטפטף בשיטתיות בגוף, פוגע בכל מערכותיו וגורם להתפתחות מחלות כרוניות שונות החל מאי סדירות בווסת, אסטמה, דיכאון, סוכרת, סרטן, תסמונת מתח טרום וסתית ,מיגרנות, אולקוס, מחלות של מערכת החיסון, מחלות לב וכלי דם דלקת מפרקים שגרונית, יתר לחץ דם וכו’.
קיים גם מחיר נפשי, המתבטא בחוסר שקט ומצבי חרדה. המנגנון הפנימי הבלתי מודע גורם לנו לפעול בהתאם ל”מצבים מסכני חיים” גם אם בהכרה המודעת ברור לנו שאיננו פועלים נכון. כשאנשים נמצאים תחת לחץ, לרוב הם נוטים לפעול בצורה פרדוקסלית. הם מגבירים את העישון, הזלילה, שתיית האלכוהול והקפה כדי להקל על הלחץ, מה שעושה כמובן את ההפך. פרדוקס נוסף הוא שלמרות שאנחנו יצורים סתגלנים, ככל שניתקל ביותר מצבים של לחץ, נהפוך לפחות עמידים בפניו, ולא להפך.
הסטרס הוא כמו אש, כשיודעים לשלוט בו ולהשתמש בו למטרה מסוימת הוא משרת אותנו נאמנה. פעילות גופנית למשל, גורמת לסטרס, אבל פעילות גופנית משולבת עם מנוחה זה מה שיגרום לגוף לגדול חזק יותר.
הלחץ הוא תגובה ראשונית של מרכזים פרימיטיביים במוח. זוהי תגובה למצב שנתפס על ידי המערכת הגופנית-נפשית כאיום קיומי, פעולת הפרשת ההורמון פועלת בצורה זהה גם אצל בעלי חיים בטבע: זברה שבורחת מלביאה מצויה בלחץ גבוה ביותר או חתולה סיאמית שנתקלת בכלב דוברמן ונלכדת בפינה, שערותיה יסמרו והיא תפעל באמצעים הקיצוניים ביותר. כמו כן גם תרנגלות, פרות וכבשים לפני שחיטה גם הן מפרישות הורמוני סטרס, גם להן יש פעימות לב מהירות, עלייה בלחץ הדם והפרשת הורמוני סטרס קורטיזול ואדרנלין הגורמים לגיוס חירום של מערכות האורגניזם להתמודד עם סכנה קיומית.
פעילות גופנית במקום תרופות פסיכיאטריות
חשיבותה של הפעילות הגופנית כמשפרת את איכות החיים אינה מוטלת עוד בספק.
מחקרים רבים הוכיחו שיש קשר הדוק בין אורח חיים פעיל המשלב תזונה מאוזנת ובין הקטנת הסיכון לחלות במחלות שונות, בהן גם מחלות לב כלי דם וסוכרת. לאחרונה אף נמצא קשר גם ביחס למחלות הסרטן. ההשפעה של אורח החיים הפעיל באה לידי ביטוי בהפחתת הסיכון לחלות בעיקר בסרטן השד, מעי הגס והערמונית כמו גם סרטן הלבלב, הכליות, הרחם והוושט.
פעילות גופנית תורמת גם למצב נפשי טוב באמצעות האנדרופינים המשתחררים כשהיא מתבצעת ובכך אפשר לומר שהפעילות הגופנית מחזקת את הגוף ויש לה תפקיד מכריע בשמירה עליו מפני מחלות.
עוד דבר שברור היום לכל מי שמתעניין בבריאות, הוא חשיבותה של בריאות הנפש. “נפש בריאה בגוף בריא” אינה קלישאה, זו המציאות.
החיים המודרניים, העיסוק בהגשמה עצמית וקריירה, יחד עם קשיים כלכליים, ציפיות עצמיות גבוהות, קושי בניהול זמן וחיי זוגיות טובים – אנשים רבים חווים תסכול, כעס, סטרס (לחץ) ודיכאון. לתופעות הללו יש קשר ישיר לבריאות שלנו.
הסטרס פוגע בכל מערכות הגוף ויכול לבוא לידי ביטוי בסימפטומים רבים: בעיות עיכול (עצירות, שלשולים, תסמונת המעי הרגיז, כיב קיבה), בעיות נשימה, אלרגיות, עייפות, חוסר ריכוז, כאבי ראש, נדודי שינה, דיכאון וחרדות. בנוסף, סטרס לאורך זמן מחליש את מערכת החיסון ובכך הוא מהווה גורם משמעותי בהחלשת הגוף.
זכרו: פעילות גופנית ותזונה בריאה מסייעות לתחושת החיוניות, התורמת לשיפור במצב הרוח.
גם הקפדה על בריאות מערכות היחסים שלנו קשורה בכך. הקדשת זמן איכות לחברים, לזוגיות, לילדים ולהורים, אימוץ חיית מחמד ונתינה לזולת כל אלה משפרים את ההרגשה וטומנים בחובם שיפור ניכר בבריאות.
דרכי טיפול טבעי בסטרס והתמודדות עם חרדה
-
- הכירו את הסימפטומים – ראשית חשוב להכיר ולזהות את הסימפטומים שנלווים למצבי לחץ וחרדה. מחשבות שליליות וטורדניות יגרמו בהמשך לרמות החרדה לעלות.
- קחו פסק זמן – בזמן חרדה, המערכת הפזיולוגית נכנסת למצב של עוררות יתר, והמערכת הסימפטטית נכנסת לפעולה. חשוב להכיר טכניקות הרפיה נכונות שיחזירו את הגוף למצב רגיעה ויורידו את הסטרס והחרדה. הרפייה יכולה לבוא לידי ביטוי בנשימות עמוקות, עצימת עיניים, דמיון מודרך כשאנחנו חושבים על הדברים שעושים לנו הכי טוב, להיחשף לאור השמש, או אפילו לעשות פעולות פשוטות כמו שטיפת כלים או נקיון הבית יסיטו את תשומת הלב של מערכת העצבים מהמצב החרדתי.
- דמיון מודרך – תרגול תכניקות שונות של דמיון מודרך מאפשר לגוף לזהות חשיבה שאינה מאיימת ובכך לווסת רמות לחץ וחרדה בצורה נכונה יותר עבורנו.
- תוספי תזונה –
- קבוצת ויטמיני B היא קבוצת ויטמינים החיוניים לייצור של מוליכים עצביים בעלי השפעה על מצב הרוח, על רמות הסטרס ותחושות של חוסר שקט נפשי. ההמלצה היא לצרוך אותם יחד מכיוון שהם משלימים זה את זה ופועלים טוב יותר יחד, וכך גם ימנע מחסור יחסי של אחד מהם (שיכול להיווצר אם לוקחים חלק מהם במינון בודד).
למאמר המלא על הקשר בין מתח נפשי וקומפלקס ויטמיני Bכיצד B12 מסוג מתיל-קובלמין יכול לסייע במצבי סטרס? ויטמין B12 הוא חלק ממשפחת ויטמיני ה- B שמשתתפים בתהליכי הייצור של מתווכים עצביים והורמונים כגון סרוטונין, דופמין, נוראדרנלין ומלטונין המקושרים למצב הרוח ולשינה בריאה. לויטמין B12 יש גם חשיבות רבה בשמירה על בריאות מערכת העצבים והמוח. ידוע כי יש לו השפעה על שינה סדירה והוא משתתף בחילוף החומרים של שומנים וסוכרים – המשמשים אבני בניין ודלק לתפקוד מוחי-קוגניטיבי תקין. תרכובות ויטמין B12 טבעיות, כגון B12 מתיל-קובלמין, משתתפות בתהליך הייצור של תרכובת בשם SAM-e הנוצרת בתהליך ההמרה של חומצת האמינו הומוציסטאין למתיונין, בו ויטמין B12 לוקח חלק על ידי תהליך חשוב הנקרא מתילציה. גם למולקולת ה- SAM-e יש השפעה מווסתת על מצב הרוח.
בנוסף לכך, מחסור בויטמין B12 עלול לגרום לתסמינים מנטליים כגון חרדתיות, מתח נפשי ואף דיכאון, ובמחקרים שונים התגלה כי אצל אנשים שונים שאובחנו כלוקים בדיכאון קליני הרמות בדם של ויטמין B12 (וגם של חומצה פולית) היו נמוכות בהשוואה לאנשים שלא היו בדיכאון.