אנמיה היא שם כולל למגוון מחלות הנובעות מרמה נמוכה בדם של חלבון ההמוגלובין או של תאי דם אדומים שמכילים את ההמוגלובין בתוכם. כיוון שתפקיד ההמוגלובין הוא לשאת חמצן לתאים ולרקמות הגוף, ירידה ברמתו או ברמת תאי הדם האדומים, תוביל לאספקת חמצן לקויה בגוף. קיימים תתי-סוגים של אנמיה, שמסווגים על פי הגודל והשונות של תאי הדם האדומים שנוצרים כתוצאה ממנה. שני סוגי האנמיה השכיחים ביותר הם:
- אנמיה על רקע חוסר ברזל (אנמיה מיקרוציטית) – בה נפגע הייצור של מולקולת ההמוגלובין ובעקבותיו יש קשירה חלקית בלבד של חמצן אליה
- אנמיה על רקע חוסר בויטמין B12 או חומצה פולית (אנמיה מאקרוציטית) – בה נפגע תהליך ייצור כדוריות הדם האדומות
אנמיה על רקע חוסר ברזל
זהו סוג האנמיה הנפוץ ביותר, שמהווה כמחצית ממקרי האנמיה בעולם. היא עשויה להיגרם על רקע צריכה לא מספקת של ברזל בתזונה, כתוצאה מאיבוד ברזל מסיבות שונות, או כתוצאה מעלייה בדרישת הגוף לברזל (למשל על רקע צמיחה מואצת בגיל ההתבגרות או בתקופת ההיריון).
אנמיה מחוסר ברזל שכיחה מאוד אצל תינוקות – לרוב על רקע תת-ספיגה של המינרל, אצל קשישים (עקב ירידה בספיגה), אצל נשים בגיל הפוריות (על רקע דימום ווסתי מוגבר), אצל אנשים הסובלים מכיב מדמם (אולקוס), ואצל חולים במחלות מעי דלקתיות כגון צליאק, קרוהן וקוליטיס – הסובלים מתת-ספיגת ברזל או מאיבוד ברזל כתוצאה מדימום ממערכת העיכול. על פי הערכות ארגון הבריאות העולמי קרוב ל-56% מהנשים בהיריון סובלות מאנמיה כתוצאה מחוסר ברזל, שעלולה לפגוע באספקת חמצן תקינה לעובר, לפגות, למשקל לידה נמוך של הילוד ובמקרים קשים אף למוות (נדיר).
הסימנים הקליניים העיקריים לאנמיה הם חולשה, עייפות, תשישות וסחרחורות – לעיתים עד כדי עילפון, ובנוסף חיוורון, רגישות לקור בפרט בכפות הידיים והרגליים, נשירת שיער, ציפורניים שבירות/קעורות, פצעים אופייניים בצידי הפה,דופק מהיר ובמקרים קשים קוצר נשימה והתפתחות מחלת לב.
הטיפול באנמיה על רקע חוסר ברזל
הטיפול יותאם בהתאם לאבחנת הגורם לאנמיה. לאוכלוסיות הסובלות מספיגה לקויה של ברזל במערכת העיכול מומלץ ליטול דווקא תוסף ברזל נוזלי בשילוב עם ויטמין C – להעצמת הספיגה. כאשר מדובר באנמיה כתוצאה מחוסרים תזונתיים, למשל אצל צמחונים וטבעונים – חשוב לקבל הדרכה תזונתית לגבי מקורות ברזל מהצומח. זאת במקביל להמלצה על נטילת תוסף ברזל בספיגה גבוהה כדי להשיב מהר ככל שניתן את הברזל וההמוגלובין לרמה תקינה ולהקל על תסמיני האנמיה. גם כשמדובר באנמיה על רקע מחלה כרונית (צליאק, מחלות מעי דלקתיות, תת פעילות של בלוטת התריס) חשוב לטפל בגורם עצמו, במקביל לנטילת תוסף ברזל בספיגה גבוהה. חשוב לציין כי קיימים תוספי ברזל “עדין“ נוזליים בספיגה גבוהה שאינם גורמים לתופעות לוואי במערכת העיכול, ועל כן הם מתאימים לנטילה גם על ידי האוכלוסיות הרגישות (נשים הריוניות, תינוקות מגיל 4 חודשים ואנשים הסובלים ממחלות ובעיות עיכול).
ויטמין B12 – חשוב לשלב!
חשוב לציין, כי בשנים האחרונות יותר ויותר מחקרים מעידים על קשר ישיר בין אנמיה מחוסר ברזל לבין אנמיה על רקע מחסור בויטמין B12, וכי מרבית הסובלים מאנמיה מחוסר ברזל, סובלים במקביל גם מרמת ויטמין B12 נמוכה בדם. לפיכך, שילוב בין B12 וברזל הוא חיוני בעיקר בקבוצות אוכלוסייה הנמצאות ברמת סיכון גבוהה לאנמיה (על פי תוצאות בדיקות הדם), כגון נשים הרות (אצלן מחסור בויטמין B12 עלול להוביל גם להיווצרות פגמים מולדים אצל היילוד ולעלייה בסיכון להפלה), ספורטאים ובאוכלוסייה המבוגרת (מגיל 60 ואילך).
לקריאה על חשיבות החומצה הפולית בטיפול באנמיה לחצו כאן