על הסיבות, המאפיינים ודרכי הטיפול המשולב באנמיה על פי הרפואה הסינית
ברפואה הסינית, אנמיה מוגדרת כמצב של “חוסר דם” בגוף. אמנם הסיבות לחוסר דם הן מגוונות ומשתנות מאדם לאדם, אולם אחת הסיבות השכיחות ביותר קשורה לתהליכי העיכול והספיגה של המזון. על פי הרפואה הסינית, תהליכים אילו מתקשרים (באופן סימבולי) לתפקוד של איבר הטחול, שאחראי, יחד עם הלבלב, על הטמעת המזון בגוף ולהפיכתו לדם. לכן אם הטחול נמצא בחולשה אנרגטית, או אם המזון שאנו אוכלים אינו מזין דיו, הגוף יתקשה לייצר ממנו דם ויווצר מצב של “חוסר”. הסימנים הנפוצים לחוסר דם הם: חולשה, עייפות, נטייה לסחרחורות ואפילו עילפון, ובנוסף חיוורון, תחושת קור (במיוחד בקצות הגפיים), לעיתים יצופו נקודות שחורות מול העיניים ונחווה דופק מהיר. לאלו לרוב יתווספו סימני “יובש” (שכן לדם מיוחסת איכות “מלחלחת”), כגון עצירות וצואה קשה, יובש בפה, בעור ובעיניים, וגם נשירת שיער, ציפורניים שבירות, ווסת דלה ועוד.
הטיפול באנמיה על רקע חוסר דם
הטיפול בחוסר דם המלווה באנמיה על פי הרפואה הסינית מתמקד בעיקר בהשלמות תזונתיות, בדגש על:
- מזונות שמחזקים את תפקוד הטחול והלבלב (או במילים אחרות: תומכים בתהליכי עיכול וספיגה תקינים שיסייעו להטמעת המזון והפיכתו לדם, כגון ירקות כתומים: בטטה, גזר, דלעת, דגנים מבושלים היטב כגון דייסת שיבולת שועל וקינואה, תבלינים כגון ג’ינג’ר וקינמון)
- מזונות ‘מחזקי דם’ (כגון סלק, גוג’י בריס, אוכמניות, פטל, עלים ירוקים וגם כבד ובשר בקר)
זאת בשילוב עם צמחי מרפא שתומכים ומשפרים את תהליכי העיכול והספיגה (כגון אסטרגלוס, קליפת מנדרינה, קודונפסיס ועוד) ומזינים את הדם (כגון אנג’ליקה סינית, רהמניה מבושלת, פאוניה ועוד).
אולם כחלק מטיפול משולב יעיל, ובפרט כשמאגרי הברזל בגוף דלים ויש צורך להעלותם לרמה תקינה בזמן מהיר יחסית, יש חשיבות גדולה מאוד לתמוך גם באמצעות תוספי תזונה, כגון ברזל, B12 וחומצה פולית – שברפואה הסינית מהווים רכיבים “בוני דם”.
ברזל כרכיב “בונה דם”
הברזל משמש ליצירת כדוריות דם אדומות והוא אחראי בין היתר על נשיאת חמצן אל כל תא ותא בגוף לשם השתתפות בתהליכי הפקת האנרגיה. מחסור בברזל עלול לעכב תהליכי צמיחה וגדילה, לפגוע בצורה מהותית בתפקודן התקין של מערכות חיוניות בגופנו, להביא לירידה חיסונית ולגרום לעייפות ולתשישות. על פי הערכות שונות, למעלה ממיליארד איש בעולם סובלים ממחסור בברזל בשלבים כאלו ואחרים בחייהם ומחסור בברזל נחשב למחסור התזונתי הנפוץ ביותר בעולם.
ערכים נמוכים של ברזל בדם עשויים להעיד בין היתר על הרגלי תזונה לקויים, מחלות בדרכי העיכול, דימומים סמויים ועוד. צריכת ברזל כתוסף תזונה תסייע לייצור כדוריות הדם האדומות ובכך תטפל במצב של “חוסר דם”.
ברזל ביס-גליצינאט לחיזוק דם – מערכת העיכול שלך תודה לך!
המעי הדק הוא האיבר בו מתבצע עיקר תהליך הספיגה של חומרי ההזנה לגופנו ויש בו אזורי ספיגה שונים לפחמימות, לחלבונים, למינרלים ולשאר רכיבי התזונה. מכיוון ששטחי הספיגה של מינרלים (כגון ברזל) במעי הדק מצומצמים יחסית, יש “תחרות” בין המינרלים השונים על אזורי הספיגה וחלקם אינם נספגים היטב. מסיבה זו, במצבי חוסר דם (אנמיה), בהם נרצה להעלות את רמות הברזל באמצעות תוסף, יכולת הספיגה הנמוכה של הברזל עלולה לגרום להצטברות עודפי ברזל במעי שיגרמו לגירוי הרקמה ולתופעות לוואי לא נעימות כמו נפיחות, גזים ועצירויות. אולם באמצעות טכנולוגיה חדשה ומתקדמת, ניתן להגביר את ספיגת הברזל במערכת העיכול ולהימנע מתופעות הלוואי הללו.
ברזל מסוג ביס-גליצינאט הוא בעצם אטום של ברזל הקשור לשתי חומצות אמינו (אבני הבניין של החלבונים) מסוג – גליצין. קשירת הברזל לחומצות האמינו מאפשרת ספיגה יעילה מאוד שלו, מאחר והיא מתרחשת באתרי הספיגה הנרחבים של החלבונים, וכפועל יוצא מופחתות תופעות הלוואי הלא נעימות במערכת העיכול. יתרון נוסף הוא, שיעילות הספיגה אינה נפגעת מנטילת התוסף יחד עם או בסמוך לצריכת מזונות שונים (כגון מוצרי חלב או משקאות המכילים קפאין), מה שיוצר פחות הגבלות וקושי בנטילה היומיומית של התוסף.
תוסף B12 לחיזוק דם
חסר בויטמין B12 נחשב לסיבה עיקרית לאנמיה מגלובלסטית (המתבטאת במדד MCV גבוה בבדיקות הדם). אנמיה זו יכולה לנבוע ממחסור בויטמין B12 בתזונה (למשל אצל צמחונים וטבעונים), אך סיבה נפוצה יותר באוכלוסיה היא בעייתיות בספיגתו – גם בקרב אוכלי בשר ומזון מן החי, על רקע מחסור באנזים בקיבה שנקרא ‘הגורם הפנימי’ (Intrinsic Factor) שדרוש לספיגת הויטמין. גורמים נוספים שעלולים לגרום לתת-ספיגת הויטמין כוללים מחלות מעי (כגון צליאק, קרוהן קוליטיס, כריתת חלק מהמעי או נטילת תרופות שמפריעות לספיגת הויטמין, כגון אנטיביוטיקה מסוג ניאומיצין וסותרי חומצה). מנתונים מחקריים עולה כי כשליש מהישראלים סובלים מחוסר בויטמין B12 וכ-90% במערב יסבלו ממחסור בוויטמין B12 בשלב כלשהו בחייהם. על פי המלצת ארגון הבריאות האמריקאי החל מגיל 50 ומעלה, עקב ירידה תלוית גיל בספיגתו, יש ליטול תוסף B12 בקביעות. הסיבה היא שלויטמין B12 תפקידים קריטיים בגוף הקשורים לתפקוד המוח ומערכת העצבים, ומחסור בו עלול לגרום לבעיות קוגניטיביות ועיצביות, לאנמיה ולעייפות קשה, למחלות מעי ואף למחלות לב וכלי דם. חשוב לבחור בתוסף B12 מסוג מתילקובלמין שמהווה את הנגזרת הפעילה של הויטמין אשר נספג באופן ישיר ויעיל ואינו זקוק להמרה נוספת בגוף.
תוסף חומצה פולית לחיזוק דם
החומצה הפולית היא ויטמין המשתייך לקבוצת ויטמיני B (ויטמין B9) ויש לה תפקיד מרכזי בתהליך הייצור של כדוריות דם אדומות ובמניעת אנמיה בקרב תינוקות, ילדים ומבוגרים. מאחר והיא משתתפת בתהליכי חלוקת תאים ויצירת החומר התורשתי, יש חשיבות רבה מאוד לנטילתה כחלק מהכנת גוף האישה להיריון והיא מומלצת לצריכה ע”י כל אישה בגיל הפוריות. החומצה הפולית הטבעית (מסוג Methylfolate) נספגת מהר, וזמינותה הביולוגית לשימוש יעיל של הגוף גבוהה מאוד. יחד עם ויטמין B12 מתילקובלמין היא מומלצת כחלק מהטיפול הטבעי במצבי חוסר דם, ולכן כדאי לבחור בתוסף תזונה המשלב את שניהם יחד – כטיפול יעיל ונוח.
לסיכום, הרפואה הסינית דוגלת בטיפול משולב במצבי חוסר דם, הכולל תזונה ייעודית וצמחי מרפא בשילוב עם תוספי תזונה מחזקי דם, שתורמים לייצור כדוריות הדם האדומות ומהווים טיפול כולל באנמיה. הדיקור הסיני מתמקד בחיזוק אנרגטי של אותם איברים הנמצאים במצב של חולשה כגון הטחול והלבלב שאחראים על הטמעת המזון בגוף והפיכתו לדם.