מדוע נשים בהיריון צריכות ליטול תוסף ברזל?
במהלך ההיריון הגוף מייצר הרבה יותר כדוריות דם אדומות עבור האם והעובר ויצורן דורש ברזל. זו הסיבה שלכל אישה בהיריון מומלץ ליטול תוסף ברזל, מאחר וזהו אחד הרכיבים הביולוגיים החשובים ביותר לבניית מחזור הדם האימהי, העוברי וכן לתפקוד תקין של השליה.
עד השבוע ה-20 להיריון, נפח נוזל הדם (הפלסמה) של האם מוכפל בקצב מהיר יותר מקצב ייצור כדוריות הדם האדומות. כך נוצר מצב שבו הדם דליל בכדוריות דם אדומות (שמכילות בתוכן ברזל), וזה קורה דווקא החל מהשבוע שהעובר זקוק לכמות גדולה של כדוריות דם אדומות. במידה ולאם אין מספיק ברזל במאגרי הברזל שבגופה, עלול להיווצר מצב של אנמיה הריונית. ידוע כי מחצית מהנשים בעולם מפתחות אנמיה במהלך ההריון. הנטייה קיימת כאשר תזונת האם דלה בברזל וכן במצבים של היריון מרובה עוברים, כשקדם להיריון דימום ווסתי כבד במחזורים הווסתיים ואפילו כשהאם סובלת מהקאות מרובות.
אנמיה היא אף פעם לא משהו קל להתמודדות, בפרט לא לאישה הרה. היא גורמת לחולשה, לתשישות ועייפות, ולעיתים אף לקוצר נשימה והתעלפויות ולמרבה התסכול, היא גם מעלימה את הזוהר הטבעי של ההריון וגורמת לחיוורון. לכן, בתחילת ההיריון נשים מופנות לביצוע בדיקת דם שמטרתה בשלב הראשון לגלות מהן רמות ההמוגלובין וכדוריות הדם האדומות. אם הן יתגלו כנמוכות יבדקו גם רמות הברזל, ויטמין B12 והחומצה פולית, בכדי להתאים את הטיפול המדויק לאנמיה.
כללי ברזל לנשים בהריון – מה חשוב לדעת?
בהיריון צרכי הברזל עולים ל-1 גרם בערך (300 מ”ג נחוצים לעובר ולשליה, ו-500 מ”ג דרושים לייצור המוגלובין אצל האם. כ-200 מ”ג מופרשים דרך מערכת העיכול והכליות). תצרוכת הברזל היומית עולה מ-0.8 מ”ג ליום בטרימסטר הראשון עד ל-7-6 מ”ג ליום במהלך החצי השני של ההיריון. מאחר ומדובר בכמות גדולה שקשה לקבל את כולה רק מהמזון, קיימת המלצה עולמית על נטילת תוסף ברזל לנשים בהיריון. ארגון הבריאות העולמי אף ממליץ על נטילת תוסף ברזל החל מתחילת ההיריון, גם אם אין עדות לחוסר ברזל או אנמיה בבדיקות הדם. זאת מפני שנשים רבות מתחילות את ההיריון עם מאגרים מצומצמים של ברזל, והן בסיכון מוגבר לפתח אנמיה. ככל שההיריון מתקדם כך גם האנמיה עשויה להחמיר, גם משום שנפח הדם עולה וגם מכיוון שהעובר צורך ברזל מאימו. אנמיה קיצונית, מלבד סימפטומים לא פשוטים עבור האם, תגרום גם לתינוק להיות אנמי ובמקרים קיצוניים יותר אף תשפיע על התפתחותו התקינה. המינון המומלץ של ברזל מוכפל במהלך ההריון מ-15 מיליגרם ל-30 מיליגרם ביום.
ברזל בהיריון – מה אומרים המחקרים?
מחקר השווה בין פולימלטוז לביסגליצינאט. במחקר נבדקו שתי קבוצות, אחת קיבלה ברזל מסוג פולימלטוז והשניה ביסגליצינאט, במינון של 3 גרם ברזל לקילוגרם.
מסקנות המחקר: שתי תצורות הברזל העלו את הערכים, אבל ביסגליציאנט העלה באופן משמעותי ערכים ספציפיים של פריטין והמוגלובין, יותר מפולימלטוז. על כן ההמלצה לטיפול באנמיה בקרב תינוקות וילדים היא ברזל ביסגליצינאט.
במחקר נוסף שנערך על נשים בהריון נמצא כי 25 מ”ג של ביסגליצינאט שקולים לאפקט קליני של 50 מ”ג איירון סולפאט.
לעיקרי ההנחיות לטיפול ומניעת אנמיה בהריון על פי UPTODATE לחצו כאן.
מחקר המדגים את היעילות בנטילת ברזל מסוג גליצינאט לעומת סולפאט בתינוקות וילדים
תוספת של ברזל וחומצה פולית במהלך ההריון מתקשרת לתפקודים האינטלקטואליים בילדות
מחקר על נשים בהריון שהדגים את יעילות הספיגה של ברזל ביסגליצינאט