המוגלובין (Hb או HGB) הוא מולקולת חלבון, המכילה בתוכה אטום ברזל, אשר מהווה חלק בלתי נפרד מכדוריות הדם האדומות. כיוון שכך, מחסור בברזל יכול להוביל לבעיה בייצור תקין גם של המוגלובין וגם כדוריות דם אדומות, וכפועל יוצא – לאנמיה, שעלולה לגרום לסימפטומים רבים החל מעייפות, תשישות, חולשה, חיוורון, רגישות רבה לקור, נשירת שיער, ציפורניים שבירות וקעורות, פצעים אופייניים בזוויות הפה, כאבי ראש, מצב רוח ירוד, קושי בריכוז ובמקרים חמורים ולאורך זמן אף לקוצר נשימה ומחלת לב.
תפקידו העיקרי של ההמוגלובין הוא לקשור אליו חמצן ולהעביר אותו מהריאות לכל אחד מתאי הגוף, וכן להוביל אל מחוץ לגוף פחמן דו-חמצני.
ערכי המוגלובין תקינים:
גברים – החל מ- 13.5 גרם המוגלובין לדציליטר (135 גרם/ליטר)
נשים – החל מ -12 גרם לדציליטר (120 גרם/לליטר)
קיימים מצבים בהם נראה רמות גבוהות מהרגיל של המוגלובין בדם, לדוגמא אצל מעשנים “כבדים” – שגופם מייצר יותר המוגלובין כדי לפצות על הירידה ברמת החמצן ברקמות שנגרם כתוצאה מהעישון.
מרבית האוכלוסייה כבר מודעת לקשר בין המוגלובין נמוך לבין מחסור בברזל ולאנמיה. אולם חשוב לדעת שכאשר בודקים את רמות המוגלובין יש לבדוק גם את רמות הפריטין והברזל, כדי לקבל תמונה מלאה על משק הברזל בגוף.
פריטין הוא המדד למאגרי הברזל בגוף, וכאשר נוצר חוסר בברזל, הביטוי הראשון יהיה דלדול של מאגר הפריטין שיתבטא בירידה במדד זה בבדיקות הדם. מחסור ממושך בברזל יתבטא בירידת רמת הברזל (מדד ה- IRON) בדם, ורק לבסוף נראה ירידה במדד ההמוגלובין.
מלבד זאת, מומלץ לוודא שאין ברקע אנמיה מחוסר בויטמין B12 או חומצה פולית – זהו סוג אנמיה שאינו קשור למדד ההמוגלובין, אלא לפגיעה בתהליך ייצור כדוריות הדם האדומות.
ערכים וטווח הנורמה בבדיקת דם לגילוי אנמיה:
MCH – Mean Cell Hemoglobin – ערך המעיד על כמות ההמוגלובין הממוצעת בכל כדורית אדומה
ערך תקין: 24-30
RDW – Red Cell Distribution Width – ערך אשר מודד את שונות כדוריות הדם האדומות האחת מהשניה
ערך תקין: 11.5%-14.5%.
Ferritin (פריטין) = תרכובת ברזל וחלבון המשמשת כמאגר הברזל בגוף.
ערך תקין: אצל נשים – 12-150 ננוגרם למיליליטר; אצל גברים – 12-300 ננוגרם למיליליטר.
Transferrin (טרנספרין) – חלבון המעביר ברזל מהדם למוח העצם לצורך יצירת תאי דם.
ערך תקין: 200-400 מיליגרם לדציליטר.
ערכי ספירת דם
RBC – RED BLOOD CELLS – ספירת כדוריות דם אדומות.
ערך תקין: 4.5-5.3. ערך נמוך מצביע על אנמיה.
HCT – HEMATOCRITE – נפח כדוריות דם אדומות.
ערך תקין: אצל נשים – 33-47%; אצל גברים – 37-54%. ערך נמוך עשוי להצביע על אנמיה.
MCV – Corpuscular Volume Mean– נפח ממוצע של כדורית דם אדומה.
ערך תקין: 78-93. ערך נמוך מהנורמה מצביע על אנמיה הנגרמת ממחסור בברזל בעוד ערך גבוה מהנורמה מצביע על אנמיה הנגרמת ממחסור בחומצה פולית או ויטמין B12.