חולשה, עייפות ותשישות כללית – אלו סימנים שכל אישה בהריון מכירה ורגילה אליהם. אולם חשוב להיות מודעים לכך שלרוב לא מדובר בסתם עייפות אלא בתסמינים הנובעים ממחסור בברזל – מצב נפוץ מאוד, שנוצר על רקע התהליכים שגוף האישה עובר בהיריון.
וכשהברזל בחוסר כך גם ההמוגלובין. ההמוגלובין היא מולקולה שנמצאת בכל כדורית דם אדומה. כל מולקולת המוגלובין מכילה אטום ברזל שקושר אליו חמצן. בדרך זו מובל חמצן במערכת הדם מהריאות אל כל תא ותא בגוף. בלעדי כמות מספקת של ברזל הגוף אינו יכול לייצר כמות נאותה של המוגלובין, וכך עלולה להיפגע אספקת החמצן לתאים ולרקמות.
בראש וראשונה דואגים לעובר
במהלך ההיריון נפח נוזל הדם (הפלסמה) בגוף האישה מוכפל, אך בגלל שקצב ייצור כדוריות הדם איטי יותר מקצב הכפלת נוזל הדם, במקרים רבים הדם נעשה דליל בכדוריות דם אדומות ונוצר מחסור בהן ובהמוגלובין שהן מכילות. הברזל בגופה של האם ההרה מופנה בראש וראשונה להתפתחות העובר – אפילו על חשבון מאגריה המרוקנים לחלוטי של האישה, וזו הסיבה הנפוצה כל כך להמוגלובין נמוך בהיריון. במרבית המקרים מדובר בתופעה נורמלית שאינה צריכה להדאיג כל עוד עוקבים אחרי רמות הברזל וההמוגלובין ודואגים לצרוך תזונה עשירה בברזל. אך ברוב המצבים מקורות הברזל בתזונה הם רק טיפה בים הברזל שאישה צריכה לצרוך בזמן ההיריון. כדי להשלים את צרכיו המיידיים של הגוף יש צורך בנטילת תוסף, מאחר ונשים בהיריון זקוקות לפי שניים ברזל, ולעיתים אף יותר, לעומת נשים שאינן בהיריון. במידה והגוף השתמש ברזרבות הברזל הקיימות, ולא נוצרו מאגרי ברזל חדשים עלולה להיווצר אנמיית היריון, גם בקרב נשים שלא סבלו מרמת המוגלובין נמוכה לפני ההיריון. מחקרים מצביעים על קשר בין המוגלובין נמוך בהריון לבין לידת תינוקות במשקל נמוך ולידה מוקדמת, וגם על קשר בין אנמיה בהיריון לבין התפתחותו המנטלית של התינוק.
להשיב את הברזל ואת הצבע ללחיים
כאמור, המוגלובין נמוך בהיריון הוא תופעה מוכרת ואינה אמורה לעורר חשש, אך מצב זה לרוב יתבטא בסימפטומים כגון עייפות רבה, חולשה ותשישות, תחושות של קור בקצות הידיים והרגליים, דופק מהיר ובמקרים קיצוניים, עלול להיווצר סיכון משמעותי בלידה גם בעת אובדן דם בכמות שנחשבת לנורמלית.
לכן ההמלצה הגורפת של הרופאים היא על נטילת תוסף ברזל בספיגה גבוהה – בנוסף לתזונה עשירה בברזל. העדיפות היא לברזל בנוזל כיוון שהוא נספג יותר טוב דרך המעי אל מחזור הדם ובכך מעלה במהירת וביעילות את רמות הברזל של האם, ומקנה לה ולעוברה חיוניות, בריאות והמשך התפתחות היריון תקינה.
כדאי לקרוא גם על ברזל בהיריון.