על שני הויטמינים שעובדים בסינרגיה ועל תרומתם לאם ולתינוק שבדרך
B12 וחומצה פולית הם שני ויטמינים שלהם תפקיד מרכזי בתהליכי יצירת החיים: הם משתתפים ביצירת החומר הגנטי שמרכיב כל תא ותא, בחלוקה המאסיבית של תאי הגוף בתהליך התפתחות העובר וגם בהתהוות מערכת העצבים שלו, והם פועלים יחד בסינרגיה. מאידך, לשניהם חשיבות רבה גם לבריאות האם ולמהלכו התקין של ההיריון.
שניים יחד – וקצת על כל אחד מהם לחוד: חומצה פולית
רבות דובר על החשיבות שבנטילת חומצה פולית במהלך היריון. חומצה פולית (ויטמין B9 ליתר דיוק) קשורה להתפתחות העובר ממש משעותיו הראשונות, והיא מסייעת כבר בשלב ההתפתחות של שליה תקינה עת שהעובר נובט ברחם. בהמשך ההיריון היא משתתפת בתהליכי חלוקת התאים, ביצירה של כדוריות דם אדומות, היא מגינה מפני פגיעה בהתפתחות תעלת השדרה אצל העובר ובמניעת מומים פתוחים במוח ובחוט השדרה שלו, שמהווים גורם משמעותי בלידות שקטות (על רקע אי התפתחות של המוח), בתחלואה קשה (ספינה ביפידה/שדרה שסועה) ואפילו בתמותת תינוקות. חשוב לדעת שמומים אלה נוצרים בטרימסטר הראשון של ההיריון ולכן ההמלצה של רשויות הבריאות היא ליטול חומצה פולית במשך שלושת החודשים שקודמים להיריון ולהמשיך בנטילה עד הלידה ואף בתקופת ההנקה. מלבד זאת, לחומצה הפולית תפקיד מרכזי בתהליכי ייצור ובניית חומצות אמינו שונות (מהן מיוצרים חלבונים), בהקניית מבנה תקין לכדוריות הדם האדומות ולמניעת אנמיה. מחקרים מצאו כי קיים קשר בין נטילת תוסף חומצה פולית על ידי אימהות בחודש שלפני הכניסה להיריון ובמהלך החודשיים הראשונים לטרימסטר הראשון, לבין הפחתת הסיכון להתפתחות אוטיזם אצל הילוד. מחקרים נוספים הצביעו על קשר בין נטילת תוסף חומצה פולית בהיריון לבין ירידה בסיכון ללידה שקטה, ללידה במשקל תקין של הילוד, ליכולות הקוגניטיביות בילדות, למניעת השמנת יתר בילדות ועוד.
שניים יחד – וקצת על כל אחד מהם לחוד: ויטמין B12
B12 הוא אחד מהויטמינים החיוניים ביותר עבור גופנו. הגוף אינו יכול לייצרו בעצמו והוא חייב להשיגו דרך המזון, וזה אומר דווקא מזון מן החי. ויטמין חשוב זה מהווה אבן יסוד לבניית כדוריות דם אדומות. מחסור ב- B12 נפוץ מאוד באוכלוסייה ובפרט בקרב נשים בהיריון, אך חשוב לזכור כי הוא עלול להוביל לאנמיה, לעייפות קשה, חולשה ירידה בתיאבון ועוד. במקרים של חוסרים משמעותיים יכולות להיות בעיות ריכוז וזיכרון, בלבול, פגיעה במערכת העצבים ובלב ואפילו מוות. בנוסף, חוסר בויטמין B12 עלול לגרום לעלייה ברמות חומצת האמינו הומוציסטאין בדם. עליה בהומוציסטאין בדם במהלך ההיריון נמצאה קשורה להאטה בקצב הגדילה של העובר, להגברת הסיכון להפלה, להיפרדות שליה, לרעלת הריון ואף ללידה מוקדמת. במחקר קליני שנערך באירלנד, נבדקה רמת ויטמין B12 בדמן של כ-1,200 בתחילת ההיריון. לאחר מכן נמצא שאותן נשים עם רמת הויטמין הנמוכה ביותר, היו בסיכון גבוה פי 5 ללדת תינוק הסובל ממום במערכת העצבים – לעומת נשים עם רמות ויטמין תקינות. לאור תוצאות המחקר, מומחים כיום מציעים לנשים ליטול גם ויטמין B12 כתוסף, ולא להסתפק בתוסף חומצה פולית בלבד, מאחר ויש חשיבות לכך שרמת ה- B12 תעמוד על לפחות 300 ננוגרם עוד לפני הכניסה להריון.
B12 וחומצה פולית. שניים יחד בסינרגיה מושלמת
כאמור, B12 וחומצה פולית משתפים פעולה, זה לצד זה, בתהליכים פיזיולוגיים שונים: בייצור DNA, בחלוקת תאים, ביצירת תאי דם חדשים ובמניעת אנמיה, שניהם תורמים להורדת הסיכון להתפתחות מומים בעובר ומעלים את הסיכוי למהלך היריון תקין. שניהם יחד אף מורידים את הסיכון ללקות במחלות לב. הם עובדים יחד ומשלימים זה את זה. אולם יש סיבה חשובה נוספת לשלב את נטילתם בתוסף, שקשורה לעובדה ששניהם מתחרים על אותם קולטנים בגוף. לכן נטילה של אחד מהם בלעדי השני עלולה להביא לתוצאות שגויות של בדיקות הדם, ולמסך חוסרים שקיימים בפועל.
כדברי פרופ’ בן עמי סלע מהחוג לגנטיקה מולקולארית וביוכימיה בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל-אביב ומנהל המכון לכימיה פתולוגית במרכז הרפואי שיבא בתל-השומר:
“רצוי תמיד לצרוך חומצה פולית ביחד עם B12. נטילה של חומצה פולית לבדה לאורך זמן, עלולה למסך מצב של אנמיה על רקע חסר בוויטמין B12 (כי החומצה הפולית תיקשר לקולטנים של B12 אך לא תבצע את פעילותו בגוף בפועל) וכך עלול להיווצר מצב בו אישה הנוטלת רק חומצה פולית נמצאת זמן רב בחסר של B12 שלא מתגלה בבדיקות הדם, מה שעלול לגרום לתסמינים נוירולוגיים קשים ולעתים בלתי-הפיכים”. לכן, אם נצרוך את שני הויטמינים יחדיו, כל אחד ייקשר לקולטנים שלו בגוף ולא יווצר מצב של חוסר בפועל מחד ובדיקות תקינות מאידך.