המעבר לצמחונות או טבעונות מלווה בדרך כלל בדאגה לגבי מחסור בויטמין B12, אך כיום מחסור זה עלול להיווצר גם אצל מי שאוכל בשר. הסיבה קשורה לכך שויטמין B12 מיוצר באמצעות חיידקי המעיים של חיות משק הבשר. מאחר וכיום מקובל בתעשיית הבשר לתת לבעלי חיים אנטיביוטיקה על בסיס קבוע למטרות של מניעת תחלואה, לרוב נפגעת אוכלוסיית חיידקי המעיים שלהם וכך גם נפגעת יכולת הייצור של ויטמין B12.
אוכלוסיות נוספות בסיכון לפתח מחסור בויטמין B12:
- הסובלים מרמה נמוכה של חומצת הקיבה (היפוכלורידיה). רק כשרמת החומציות תקינה תתאפשר ספיגה של ויטמין B12.
- אנשים שלוקים בחוסר בחלבון בקיבה שנקרא Intrinsic factor (הגורם הפנימי) שהכרחי לספיגת הויטמין. רבים באוכלוסייה לוקים בחוסר של חלבון זה, לרוב על רקע אוטואימוני
- אנשים הסובלים מזיהום של החיידק הליקובקטור פילורי: זהו חיידק ששוכן בקיבה דרך קבע, אך שגשוגו מעבר לטווח הנורמה גורם לירידה בחומציות הקיבה ולבעיה בספיגת B12
- אנשים המשתמשים שימוש ממושך בתרופות סותרות חומצה כגון אומפרדקס ולוסק
- נשים הנוטלות גלולות למניעת היריון
- אנשים החולים במחלות מעי דלקתיות (קרוהן, קוליטיס) וכן אנשים הסובלים ממעי רגיז
- אנשים עם בעיה גנטית בספיגת הויטמין
- רוב האנשים בגילאי 55 ומעלה
- אנשים הצורכים טבק, קפה ואלכוהול הגורמים לתת ספיגה של ויטמין B12
- חולי צליאק
- נשים הרות ומניקות – על רקע צריכה מוגברת של העובר
- הפרעות במערכת העיכול – עצירויות או שלשולים למשל עשויים לגרום לספיגה לקויה של ויטמינים ומינרלים וביניהם B12
- אנשים הנוטלים תרופות אנטיביוטיות, נוגדות שיגדון (גאוט), אנטי-מטבוליות, אנטי-וירליות, תרופות לטיפול ביתר לחץ דם, בסרטן השד, בפרקינסון, תרופות הורמונליות שונות, תרופות לטיפול בסוכרת ותרופות להורדת כולסטרול
מקורות תזונתיים לויטמין B12
בשר אדום, עוף, ביצים (בחלמון), מוצרי חלב, שמרי בירה (בכמות מועטה), טמפה (בכמות מועטה).