ויטמין B6 – כל מה שאתם חייבים לדעת:
- ויטמין B6 חיוני למטבוליזם של חלבונים, שומנים ופחמימות וליצירת תאי דם אדומים
- הוא משתתף ביצירת מוליכים עצביים כמו סרוטונין, נוראדרנלין, דופמין וגאבא המשפיעים על מצב הרוח, הריכוז והערנות ועל השראת תחושה של רוגע
- הוא חיוני ליצירת “הורמון השינה” מלטונין
- צריכת כמויות נאותות של ויטמין B6 חשובה לבריאות אופטימלית ואף למניעת התפתחות מחלות כרוניות שונות
- ויטמין B6 פועל בשיתוף פעולה עם יתר הוויטמינים בקבוצת ויטמיני B, לכן מחסור בו יפגע בתפקוד הכללי של קבוצת ויטמינים זו
קצת רקע
ויטמין B6 (פירידוקסין) משתייך למשפחת ויטמיני B המכובדת, מתוכה הוא בודד וזוהה לראשונה ב- 1930. אמנם יש לו 6 נגזרות נפוצות, אך רק הנגזרת פירידוקסל-5 פוספאט (בקיצור PLP) היא הנגזרת הפעילה ביולוגית בגוף שלנו.
ניתן למצוא אותו במזונות שונים ומגוונים, אך גוף האדם אינו יכול לעשות בו שימוש ללא ויטמין- B2 שהופך אותו לפעיל וזמין לשימוש פיזיולוגי בגוף. לעומת זאת, אנו זקוקים לוויטמין B6 לשם ניצול של ויטמיני B אחרים – בפרט B3 וB12- , לכן זכרו – מחסור ב B6- ייצור מחסור בוויטמיני B נוספים!
מהם התפקידים של ויטמין B6 בגופנו?
B6 משמש כקו-פקטור (רכיב מסייע) של אנזימים רבים המשמשים באין ספור תהליכים בגופנו. בנוסף, יש לו תפקיד חשוב בוויסות מצב הרוח: הוא חיוני ליצירת מתווכים עצביים המעורבים בהתפתחות הקוגניטיבית ומווסתים את המצב הרגשי, כולל סרוטונין, נוראדרנלין ודופמין התורמים למצב רוח טוב, לריכוז ולערנות, וכן מלטונין וגאבא – שחיוניים להירדמות ולשינה סדירה ולרגיעה (בהתאמה) [1, 2].
הנגזרת הפעילה של B6 (PLP) מעורבת ביצירה של חלבון ההמוגלובין בדם המכיל בתוכו ברזל. לכן מחסור בוויטמין B6 יכול לפגוע ביצירת ההמוגלובין ולגרום לאנמיה. הוויטמין אף מסייע להורדת רמות גבוהות של הומוציסטאין בדם – אשר מהווה גורם סיכון למחלות רבות, כולל מחלות לב וכלי דם.
B6 אף משתתף בתהליכי הפקת אנרגיה זמינה לגוף, בייצור של חלבונים ובחילוף החומרים של שומנים ופחמימות. הוא לוקח חלק ביצירת חומצת הקיבה – ולכן מתקשר לעיכול תקין. מחקרים רבים הראו כי הוא יעיל להקלה על בחילות והקאות בתקופת ההיריון ולעיתים הוא עשוי להקל על תסמיני PMS (התסמונת הקדם ווסתית).
מהם המקורות התזונתיים לויטמין B6?
ויטמין B6 מצוי במגוון רחב של מאכלים כגון: דגני בוקר מועשרים, מוצרי קמח מלא, פירות וירקות, אבוקדו, אגוזים, זרעי חמניות, ביצים, קטניות, שמרי בירה, עוף, דגים, מוצרי חלב, ואיברים פנימיים.
ספיגה של ויטמין B6
ויטמין B6 מתפרק ונהרס בסביבה בסיסית אך הוא עמיד לחומצה, ולכן מחסור בחומצת קיבה (היפוכלורדיה) יגרום לעלייה בבסיסיות הקיבה ופגיעה בספיגתו. לאחר המעבר בקיבה הוויטמין נספג במעי הדק ועובר אל הדם. בדם הוא נקשר לחלבונים שונים שמשמשים כנשאים (לרוב אלבומין) ומקבל את צורתו הפעילה בעיקר בכבד שם הריכוז שלו הוא גבוה וגם ברקמות שונות בגוף רק בריכוזים נמוכים יותר.
ויטמין B6 הוא מסיס במים ולכן ההפרשה של הויטמין היא בעיקר בשתן.
מחסור בויטמין B6
מחסור בויטמין B6 עלול לבוא לידי ביטוי במגוון רחב של בעיות בריאותיות, בין היתר: אנמיה, בעיות הורמונאליות ובעיות פוריות (בקרב נשים וגברים כאחד), בעיות עיכול (כגון ירידה בתיאבון, בחילות והקאות, אפטות), ירידה בחיסוניות, פגיעה עצבית הגורמת לכאבים בגפיים ובכפות הידיים והרגליים, דיכאון מתמשך, נדודי שינה, עייפות כרונית, בלבול, הפרעות קשב וריכוז, פריחה בעור והתנפחות של השפתיים והלשון, נשירת שיער, בחילות והקאות בהיריון ועוד.
ישנם אנשים באוכלוסייה אצלם המחסור בויטמין B6 הוא על רקע בעיה גנטית ובמקרה זה יש לצורכו כתוסף תזונה.