מדריך לערכי ויטמין D תקינים והבנת מדדי בדיקות הדם
התשובה לשאלה מהם ערכים תקינים של ויטמין D או איזה ערך של ויטמין D ייחשב כנמוך – משתנה ממדינה למדינה. באופן כללי, ערך המינימום של ויטמין D בבדיקות הדם, בהסתמך על המחקרים העכשויים בעולם, עומד על לפחות 50 ng/ml ומעלה – אשר מכניס אותנו ל”איזור הבטוח” – זאת על פי המלצות בריאותיות של רשויות בריאות ומומחים ברחבי העולם.
חשוב גם לדעת, כי מעבדות שונות מודדות את רמות הויטמין בדם באמצעות אחד משני המדדים הבאים: ננוגרם למיליליטר (ng/ml) או ננומול לליטר (nmol/L). לכן, כאשר אתם בודקים את תוצאות בדיקות הדם שעשיתם, שימו לב לסוג המדד ואל תתבלבלו, כי היחס בין שני המדדים הוא יחס של 2.5:1.
לדוגמא, טווח הנורמה של ויטמין D בקופות החולים מתחיל בערכים של 75 nmol/L או לחילופין 30 ng/ml – ורמות אלו בעצם זהות זו לזו.
ובמילים אחרות, אם בבדיקות הדם שלכם נמדדת רמת ויטמין D ביחידה של nmol/L, עליכם לחלק את המספר ב־2.5.
אך לא רק בבדיקות הדם, אלא גם בתוספי תזונה, כמות הויטמין D נמדדת על פי שני מדדים: מיקרוגרמים – מק״ג (mcg) או יחידות בינלאומיות (IU יחב״ל), כאשר יחס ההמרה הוא: 40 יחב״ל למק״ג אחד. כלומר, כל 25 מק״ג שקולים ל־IU 1000 יחב״ל.
חשוב לזכור! ישנם 2 סוגים של ויטמין D . בדיקות המעבדה בישראל מודדות בדרך כלל את רמתו של הויטמין D3 שנקרא גם כולקלציפרול או קלציטריול – כי הוא העיקרי מבין 2 הסוגים של הויטמין (קרינת השמש מהווה את המקור העיקרי לויטמין D3 בגוף).
לעיתים נוהגים לציין את הערך OH 25 – במקום לציין ויטמין D, אולם הכוונה היא לאותו מדד.
המינון המקסימאלי המקובל של תוסף ויטמין D בקרב רוב מוסדות הבריאות, הוא 2,000 יחב״ל, אך המועצה למזון ולתזונה של מוסדות הבריאות הלאומיים (NIH) בארצות הברית, קבעה כי המינון הבטוח של ויטמין D הוא עד 4,000 יחב״ל ליום.
בישראל, על פי התקנות החדשות שהוציא משרד הבריאות, המינון המקסימאלי עומד על 1000 יחב”ל ביום בלבד.