ד”ר אסנת רזיאל – כרורגית מומחית לניתוחים בריאטריים ומנהלת אסיא בריאטריק
מימדי ההשמנה הולכים ועולים בשנים האחרונות בעולם המערבי במקביל לעליה במודעות לאורח חיים בריא. באופן זה כולם מנסים דיאטות מסוגים שונים, אך לא תמיד בהצלחה גדולה. לגבי אלו הסובלים מהשמנה כרונית, ארגון הבריאות העולמי ממליץ על ניתוחים בריאטריים כפתרון יעיל להתמודדות עם הבעיה ולשמירה על משקל תקין.
בשנים האחרונות אכן מסתמנת עליה במספר הניתוחים הבריאטריים המבוצעים בעולם ובארץ. ניתוחים אלה הוכחו כאחד מהטיפולים האפקטיביים ביותר במצבים של השמנת יתר. באמצעות הניתוח הבריאטרי חלים שינויים אנטומיים ותפקודיים במערכת העיכול, המאלצים שינויים בתזונה ובאורח החיים, וניכר כי הם מפחיתים במידה משמעותית את התחלואה והתמותה הנלווים להשמנה ומשפרים את איכות חייהם של המנותחים.
הטיפול התזונתי במנותחים הבריאטריים בעל חשיבות רבה להשגת יעדי הניתוח ומתבצע הן לפני הניתוח והן בטווח הקצר והארוך לאחר הניתוח. ההערכה וההדרכה התזונתית הקודמת לניתוח מסייעת בהיערכות המטופל לניתוח ואילו הטיפול והמעקב התזונתיים לאחר הניתוח נועדו למקסם את הירידה במשקל, לקדם שמירה על המשקל שהושג לאורך זמן, למנוע ולטפל בסיבוכים אופייניים ולתמוך בהרגלים החדשים ובשינוי אורח החיים הנלווה להליך זה.
נטילת תוספי ויטמינים ומינרלים מומלצת לכל החיים לאחר הניתוח, שכן מדובר בניתוח המשנה את המבנה ו/או התפקוד של חלקים במערכת העיכול ופוגם בספיגת ויטמינים ומינרלים. טיפול יומי במנותחי שרוול קיבה ומעקף קיבה כולל נטילת תוספי ויטמינים ומינרלים המכילים 45-60 מ”ג ברזל, 600 מ”ג סידן ו- 3000 יחב”ל של ויטמין D. בניתוחי מעקף קיבה יש לכלול ויטמין B12 תת לשוני במינון של 1000 מק”ג לפחות אחת לשבוע, ותוספי חומצה פולית וברזל על פי הצורך.
ממצאי מחקרים מהשנים האחרונות מצביעים על כך שאוכלוסיית המועמדים לניתוח בריאטרי הינה בעלת שיעורים משמעותיים של מחסורים תזונתיים. בסקירת ספרות שנערכה על ידי שטיין ועמיתיו, דווח על חוסר בויטמין B12 בקרב 18% מהמועמדים לניתוח, חוסר ברזל בקרב 8%-18% , חוסר חומצה פולית בקרב 2%-10% , חוסר ויטמין D בקרב 25%-68% מהמנותחים וחוסר בתיאמין – ויטמין B1 בקרב 15%-29%. במחקר שנערך בישראל דווח על שכיחות קיצונית של חסר בוויטמין D שנצפתה בקרב 99% ממנותחי שרוול קיבה עוד בטרם הניתוח.
המחסורים התזונתיים באנשים בעלי השמנת יתר נובעים מצריכת מזונות בעלי צפיפות קלוריות גבוהה ואיכות תזונתית ירודה, מסה גבוהה של רקמת שומן אשר עשויה להשפיע על מידת הזמינות של חומרים מזינים, ליקויים בייצור חלבונים המשמשים כנשאים עקב מצב של דלקת כרונית ושגשוג יתר של חיידקי מעי אשר גורם לחסרים בתיאמין, B12 וויטמינים מסיסי שומן.
עפ”י חוזר מנהל הרפואה של משרד הבריאות שפורסם בשנת 2013, יש לכלול בהערכה התזונתית הטרום ניתוחית בדיקות מקיפות של מיקרונוטריאנטים מסוג ויטמינים D, B12, חומצה פולית, ברזל, פריטין, טרנספרין והמוגלובין וכן לבצע תיקון של החסרים התזונתיים באמצעות תוספים רלוונטיים טרום ניתוח.
הניתוח הבריאטרי מצריך עריכת שינויים משמעותיים בהרגלי האכילה וההתנהגות. ורצוי לעשות זאת במקביל להדרכה תזונתית עד לחזרה לתזונה רגילה בשלב הראשון, ובשלב השני, ללמידה של הרגלי האכילה הנדרשים להצלחת הניתוח לטווח הארוך. כמו כן, ישנה התייחסות למזונות ומשקאות מהם מומלץ להימנע ולנטילת תוספי ויטמינים ומינרלים הנדרשים בהתאם לסטטוס התזונתי ולסוג הניתוח שבוצע.
המלצות לקראת ולאחר ניתוח בריאטרי:
- לאחר הניתוח חשוב לשמור על צריכה של כ-60 גרם חלבון ליום, להימנע מסוכרים פשוטים ומאכלים עתירי שומן ואף מומלץ בתחילה ליטול ויטמינים נוזליים או כאלו המיועדים למציצה.
- על מנת למנוע הידלדלות עצם, אוסטיאופורוזיס ושברים. מומלץ ליטול 600 מ”ג סידן ו-3000 יחידות בינלאומיות של ויטמין D ליום.
- מחסור בויטמין B12 עלול לגרום לאנמיה ומתבטא גם סימפטומים נוירולוגיים הכוללים נימול בגפיים, חוסר תחושה ועקצוץ בעור, שיבוש בקורדינציה ויציבה, עד כדי שיתוק במקרים חמורים. מומלץ להשלים חסרים על ידי צריכה של 1000 מיקרוגרם ליום.
- מחסור בחומצה פולית עשוי להתעורר עקב אי היענות לנטילת מולטי ויטמין, אינטראקציות בין תרופות, תת ספיגה וצריכה תזונתית לקויה ולגרום לאנמיה. מומלץ לתסף עם 400 מיקרוגרם של חומצה פולית ליום.
- שינויים אנטומיים לאחר הניתוח, סבילות נמוכה לבשר אדום, חומציות מופחתת בקיבה ושימוש בתרופות לדיכוי הפרשת חומצת קיבה, עלולים לגרום למחסור בברזל שיגרום לאנמיה, מומלץ לתסף 45-60 מ”ג ברזל ליום ובמצבי חסר להגדיל את המינון.
- מקובל תיסוף של מכלול ויטמינים מסוג B ומולטיויטמין המכיל גם אבץ, נחושת ומגוון רחב של מינרלים ויסודות קורט.
- חשוב לבדוק את איכות הספיגה של תוספי התזונה והוויטמינים שתבחרו לקחת, מחקרים מלמדים כי תוסף תזונה בצורתו הנוזלית יספג מהר יותר למחזור הדם ויוביל לזמינות ביולוגית גבוהה מזו של תוספי תזונה בקפסולות או בכדורים.
- צריכה נבונה של מזון וויטמינים, מעקב דיאטנית ופעילות גופנית משפרים את איכות החיים לאחר הניתוח הבריאטרי ומאפשרים שמירה על המשקל ובריאות מיטבית.