ירידה בתפקוד הקוגניטיבי, עלייה בסיכון למחלות לב וכלי דם, התדרדרות הראייה, ירידה ברמת האנרגיה וגם באיכות העור, והרשימה עוד ממשיכה – כל אלה הם מצבים המוכרים לכל מי שחצה את גיל ה-50, ויש שיאמרו שחלקם מופיעים אף קודם לכן. מחקרים שנעשו בשנים האחרונות מצביעים על כך, כי לחומצות השומן מקבוצת האומגה 3 יש פוטנציאל אנטיאייג’ינג משמעותי וערך הגנתי בהקשר של מצבים בריאותיים רבים המאפיינים את הגיל המבוגר. אז ריכזנו עבורכם במאמר זה את תוצאותיהם של כמה מהחשובים בהם.
כרקע נקדים ונספר לכם, שאומגה 3 (Omega 3) הוא שם כללי למספר חומצות שומן חיוניות. הן נקראות “חיוניות” משום שהגוף אינו יודע לייצר אותן בעצמו ולכן חיוני עבורו לקבל אספקה נאותה וסדירה שלהן דרך המזון או תוספי תזונה. ישנם 3 סוגים עיקריים של חומצות שומן מסוג אומגה 3:
α-linolenic acid – ALA – נמצאת במקורות צמחיים, לרוב בזרעים שונים ובאגוזים (כגון זרעי צ’יה, פשתן, מרווה מרושתת ואגוזי מלך וכן תרד, אצות שונות, שמן זרעי המפ ושמן קנולה), והגוף אינו יודע לייצרה בעצמו.
Eicosapentaenoic acid – EPA – נמצאת באצות ים ייחודיות ובדגי מים עמוקים. גוף האדם יכול לייצרה מתוך חומצת השומן ALA אך בצורה מוגבלת מאוד ולא תמיד יעילה. EPA מהווה חומר מוצא להורמונים שמפעילים ומווסתים מערכות רבות בגוף, כגון מערכת החיסון, לרבות התגובה האלרגית והדלקתית ומערכת קרישת דם.
Docosahexaenoic acid – DHA – נמצאת באצות ים ייחודיות ובדגי מים עמוקים. גוף האדם יכול לייצרה מתוך חומצת השומן ALA אך בצורה מוגבלת מאוד ולא תמיד יעילה. היא מהווה אבן בניין לקרומי לכל התאים בגוף, ויש לה תפקיד חשוב מאוד בהתפתחות עצבית תקינה ותפקוד קוגניטיבי מיטבי.
אם כך הכל התחיל במחקר שנערך בשנות ה–70 על ידי שני מדענים דנים בצפון גרינלנד. הם גילו שבקרב התושבים האינואטים יש שכיחות נמוכה של מחלות לב וכלי דם לעומת זו שבמערב, וקישרו זאת לתזונה העשירה באומגה 3 של אוכלוסייה זו שצרכה בעיקר כלבי ים, שמן דגים ושומן לווייתנים. מאז אותו מחקר התועלות הבריאותיות של האומגה 3 המשיכו להיחקר. בשנות ה-90 התגלה, כי נטילת גרם שמן דגים שיפרה את המצב הבריאותי ואף הורידה את אחוזי התמותה של חולים לאחר התקף לב, בהשוואה לחולים שנטלו ויטמין E . תוצאות אילו הביאו את התאחדות חולי הלב האמריקאית להמליץ על צריכת חומצת השומן החיונית הזו.
מאז נערכו סדרה של מחקרים המצביעים על עוד יתרונות רבים ומגוונים, חלקם התמקד באוכלוסייה המתבגרת:
אומגה 3 לשיפור התפקוד הקוגניטיבי
נתחיל ממחקר שהצביע על כך ש- DHA שהופק מאצה ונלקח כתוסף למשך 6 חודשים, תרם להורדת קצב הלב ושיפר תיפקודי זיכרון ולמידה במבוגרים בריאים מגיל 50 ומעלה, אשר התלוננו על בעיות זיכרון. מחקר נוסף הראה כי רמות גבוהות של DHA במבוגרים באמצע החיים מקושרות לביצועים משופרים במבחנים קוגניטיביים, במדדים של גמישות מחשבתית, הנמקה לא מילולית, זיכרון עבודה ואוצר מילים. במחקר אחר נמצאה קורלציה בין רמות גבוהות של DHA לבין הרהיטות המילולית של אנשים מבוגרים.
ירידה בסיכון לשבץ ושיפור בזרימת הדם למוח
במחקר שנערך בקרב קשישים, נמצא כי צריכה גבוהה של דגים מקושרת לירידה בסיכון ללקות בשבץ, המיוחסת לחומצות האומגה 3 שבדגים ובפרט לתכולת ה- DHA. מתוצאות מחקר שנערך בקרב אנשים בריאים הסיקו החוקרים כי שמן אומגה 3 שיפר את זרימת הדם למוח.
דמנציה
למרות שאין עדיין קביעה מחקרית ברורה לגבי אומגה 3 ודמנציה, תוצאותיו של מחקר קליני מצביעות על כך שצריכה קבועה של שמן אומגה 3 מפחיתה את הקצב של התפתחות המחלה ושל מצבים קוגניטיביים שונים תלויי-גיל במבוגרים ובקשישים.
אנטי-אייג’ינג
מממצאי מחקר עדכני עולה כי צריכה של DHA בכמות גבוהה מקושרת לקצב איטי יותר של התקצרות טלומרים (אזור בקצה הכרומוזומים) – התקצרות טלומרים הוא מרקר בסיסי, ברמת הדנ”א, של תהליך ההזדקנות.
בריאות הלב וכלי הדם
מחקרים מסוימים מראים כי צריכת כמות גבוהה של DHA ו- EPA מפחיתה את הסיכון למחלות לב וכלי דם בנטילה ארוכת טווח (לפחות מספר שבועות).כנראה שמסקנה זו מתקשרת למסקנה מחקרית נוספת, לפיה צריכת חומצות שומן מסוג EPA ו- DHA, לרבות אילו המופקות מאצות, מפחיתה טריגליצרידים בשיעורים הנעים בין 15-30%, אשר רמות גבוהות שלהם בדם מהוות גורם סיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם. מחקר נוסף הראה כי שמן אומגה 3 מעכב אנזים מסוים ובכך תורם להפחתת רמות טריגליצרידים ועלייה ברמות הכולסטרול הטוב (HDL). כמו כן, איזון היחס בצריכת חומצות שומן אומגה 6 : אומגה 3 מקושר להגנה על המערכת הקרדיו-ואסקולרית. אם לדייק, מחקרים מסוימים מצביעים על כך שיחס של 1:1 בין 2 חומצות השומן הללו מקושר לירידה של 70% ממקרי התמותה כתוצאה ממחלות לב.
בריאות העין
ממחקרים עולה כי צריכת חומצות שומן מסוג אומגה 3 ואומגה 6 ביחס של 1:1 מגינה מפני התפתחות של כלי דם ברשתית העין, כאשר חומצת השומן DHA משחקת תפקיד מרכזי בהגנה זו, בנטילה כתוסף תזונה
הגנה על הכליות
מחקרים מצביעים על כך שחומצות שומן מסוג אומגה 3 עשויות למנוע החמרה של מחלות כליה שונות, וכי צריכת תוסף אומגה 3 תורמת לפקוד כלייתי תקין בחולי סוכרת. קיימת אף קורלציה בין צריכת אומגה 3 לבין הגנה מפני מחלות כליה על רקע סוכרת.
מערכת השלד והשרירים
רכיבים בשם Resolvins מהווים תוצרי פירוק (מטבוליזם) של חומצות השומן EPA ו- DHA. מחקרים הראו כי ה-Resolvins מעכבים שחרור של רכיבים דלקתיים בשם ציטוקינים מסוג TNF שגורמים לכאבים דלקתיים. מחקרים קליניים הראו כי נטילת תוספי אומגה 3 עשויה לתרום להפחתת כאבים הנובעים מדלקות פרקים. בחולי דלקת פרקים שגרונית, מינון גבוה של שמן אומגה 3 הפחית את רמת פעילות המחלה ואת מספר הפרקים הכואבים.
אז נסכם בכך שקיימים תוספים טבעיים שונים בעלי פוטנציאל אנטיאייג’ינג ואומגה 3 בהחלט מסתמנת כאחת מהם, לאור כל המחקרים הנ”ל, מה גם שנמצא קשר הדוק בין מחסור בחומצות שומן אילו למחלות זקנה. יש מקורות הממליצים להתחיל ליטול אומגה 3 מגילאים צעירים יותר, כמעין טיפול אנטי-אייג’ינג מניעתי וכן לתמיכה בכישורים קוגניטיביים תקינים.
באיזה תוסף אומגה 3 לבחור? מהם היתרונות והחסרונות של תוספי האומגה 3 השונים? קראו כאן את המדריך המלא של אומגה 3.