כולנו היינו עושים הכל בשביל עוד שעת שינה פה ושם אך לרוב מתמודדים בגבורה עם העייפות. אך מה קורה כשתקופה ארוכה גם כאשר ישנים שינה ארוכה ואיכותית חשים תשושים?
“אני גמור מעייפות” ו”כל ערב אני צונחת למיטה כמו שק תפוחי אדמה” הם שני משפטים שרופאי המשפחה שומעים לפחות פעם או פעמיים ביום. ואכן עייפות היא תופעה מאוד שכיחה: 20% מאתנו סובלים מעייפות ממושכת המפריעה לתפקוד, כאשר נשים סובלות מהתופעה פי שניים מגברים.
מלבד המגדר, נמצא גם קשר בין עייפות לבין גיל ומקצוע: מבוגרים עייפים יותר מצעירים, ומי שעובד עבודה פיסית או מרובת שעות הנמשכות לתוך הלילה, עייף יותר. גם מי שהתלונן בעבר על עייפות או סבל בעבר מדיכאון או מהפרעה פסיכיאטרית אחרת נמצא בסיכון לסבול מעייפות.
אומנות הפיהוק – למה אנחנו עייפים?
עייפות היא התחנה האחרונה והטבעית של מכלול תהליכים פיזיולוגיים ופסיכולוגיים. אך רק אצל 10% מהמתלוננים על עייפות תימצא אבחנה רפואית שהיא הסיבה לעייפות. אז מה יכול להתחבא מאחורי הפיהוק?
שלל בעיות פיסיולוגיות ופסיכולוגיות, זה יכול להיות חוסר פעילות גופנית בסיסית, הפרעות נפשיות, אירועים טראומטיים מתמשכים חברתיים או פסיכולוגיים והפרעות שינה. אך גם אנמיה, בעיות כבד ,סוכרת, זיהומים נגיפיים ממושכים כמו מחלת הנשיקה, בעיות לב כרוניות וכדומה.
סיבה נוספת יכולה להיות תזונתית, כלומר עייפות כרונית שנגרמת על רקע חוסרים תזונתיים. בעולם המערבי נפוץ מאוד לצרוך אוכל מעובד ומתועש, כי זה מה שקצב החיים המהיר שלנו מכתיב, אך אוכל כזה דל מאוד בערכים תזונתיים. בנוסף, ידוע שגידולים חקלאיים לא מגיעים למלוא פוטנציאל הערכים התזונתיים שלהם בגלל שימוש בחומרי הדברה ודשנים סינטטיים. לכל אילו מצטרפות קבוצות אוכלוסייה כמו צמחונים וטבעונים, אנשים עם בעיות ספיגה, אנשים הנוטלים תרופות שפוגעות בספיגה – כל אלו עלולים לגרום לחוסרים תזונתיים, לעייפות, לתשישות ולחוסר אנרגיה.
אז מה יכול להשאיר אותנו עירניים וחיוניים? הנה מספר דרכים –
אכלו פחמימות מורכבות:
פחמימות מורכבות, כגון דגנים מלאים וקטניות, מכילות סיבים תזונתיים שמונעים עליות חדות מידי של סוכר בדם ואת נפילות הסוכר שנגרמות בעקבות זאת שגוררות עימן חולשה ועייפות. דגנים מלאים וקטניות ישחררו לזרם הדם סוכר ברמות קבועות ומאוזנות ובכך ימנעו נפילות אנרגיה.
אכלו מזון עשיר בויטמיני B
בעבר נהוג היה לחשוב שרק חוסר בויטמין B12 קשור לעייפות כיוון שהוא מקושר לאנמיה. אך כיום ידוע שאנו זקוקים לכל הקומפלקס של הויטמינים מקבוצת B. הכוונה ל 8 ויטמיני B שפועלים יחד בסינרגיה ומשלימים זה את זה בכל הקשור לתהליכי הפקת האנרגיה בגוף ולבניית תאי הדם האדומים. לכן מחסור באחד מהם עלול להוביל בטווח הארוך לתחושת עייפות, חולשה וחוסר אנרגיה וגם לאנמיה.
נסו מגוון צמחי מרפא
שורש הג’ינסנג ידוע במזרח כבר אלפי שנים כממריץ וכמעורר, ובמערב הרוזמרין קנה לעצמו מוניטין דומה. הסינים וגם היפנים ישבעו לכם שהתה הירוק מצוין כמשקה מעלה אנרגיה ומעורר, והוא גם מכיל נוגדי חמצון עוצמתיים שתורמים לגוף הגנה מפני נזקי הרדיקלים החופשיים.
פעילות גופנית
לא סתם נאמר “הבטלה היא אם כל חטא” כאשר אנו מתמכרים לספה והפעילות הגופנית שלנו יורדת, כך גם מצב הרוח ומכאן הדרך לעייפות, דכדוך וחוסר חשק קצרה במיוחד. פעילות גופנית תורמת לשחרור אנדרופינים, המכונים “הורמוני אושר” – זו הדרך של הגוף להגיד לכם להמשיך ולתת לכם חיזוק חיובי על כך. שימו לב שאחרי פעילות גופנית תהיו רעננים וערניים הרבה יותר.
אז בבקשה, תפסו פיקוד ואל תירדמו בשמירה על גופכם!