אנשים הסובלים ממחלת קרוהן ישתדלו לבלות יותר זמן בבית מאשר בחוץ על מנת להקל על ההתמודדות עם הסימפטומים. תסמינים כגון: התייבשות, אנמיה, אובדן משקל, חום ואשפוזים בבתי חולים הם רק חלק מההתמודדות של אנשים החולים במחלת הקרוהן. טיפול בקרוהן מתחלק לשני סוגים. טיפולים רפואיים קונבנציונאלים מבוססים על שליטה ברמת הדלקת בדופן המעי, והתרופות הפופולריות ביותר שניתנות במסגרת הרפואה הקונבנציונלית הם ממשפחת ה: 5-ASA, השכיחות ביותר הן Assacol, Raffasal, Pentassa ו-Mesalizine. במקרים קשים יותר יוסיפו גם קורטיקוסטרואידים כגון: Prondizone, Solfasalzine, methotrexate וכן תרופות אוטואימוניות שפועלות לדיכוי מערכת החיסון. לעיתים ניתנות גם תרופות אנטיביוטיות למניעת זיהומים בתקופות של התפרצויות.
אולם טיפול בקרוהן יכול להיות גם טבעי יותר, בהסתמך על גישות טיפוליות שונות של הרפואה המשלימה, ועל כך במאמר שלפניכם.
הסימפטומים של מחלת קרוהן ותופעות הלוואי התרופתיות עשויים לכלול כאבי ראש, בחילות, הקאות, אובדן תיאבון, פריחה, חום וירידה בספירת כדוריות הדם הלבנות, ירידה בספירת הזרע ובמצבים חריגים דלקת בלבלב (פנקריאטיטיס). יתר לחץ דם, נפיחות בפנים (מיוחס בעיקר לתרופות ממשפחת הקורטיקוסטרואידים), עלייה בסיכון לזיהומים, עודף משקל, אקנה, מצבי רוח משתנים, פסיכוזות, שיעור יתר בפנים, קטרקט, סימני מתיחה, רמה גבוהה של סוכר בדם, דלדול עצם (אוסטאופורוזיס) ונדודי שינה (אינסומניה).
טיפול טבעי בקרוהן
טיפולים מתחום הרפואה המשלימה יכולים לסייע להפחית באופן משמעותי את תסמיני המחלה, כמו גם לחזק את המטופל, ולסייע לו להתמודד עם המחלה באופן יציב מבחינה פיזית ונפשית.
ֿמחקרים שבדקו את ההשפעה של תזונה על הדלקתיות במעיים גילו שמזונות מסוימים בעיקר חלבון מן החי עלולים להחמיר את הסימפטומים של המחלה, כמו כן גם מזונות אלרגניים, לפחות בקרב חלק מהמטופלים.
קרוהן ותזונה על פי עקרונות הרפואה המשלימה
אנשים שסובלים ממחלת הקרוהן מומלץ להוסיף את המזונות הבאים לתפריט:
- מזונות המכילים אבץ: קטניות, זרעים, אגוזים, נבטים.
- ירקות ירוקים עליים – עשירים בויטמין K הנחוץ לתפקוד תקין של מנגנוני קרישת הדם ויכול לסייע להחלמת כיבים.
- חומצות שומן חיוניות: בגישות טיפול שונות של הרפואה המשלימה מומלץ לצרוך את חומצת השומן החיונית אומגה 3. מחקרים שונים הראו שצריכת אומגה 3 יכולה לדחות הופעה חוזרת של מחלות מעי דלקתיות. במחקר מסוים שנערך במשך שנה, 69% מחולי מחלת קרוהן שהשתמשו בתוספי אומגה 3 חוו הקלה בסימפטומים לעומת 28% מהחולים שקיבלו תרופת דמה.
- סיבים תזונתיים מסיסים במים (חוץ מסובין חיטה) מעודדים שגשוג חיידקים ידידותיים כחלק מפלורת מעיים בריאה. חשוב לא לצרוך סיבים במהלך התקף שכן סיבים עלולים לגרות את המעי ולגרום לפציעה.
על פי גישות טיפוליות של הרפואה המשלימה מומלץ להימנע מהמזונות הבאים:
- שומנים רווים וחלבון מן החי. מכילים חומצה ארכידונית אשר מגבירה את הסיכון לדלקת.
- מזונות אלרגניים: תירס, חיטה, חלב ומוצריו, בוטנים, חומרים משמרים וצבעי מאכל.
- אלכוהול, קפאין, משקאות קלים ומוגזים, עישון
- מזונות תעשייתיים ומעובדים המכילים צבעי מאכל וחומרים משמרים.
- מזונות מגבירי חומציות: בשר, פירות הדר, עגבניות, תפוח אדמה, חצילים, חלב ומוצרי חלב.
- מזון חריף, מטוגן, מתובל ועשיר בשומן מן החי, ולהימנע מצריכת פחמימות וסוכרים.
טיפול בקרוהן באמצעות צמחי מרפא
ככל שעובר הזמן מצטברים נתונים שמצביעים על כך שיש מקום לטיפול תזונתי לשם שמירה על הפוגה במחלה וגם לסיוע במיתון תופעות הלוואי של התרופות.
תוספת של צמחי מרפא לטיפול יכולה להוות יתרון גדול לבריאות הכללית ולקדם מצב של רמיסיה. ברפואה המשלימה מקובל להשתמש בצמחי מרפא לתמיכה במערכת החיסון והעיכול, למיתון התהליך הדלקתי ולהפחתה של מתחים.
הטיפול הוא עדין מאוד ולכן נחשב כבטוח ונסבל היטב.
טיפול בקרוהן – המלצות נוספות:
- במצב של בעיית ספיגה (שנפוצה במקרים של מחלת קרוהן) מומלץ לשלב את תוספי התזונה הבאים: ויטמין B12, ברזל, אומגה 3, ופרוביוטיקה.
- מומלץ להפסיק לעשן – עישון פוגע בפלורת המעי
- מומלץ לבצע פעילויות המפחיתות מתח ולחץ.
- במידת האפשר מומלץ לבצע פעילות גופנית כחלק משגרת היום יום.
הבדיקה המקיפה ביותר למערכת העיכול
לבעיות במערכת העיכול יכולות להיות סיבות רבות ומגוונות. היית רוצה לזהות את מקור הבעיה כדי לקבל טיפול בשורש שלה ולהפסיק לסבול מהבטן?
בדיקה מקיפה של מערכת העיכול GI-MAP – בדיקות מעבדה בגישה הפונקציונלית Lab-It
[table id=14 /]