אם בבדיקת הדם נראה שהברזל בסדר, אבל עדיין קיימים כל התסמינים הנפוצים של אנמיה, כדאי מאוד לבדוק גם את מדד הפריטין.
על מדד הפריטין
הפריטין הוא מאגר הברזל של הגוף. מדובר בעצם בחלבון אגירה אשר קושר אליו ברזל, בכדי להבטיח כי אחוז מסוים של ברזל יהיה זמין לשימושו של הגוף בכל עת במידת הצורך, כשרמתו בדם תרד. הסיבה הפיזיולוגית שהגוף לא מאפשר עלייה ברמת הברזל בדם מעבר לטווח הנורמה, היא עקב רעילותו של המינרל בצורתו החופשית. הברזל הוא יסוד מחמצן (אוקסידנט)- כלומר נוכחותו עשויה לגרום לתגובה כימית של רדיקל חופשי, שעלולה להביא לפגיעה ברקמות הגוף. כדי למנוע זאת, אחוז מסוים של ברזל חופשי נקשר לחלבון הפריטין ובכך נמנעת הסכנה לתגובה חמצונית שלו. הברזל משתחרר ממאגרי הפריטין באופן מבוקר על פי צרכי הגוף.
בבדיקות הדם, בודקים את ערכי הפריטין בנוסף לרמת הברזל החופשי בדם, מאחר והן משמעותיות לקבלת תמונת מצב רחבה וברורה לגבי משק הברזל בגוף.
מדד הברזל החופשי בדם (Iron) נוטה להשתנות באופן תדיר. מצבי מחלה, וסת שופעת, פעילות גופנית בעצימות גבוהה, דימום כתוצאה מפציעה או מחלה – כולם עשויים להביא לירידה ברמות הברזל החופשי בדם. יחד עם זאת, גם במצבים בהם מדד ה-Iron יהיה נמוך, אין זה אומר שאנו סובלים מחוסר ברזל או אנמיה, ותמיד נבדוק במקביל גם את רמות רמות הפריטין, המהוות מדד מדויק ויציב אשר לא משתנה בקלות בעקבות נסיבות חיצוניות.
פריטין נמוך – סיבות ותסמינים
אמנם למאגרי הפריטין לוקח זמן להתדלדל, אך זה בהחלט עשוי לקרות ולכך עשויות להיות השלכות בריאותיות משמעותיות שעשויות אף לגרום לפגיעה באיכות החיים.
מחסור חמור בברזל ודלדול מאגריו נגרמים לרוב כתוצאה מתזונה לא מאוזנת ודלה בברזל. אולם גם אנשים אשר התזונה שלהם עשירה ברזל יכולים להגיע למצב של מחסור במינרל, עקב תת-ספיגה, בין אם על רקע מזון או משקה המכיל רכיבים מעכבי ספיגת ברזל (למשל קפאין, מוצרי חלב, חומצה פיטית בעלים ירוקים ועוד), בעיות תורשתיות או בעיה בתפקוד מערכת העיכול. במקרים רבים נשים אחרי לידה מגיעות אף הן לדלדול במאגרי הפריטין.
במצב שהפריטין נמוך אין מספיק ברזל בגוף על מנת לייצר המוגלובין – חלבון בתוך כדורית הדם האדומה הנושא בתוכו חמצן לכל תא ותא בגוף, לרבות תאי המוח. לרוב ההתבטאות תכלול עייפות, חולשה וסחרחורות, נשירת שיער, חוסר חשק מיני, נטייה לעצבנות או לדיכאון, דופק מהיר ועוד – תלוי בדרגת החומרה של הדלדול במאגרים.
אז מה עושים?
כדי להבטיח עלייה מהירה ככל שניתן של רמות הברזל והפריטין, צריך להקפיד להעלות את צריכת הברזל בתזונה ואף ליטול תוסף ברזל – רצוי טבעי, עדין למערכת העיכול ובספיגה גבוהה. תוסף נוזלי בתוספת ויטמין C יבטיחו ספיגה משופרת.