חומצות שומן מסוג אומגה 3 כגון DHA ו- EPA חשובות מאוד לבניית מעטפת תאי הגוף ולהתפתחות המוח, העיניים ומערכת העצבים של העובר והן מועברות מהאם לעובר דרך השליה. חומצות השומן EPA ו- DHA מגיעות אלינו ממזונות כמו דגים ואצות. אולם, ישנו קושי בצריכת מזונות מסוג זה במהלך ההיריון, הן מבחינת חשיפה למתכות כבדות כמו כספית בדגים והן מבחינת סימפטומים שאופייניים לתקופת ההריון, שבמקרים רבים עלולה לסבול מבחילות והקאות.
הטרימסטר השלישי להריון הוא זמן זה קריטי להתפתחות המוח של העובר (1). הרמות של DHA נוטות לרדת במהלך הטרימסטר השלישי ונטילת תוסף DHA בהריון הפחיתה את שיעור הירידה בתקופה זו (2). מחקרים מראים כי ישנה עדיפות לצריכת כמויות קטנות של DHA לפני ההיריון או בתחילתו, מאשר צריכת כמויות גדולות בשלבי ההיריון המאוחרים יותר (3).
השפעה על התפתחות התינוק
עולם המחקר מתעניין בהשפעה של תוספי חומצות שומן מסוג אומגה 3 במהלך ההיריון, ובעיקר DHA, על התפתחות התינוק. עליה מהירה של DHA במוח העובר בטרימסטר השלישי של ההיריון מובילה להתפתחות וגדילה מהירה של רקמת המוח (4). זמינות נמוכה של חומצות שומן רב בלתי רוויות כדוגמת DHA במהלך התפתחות העובר והתינוק היא אחד הגורמים לבעיות התנהגותיות, תפקודיות ונוירולוגיות (4), (5). במחקרים נמצא כי רמה גבוהה יותר של DHA ו EPA-בתקופת ההיריון, הייתה קשורה ברמה נמוכה יותר של בעיות רגשיות וחברתיות של ילדים בגילאי 5-6 (6) וכי חומצת השומן DHA מגבירה את הפעילות של קליפת המוח הקדם-מצחית, הקשורה בקשב וריכוז (7).
השפעה על מערכת החיסון
לחומצות שומן מסוג אומגה 3 יש השפעות על מערכת החיסון, כולל הפחתה של מתווכים אלרגיים ודלקתיים. במחקר עוקבה, בו נכללו 65 צמדי אם-ילד, נמצא כי רמת אומגה 3 בחבל הטבור, הייתה קשורה בשכיחות נמוכה יותר של אלרגיות בגיל שלוש ובגיל שמונה (8). בנוסף, נמצא כי מתן תוסף אומגה 3 לנשים החל משבוע 24 להריון הפחית את שיעור האסטמה בקרב הילדים שנולדו להן, כך שבגיל 5 שיעור האסטמה בקבוצת הפלסבו היה 23.7%, לעומת 16.9% בקבוצת האומגה 3 (9). מחקר קליני מבוקר פלסבו, שבוצע במקסיקו על נשים בהריון, הראה כי נטילת חומצת שומן DHA, המופקת משמן אצות, החל משבוע 20 להריון ובמינון 400 מ״ג ליום, הפחיתה את שיעור ההתקררויות של התינוקות במהלך 3 החודשים הראשונים לחייהם (10).
אומגה 3 מהצומח
חומצות השומן EPA ו-DHA הופקו במשך שנים מדגים. אולם, בעידן הנוכחי בו קיימת פגיעה בדגה העולמית וכן זיהום ימי שהולך ומחמיר, חשוב לדעת שקיימת אופציה חלופית והיא מיצוי חומצות השומן מאצה מיקרוסקופית (Schizochytrium), העשירה במיוחד ב- DHA. האצה מכילה פחות מזהמים מדגים, שכן היא מצויה בתחתית שרשרת המזון בים (בשונה מדגים הניזונים ממגוון דגים המכילים כספית ומתכות שונות בכמות משתנה). אצת ה Schizochytrium גדלה בצורה בת קיימא במבני גידול ייעודיים בסביבת המחייה הטבעית שלה, עם תנאים אופטימליים ובסביבה מבוקרת, נקייה מרעלים וממתכות כבדות.
כחברה שחורטת על דגלה את הדאגה לסביבה ולכדור הארץ, אנחנו גאים להציג תוסף אומגה 3, המופק ממקור צמחי ומיוצר בטכנולוגיה ליפוזומלית, המשפרת את ספיגת חומצות השומן בגוף ומגבירה את הזמינות הביולוגית שלהן. מחקרים שנעשו על תוספי אומגה 3 ליפוזומליים הוכיחו הגנה מפני חמצון בטמפרטורות גבוהות ובאחסון לאורך זמן (11).
ביבליוגרפיה
- Sanjay Basak, Rahul Mallick, Asim K Duttaroy. Maternal Docosahexaenoic Acid Status during Pregnancy and Its Impact on Infant Neurodevelopment. Nutrients. Nov 25, 2020, Vol. 12, 12, p. 3615.
- Colette Montgomery, Brian K Speake, Alan Cameron et al. Maternal docosahexaenoic acid supplementation and fetal accretion. Br J Nutr. Jul 2003, Vol. 90, 1, pp. 135-45.
- Haggarty, P. Effect of placental function on fatty acid requirements during pregnancy. Eur J Clin Nutr. Dec 2004, Vol. 58, 12, pp. 1559-70.
- Sunita R Cheruku 1, Hawley E Montgomery-Downs, Susanna L Farkas et al. . Higher maternal plasma docosahexaenoic acid during pregnancy is associated with more mature neonatal sleep-state patterning. Am J Clin Nutr. Sep. 2002, Vol. 76, 3, pp. 608-13.
- D A Janneke Dijck-Brouwer, Mijna Hadders-Algra, Hylco Bouwstra et al. . Lower fetal status of docosahexaenoic acid, arachidonic acid and essential fatty acids is associated with less favorable neonatal neurological condition. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. Jan 2005, Vol. 72, 1, pp. 21-8.
- T G M Vrijkotte, J Smeets, S R de Rooij et al. . Maternal long-chain polyunsaturated fatty acid status during early pregnancy: Association with child behavioral problems and the role of autonomic nervous system activity. Clin Nutr. May 2021, Vol. 40, 5, pp. 3338-3345.
- McNamara, R. K., Able, J., Jandacek, R., Rider, T. et al. . Docosahexaenoic acid supplementation increases prefrontal cortex activation during sustained attention in healthy boys: a placebo-controlled, dose-ranging, functional magnetic resonance imaging study. Am J Clin Nutr. 2010, Vol. 91, 4, pp. 1060-1067.
- Malin Barman, Hardis Rabe, Bill Hesselmar et al. Cord Blood Levels of EPA, a Marker of Fish Intake, Correlate with Infants’ T- and B-Lymphocyte Phenotypes and Risk for Allergic Disease. Nutrients. Sep. 30, 2020, Vol. 12, 10, p. 3000.
- Hans Bisgaard, Jakob Stokholm, Bo L. Chawes et al. Fish Oil–Derived Fatty Acids in Pregnancy and Wheeze and Asthma in Offspring. N Engl J Med. . Dec 29, 2016, Vol. 375, pp. 2530-2539.
- Beth Imhoff-Kunsch, Aryeh D. Stein, Reynaldo Martorell et al. Prenatal Docosahexaenoic Acid Supplementation and Infant Morbidity: Randomized Controlled Trial. Pediatrics. Sep. 2011, Vol. 128, 3, pp. e505–e512.
- Hadian, Zahra. A Review of Nanoliposomal Delivery System for Stabilization of Bioactive Omega-3 Fatty Acids. Electronic Physician. 2016, Vol. 8, 1, pp. 1776-1785.