נשירת שיער אצל נשים
נשירת שיער ו/או שיער חלש ודליל אצל נשים הינה תופעה מאוד נפוצה. מדובר בעצם בסימפטום שלרוב נובע מחוסרים תזונתיים שונים, בעיקר על רקע מחסור בברזל. אך חשוב לדעת שגם מחסור בויטמין B12 או באחד מויטמיני ה-B האחרים, באבץ (מגביר את ייצור הקרטין ממנו בנויה השערה), בויטמין D (התגלה קשר בין רמות נמוכות שלו לבין נשירת שיער), בסיליקה (משתתפת בתהליך יצירת השערה) ובביוטין (חיוני לייצור של חומצות שומן וחומצות אמינו), עלול להתבטא בנשירת שיער מוגברת. ללא אספקת כלל הנוטריינטים להם זקוק הגוף, תאי השערה לא יקבלו את ההזנה המיטבית עבורם וכפועל יוצא השיער יהפוך לדליל ולשביר יותר. גורמים נוספים לנשירת שיער בנשים כוללים תורשה, שינויים הורמונליים (לאחר לידה, בגיל המעבר), עודף הורמוני מין גבריים (כגון במצב של שחלות פוליציסטיות), עישון, ירידה קיצונית מהירה במשקל, תזונה ענייה בחלבונים (אבני הבניין של השערה), זרימת דם לקויה לקרקפת (מובילה לפגיעה בהזנת זקיק השערה), אנמיה, רמות מתח גבוהות ועוד.
נשירת שיער כתוצאה ממחסור בויטמין B12 ובחומצה פולית
מדובר בשני ויטמיני B להם תפקיד מרכזי ביצירת כדוריות דם אדומות וכפועל יוצא, במניעת אנמיה. מחסור בויטמינים אלו עלול לגרום לירידה בדם של כדוריות הדם האדומות ושל ההמוגלובין, ומכאן – לנשירת שיער על רקע אנמיה. הטיפול יכלול תיסוף של 2 ויטמינים במשולב.
להמשך קריאה על ויטמין B12
נשירת שיער אצל נשים כתוצאה ממחסור בברזל
הברזל בגוף האדם נמצא ברובו בכדוריות הדם האדומות שאחראיות, בין היתר, על אספקת חמצן לכל תאי הגוף – לרבות זקיקי השערה. כאשר הגוף איננו סופג כמות מספקת של ברזל מהמזון, רמתו בדם ואספקת החמצן לרקמות הגוף נפגעת, כולל לשורשי השיער שזקוקים להזנה ולחמצן לצמיחתם התקינה. חוסר ברזל בגוף הפכה להיות תופעה נפוצה מאוד במערב, ממנה סובלים למעלה ממיליארד איש ברחבי העולם.
ג’ורג קוטסרליס, מנהל אוניברסיטת פנסביליה ובעל קליניקה פרטית לבעיות עור הקרקפת, עורך בשנים האחרונות מחקרים שונים בתחום תוספי הברזל בקרב נשים וגברים הסובלים מנשירת שיער. באחד ממאמריו האחרונים הוא פרסם את הדברים הבאים: “מתוצאות המחקר אותו אני עורך במרפאתי בשנים האחרונות עולה כי חידוש מאגרי הברזל בקרב נשים וגברים הסובלים מנשירת שיער הוביל לכך שהם נוטים לגדל מחדש את שיערם, או לפחות לעצור את קצב נשירת השיער”. לתוצאות המחקר הניסיוני של ג’ורג קוטסרליס, מתווספת סדרת מחקרים שנערכו לאורך 40 השנים האחרונות בנושא של השפעת חוסר ברזל על גוף האדם. החלק הארי של מחקרים אלה מצביע על קשר ישיר בין מחסור בברזל (עם או בלי אנמיה) לבין תופעת נשירת השיער בקרב נשים וגברים.
חשוב לדעת
תוספי ברזל יש ליטול אך ורק במקרים בהם קיימת אבחנה רפואית של חוסר. ולגבי נטילת תוספי תזונה – כשמם הם – הם מהווים תוספת לתזונה. לכן בכדי לשמור על שיער בריא וחזק חשוב להקפיד על תזונה בריאה ועשירה בפירות וירקות שמכילים פלבנואידים ונוגדי חמצון שמחזקים את זקיק השערה, נוגדים תהליכי דלקת שמחלישים את השערה ומעודדים את צמיחתה.
מזון לשמירה על שיער בריא
- מזונות עשירים בברזל: עוף, הודו ובקר – בפרט איברים פנימיים, דגי סלמון, ירקות ירוקים כהים, תאנים ומשמשים מיובשים, שקדים, זרעי פשתן, טחינה.
- מזונות עשירים באבץ – גרעיני דלעת, זרעי צ’יה, שקדים, קטניות, דגנים מלאים, שעועית, טחינה.
- מזונות עשירים בסיליקה: שיבולת שועל, אורז חום, קליפות של ירקות ופירות.
- מזונות עשירים במגנזיום: גרעיני דלעת, בננות, קקאו, עלים ירוקים כהים (תרד, מנגולד) אגוזי פקאן ולוז, שקדים, דגי מקרל, טופו, קטניות.
- מזונות עשירים בחלבון: בשר, דגים, ביצים, מוצרי חלב, מוצרים על בסיס סויה, קטניות אגוזים, שקדים, אצות.
נשירת שיער אצל נשים וברזל – מחקרים:
נשירת שיער קשורה באופן ישיר לחוסר בברזל
מחקר המצביע על היעילות בנטילת ברזל מסוג גליצינאט לעומת סולפאט בתינוקות וילדים
תוספת של ברזל וחומצה פולית במהלך ההריון משפרת את התפקוד האינטלקטואלי בתינוקות
מחקר על נשים בהריון והוכיח את היעילות בספיגה הגבוהה של ברזל גליצינאט, ללא תופעות לוואי כלל