הוויטמינים בקבוצת B חשובים לתפקוד התקין של מערכות הגוף. את מרביתם יש לצרוך בתדירות יומית כדי להימנע ממחסור שעלולים להתלוות אליו סימפטומים בדרגות חומרה שונות
סימנים למחסור בוויטמינים מקבוצת B
לכל שמונת הוויטמינים הכלולים בקבוצת ויטמיני ה B יש חשיבות רבה עבור התפקוד התקין של מערכות הגוף. למעט ויטמין B12 אותו הגוף מסוגל לאגור, את כל שאר הוויטמינים שבקבוצה יש לצרוך באופן קבוע, כדי להימנע מחוסרים בגוף.
מחסור בוויטמיני B עלול להיווצר על רקע של תזונה לקויה, ספיגה נמוכה במערכת העיכול, כאשר הגוף מפריש יותר מדי מהם על רקע של מצב בריאותי מסוים, או בשל דרישה מוגברת בזמן הריון. אנשים הנקלעים למחסור בוויטמיני B עלולים לחוש עייפות, חולשה, נימול או היעדר תחושה בגפיים, פריחה עורית, בלבול ואף לחוות אנמיה.
ככלל, מי שמועד יותר למחסור אלו נשים הרות, אנשים שהתזונה שלהם לא כוללת את כל אבות המזון אנשים הלוקים במצבים בריאותיים המונעים ספיגה תקינה של הוויטמינים מהמזון. אלו כוללים אנשים מבוגרים, אנשים הלוקים במחלות של מערכת העיכול כמו קרוהן, קוליטיס וצליאק, צרכני אלכוהול כבדים וחולי איידס.
אף כי תזונה מיטבית היא פתרון מעולה, ישנם יתרונות רבים לנטילת תוסף תזונה של קומפלקס ויטמיני B והעיקרי שבהם היא העובדה שקומפלקס ויטמיני B חשוב כמכלול בשל העובדה שיש ביניהם שיתוף פעולה תפקודי (סינרגיה) כמו היחס בין B2 לבין B6, בין B6 לבין B12, ובין B12 לבין B9.
נטילת כמות מבוקרת מהוויטמינים של קבוצת B באמצעות הקומפלקס גם חוסכת את הצורך לחשב מידי יום איזו כמות כבר התקבלה מכל ויטמין באמצעות המזון, ויש לזכור שחלק מהוויטמינים המתקבלים מהמזון נהרסים בעת הטיפול בו (חיתוך ו/או בישול).
לכל מחסור בויטמין מקבוצת B עלולים להתלוות סימני מחסור מעט שונים, ואלו נסקרו בהרחבה במאמר שהופיע במאי 2019 במגזין הרפואי המקוון MNT.
ויטמין B1
הגוף זקוק לויטמין B1 כדי לפרק סוכרים, לשם ייצור חומרי תקשורת עצבית, ייצור חומצות שומן וייצור הורמונים. מחסור חמור בויטמין B1 עלול לגרום למחלת ברי-ברי המאופיינת בפגיעה במערכת העצבים, במוח, ובפעילות הלב. בהיעדר אספקה שוטפת עלול להיווצר מחסור בתוך פרק זמן קצר – היינו, ימים עד שבועות אחדים. אחד מהגורמים למחסור היא התמכרות לאלכוהול או בעיות ספיגה בשם מערכת עיכול דלקתית או ניתוחים בריאטריים.
סימני המחסור עלולים לכלול איבוד משקל, הפחתת התיאבון, בעיות זיכרון או בלבול, בעיות לב, נימול או עקצוצים בגפיים, אבדן מסת שריר, רפלקסים לא תקינים.
ויטמין B2
ויטמין B2 המכונה ריבופלאבין נוטל חלק בתהליכי חילוף חומרים רבים בגוף אשר חיוניים להפקת אנרגיה זמינה. הוא מזרז את ההמרה של ויטמין B6 לצורתו הפעילה וחיוני לספיגה מיטבית של אבץ, סידן וברזל. בנוסף הוא מסייע לגוף לפרק שומנים, תרופות והורמונים סטרואידים. ויטמין B2 חשוב לבריאות העין ולמראה העור.
בסיכון מיוחד למחסור נמצאים אנשים העוסקים בפעילות גופנית בעצימות גבוהה ועלולים להיקלע למחסור בויטמין B2 בגלל דרישות מוגברות של השרירים לויטמין זה.
מי שלוקה בהיעדר סבילות ללקטוז או הלוקים באנורקסיה מועדים לבעיות הנובעות ממחסור בוויטמין B2 ועבורם נטילת תוספים היא בבחינת חובה. לעיתים מחסור בוויטמין B2 נובע מבעיה במערכת ההורמונלית דוגמת בעיה בבלוטת התירואיד. בעניין זה נעיר שכדאי לשמור על אוכלוסיית חיידקי מעי טובים כי הם מסייעים להשלמת הרמה הנדרשת של ויטמין B2.
בין סימני המחסור ייתכנו לשון יבשה, שפתיים סדוקות, פצעונים בפינות הפה, נפיחות בפה או בגרון, בעיות בעור, אובדן שיער ועיניים אדומות מגורות. מחסור חמור יתבטא באנמיה ובקטרקט (מחלת עיניים).
ויטמין B3
ויטמין B3 המכונה ניאצין תורם לתקשורת הבין תאית, מעורב בייצור הורמונים בבלוטת האדרנל, בייצור הורמוני המין וביצירת החומר הגנטי DNA. הוא שומר על תקינות מערכת העצבים, תורם לתקינות רקמות ריריות ולבריאות העור ומשפר תהליכי עיכול. לוויטמין B3 יש השפעה על הפחתת בחילות ומיגרנות.
מחסור חמור בוויטמין B3 גורם למחלת הפלגרה שעלולה להתבטא בבעיות עור, אדמומית בוהקת בלשון, אי סדירות במערכת העיכול (הקאות, שלשולים או עצירות), כאבי ראש, חולשה ודיכאון. אם המצב אינו מטופל הדבר יוביל לפגיעה בזיכרון, לאובדן תיאבון ושינויים בהתנהגות.
ויטמין B5
ויטמין B5 שמכונה חומצה פנטוטנית חיוני לתהליכי חילוף החומרים של שומנים, חלבונים וסוכרים. יש לו תפקיד בייצור ושחרור הורמונים מפחיתי לחץ, והוא עשוי להקל או למנוע התכווצויות שרירים מכאיבות ברגליים.
מחסור בוויטמין B5 יתרחש בעיקר בנסיבות של תזונה בלתי מאוזנת וכן אצל אנשים בעלי פגם גנטי המכונה PKAN בכרומוזום מספר 20. הסימפטומים של מחסור עלולים לכלול תחושת נימול או צריבה בגפיים, כאבי ראש, שינה לקויה, תיאבון ירוד ונרגנות.
ויטמין B6
ויטמין B6 המכונה פירידוקסין מסייע לחילוף החומרים של חומצות אמינו, פירוק פחמימות ושומנים, התפתחות המוח ותפקוד מערכת החיסון. הוא בעל תפקיד בשמירת רמות גלוקוז (סוכר) נאותות בדם ויש לו תפקיד חשוב בתהליכי הייצור של מולקולות האחראיות להעברת מסרים במערכת העצבים (נוראפינפרין וסרוטונין). ויטמין B6 נדרש כדי לאפשר ספיגה של ויטמין B12 ולשם יצירת כדוריות דם אדומות. לעיתים מחסור בוויטמין B6 נקשר לרמות נמוכות של ויטמין B12.
בסיכון מוגבר למחסור נמצאים הלוקים במחלות כליה, מחלת צליאק, קרוהן, קוליטיס כיבי, מחלות אוטואימוניות דוגמת דלקת פרקים ראומטולוגית ומתמכרים לאלכוהול.
מחסור בוויטמין B6 עלול להתבטא באנמיה, שינויים בשפתיים, סדקים בפינות הפה, נפיחות בלשון, היחלשות מערכת החיסון, בלבול ודיכאון.
ויטמין B7
ויטמין B7 המכונה ביוטין חיוני לפעולתם של מספר אנזימים בגוף הקשורים לתהליכי חילוף החומרים. הגוף זקוק לביוטין עבור פירוק שומנים, פחמימות וחלבונים, עבור תקשורת בין תאית וויסות ייצור החומר התורשתי DNA. הוויטמין מסייע לבריאות השיער, לבריאות הציפורניים, למניעת בעיות עוריות וכמו כן חיוני להתפתחות העובר.
להריון מתלווה לעיתים תכופות מחסור בוויטמין B7 ובסיכון למחסור נמצאים גם מניקות, אנשים בעלי בעיות מסוימות בחילוף החומרים ומתמכרים לאלכוהול.
מחסור בוויטמין B7 עלול להתבטא בשיער דק, בפריחה קשקשית סביב העיניים, האף והפה, בציפורניים שבירות, חולשה, אדישות, דיכאון, תחושת עקצוץ ברגליים ובזרועות ואף הזיות. למחסור מתמשך תתלווה אנמיה, והוא יכלול עייפות ואובדן תיאבון.
ויטמין B9
ויטמין B9 המכונה חומצה פולית ובתצורתו הטבעית פולאט, מסייע לתהליך הייצור של כדוריות הדם אדומות ולמניעת אנמיה. פולאט חיוני גם עבור שכפול החומר התורשתי, עבור חילוף החומרים של ויטמינים ושל חומצות אמינו ועבור חלוקת תאים תקינה. בסיכון למחסור נמצאות נשים הרות, מכורים לאלכוהול, הלוקים בצליאק או בבעיות בספיגת מזון והלוקים במחלות מעיים דלקתיות.
סימפטומים למחסור עלולים לכלול חולשה, כאבי ראש, פרפורי לב, נרגנות, פצעונים על הלשון או בפה, וכן שינויים במראה העור, השיער או הציפורניים.
נטילת פולאט בעת הריון מפחיתה משמעותית סיכון לפגמים מולדים אצל העובר. חשוב להקפיד על מתיל פולאט שהינה הנגזרת הפעילה של חומצה פולית. ויטמין B12
ויטמין B12 תורם יחד עם חומצה פולית ליצירת תאי דם אדומים וליצירת החומר הגנטי DNA. הוויטמין מסייע לתפקוד מערכת העצבים והמוח, להגברת הרמה האנרגטית ולהפחתת סטרס – זאת בעיקר עקב תפקידו בחילוף החומרים של שומנים, סוכרים וחלבונים.
היכולת שלו לסייע בתחזוקה של מערכת העצבים המרכזית ובקיום תקין של תפקודים עצביים שונים נובעת מחלקו ביצירת מיאלין, החומר שמרכיב את שכבת הציפוי של סיבי עצב שמוליכים אותות עצביים בגוף, ובהסדרת הייצור של חומצות שומן. בניגוד לשאר ויטמיני קבוצת B, הגוף אוגר ויטמין B12 בכבד ובכך מפחית את הסיכון למחסור פתאומי.
גם כאן ישנה חשיבות רבה לנטילה של ויטמין בי12 בנגזרת הפעילה הנקראת גם B12 מסוג מתילקובלמין.
בסיכון למחסור בוויטמין B12 נמצאים הדוגלים בתזונה צמחונית , נשים הרות או מניקות, אנשים הלוקים בבעיות ספיגה של מזון, אנשים מבוגרים, אלו הלוקים בצליאק או בקרוהן ובעלי מעקפים בקיבה.
בהיעדר אספקה סדירה לאורך זמן של ויטמין B12 תתפתח באופן הדרגתי אנמיה. סימני המחסור כוללים עייפות, איבוד משקל, עצירות, תיאבון ירוד, נימול ועקצוץ בגפיים, בעיות בזיכרון, דיכאון, סחרחורת וקוצר נשימה.