על הקשר בין עייפות כרונית וחוסר אנרגיה לבין מחסור בברזל
סובלים מעייפות כרונית ללא הסבר? חשים תשישות גופנית גם ללא כל מאמץ פיזי? זה הזמן להבין את הקשר הישיר (וגם העקיף) למחסור ברזל בגוף
מספר עובדות על ברזל:
ברזל מצוי בגוף האדם בכמויות מזעריות של 3 – 5 גרם ומהווה אחד מהרכיבים החיוניים ביותר לקיומינו ולתהליכים פיזיולוגיים בסיסיים המתרחשים בגופינו, ונוכחותו היא קריטית לשמירה על בריאותינו הגופנית, השכלית והמנטלית. זאת מאחר והוא אחראי על אספקת החמצן לכל תא, רקמה ואיבר בגוף. בתוך התאים החמצן דרוש לכל תהליכי חילוף החומרים ולהפקת אנרגיה. בלעדי הברזל תהליכים קריטיים אילו לא יוכלו להתרחש והתאים לא יוכלו לשרוד. מלבד זאת, יש לברזל תפקיד מרכזי ביצירת תאי הדם האדומים, חומצות גרעין שמכילות את החומר הגנטי (דנ”א ו-רנ”א) ובהתרבות של תאים חדשים שנוצרים בגוף. מחסור בו עלול לגרום לפגיעה בתהליך ייצור הדם ואף בתפקוד התקין של מערכת החיסון.
מחסור בברזל ועייפות כרונית
על פי נתוני הארגון הבריאות העולמי, קרוב ל-80% מאוכלוסיית העולם סובלים ממחסור בברזל בתקופות כאלו ואחרות במהלך החיים, כאשר 30% מתוכם עשויים אף לסבול מאנמיה על רקע חוסר ברזל. מחסור בברזל, עלול להיגרם ממספר סיבות כגון: תזונה לקויה, תת-ספיגת ברזל במערכת העיכול, מחלות כרוניות בדרכי העיכול ועוד. משום שהחמצן דרוש לתאי הגוף לשם תהליכי הפקת אנרגיה, כשכושר אספקת החמצן נפגע עקב המחסור ברזל, אחד התסמינים הנפוצים הינו עייפות קיצונית ותחושת חולשה. לא מדובר בעייפות קלה, אלא עייפות קשה מאוד שגם מלווה בחולשה ולעיתים בסחרחורות עד כדי עילפון. לכך יתווספו סימנים נוספים הקשורים לתפקוד לא אופטימלי של מערכות הגוף השונות, כגון קושי בשמירה על חום גוף לאורך זמן ורגישות רבה לקור, נטייה מוגברת לזיהומים עקב פגיעה בתפקודה של מערכת החיסון, דפיקות לב מואצות בעת מאמץ פיזי מתון, נשירת שיער, יובש בקצוות הפה ועוד.
איך מטפלים בעייפות ותשישות על רקע חוסר ברזל?
ראשית, חשוב לבצע שתי בדיקות דם המיועדות לאבחן את רמות הברזל בדם ובמאגרי הברזל, וכן את רמות ההמוגלובין (חלבון שקושר אליו ברזל בכדורית הדם האדומה). בנוסף, מומלץ לקבל ייעוץ תזונתי לשם הרכבת תפריט יומי עשיר בברזל, במקביל לנטילת תוסף ברזל בספיגה גבוהה (בהתאם לתוצאות בדיקות הדם).