לילד יש תופעות בריאותיות שהרופא מתקשה לאבחן? כדאי לבדוק את רמות ויטמיני ה-B שלו
לפי שאתם נותנים לילד ריטלין, אימודיום, אנטי-היסטמינים, או כל תרופה נפוצה אחרת,עצרו. חישבו רגע. מדובר בבן אדם. “מכונה אנושית” מדהימה. מה הדלק אותו היא צורכת? מזון. אז אולי הבעיה קשורה בסוג הדלק?
בזמן שהרפואה המודרנית במקרים רבים נותנת מענה בעיקר לתסמינים, וחברת השפע דואגת שנקבל פתרונות תזונתיים “אינסטנט”, אנשים שכחו שפעם היה מקובל לעזור משמעותית על ידי התאמה של מזון לבעיה הבריאותית. וזה עבד. וזה עדיין עובד! מהסיבה הפשוטה שחלבונים, פחמימות מורכבות, שומנים בריאים, ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים הם הבסיס לקיום הגופני התקין והמאוזן שלנו.
ואם לתת דוגמא קצת יותר ספציפית, אז לקבוצת ויטמיני B למשל, יש השפעה עצומה על הבריאות – בפרט בגילאים הצעירים. בין אם זה כאב ראש, קושי להתרכז, היפראקטיביות או דווקא חולמנות, עייפות כרונית, נשירת שיער, אנמיה, חולשה חיסונית או אפילו תשוקה למתוק – כולם עשויים להעיד על מחסור בוויטמין B כלשהו.
לכן כשלילד או לילדה יש חוסר בוויטמין B , זה עלול להיות מאוד מבלבל, לא רק עבורכם אלא גם עבור הרופא שלהם. אתם עשויים למצוא את עצמכם קובעים תור ועוד תור, שוללים מצב אחד או שניים ועדיין – אין אבחנה ברורה, ולכן חשוב לפתח מודעות הורית לעניין התזונה ובעיות שעלולות לנבוע ממחסור באבני הבניין של הגוף.
ואם ניקח שוב כדוגמא את משפחת ויטמיני ה-B, נראה כיצד מחסור באחד מהם עשוי להשפיע על מספר מערכות גוף בו זמנית, וליצור תסמינים מבלבלים. למשל, כשמופיעים חוסר ריכוז, נשירת שיער, תנודות במשקל ופצעים שמחלימים לאט.
אז הורים, הרשו לנו לערוך לכם היכרות קרובה עם המשפחה הכל כך חשובה הזאת:
The B Family – משפחה שכזאת
את ויטמין B1 (תיאמין) – הכרנו כולנו בנסיבות מצערות, עם חשיפת “פרשת רמדיה”, גם אז, הורים לתינוקות קטנים לא הבינו מה לא בסדר עם היקרים להם, כשבעצם, הבעיה הייתה תחליף החלב שהתינוקות קיבלו שהיה חסר בוויטמין. זהו ויטמין בעל חשיבות רבה לגוף כיוון שהוא משתתף בתהליכים ביולוגיים רבים מאוד, כגון סיוע בחילוף חומרים תקין של חלבונים ופחמימות ובתהליכי הפקת אנרגיה ואספקת חמצן לגוף, והוא תורם לפעילותן של מערכות העיכול והעצבים. מחסור בו עלול לגרום לפגיעה עצבית חמורה כמו גם לפגיעה במערכת הדם ואף למוות. במקרים חמורים פחות מחסור עשוי להתבטא בהפרעות קשב וריכוז.
B2 (ריבופלאבין) – גם הוא משתתף בתהליכים ביולוגיים רבים, כגון פירוק חלבונים, שומנים ופחמימות והפקת אנרגיה מהם. הוא גם מסייע לגדילה תקינה של ילדים וחשוב למניעת אנמיה, לעיכול סדיר ולבריאות העור, השיער, הציפורניים והעיניים. מחסור בו לרוב יתקשר למחסור בויטמיני B אחרים – שמשפיעים על ספיגתו והפעלתו בגוף, אך גם למצבי תת-תזונה, תזונה דלה בחלבונים, מתועשת ומעובדת (“דלק לגוף” – כבר אמרנו…).
B3 (ניאצין) – חיוני מאוד לתפקוד תקין של מערכת העיכול, אבל לא רק, משתתף בתהליך חילוף החומרים של שומנים וחלבונים והפקת אנרגיה. הוא נחוץ לוויסות רמות הסוכר והשומנים בדם, איזון לחץ הדם וכן לייצור של הורמוני המין (להם לחשיבות בגיל ההתבגרות), הורמוני יותרת הכליה (לרבות אדרנלין וקורטיזול המופרשים במצבי דחק) וכן אינסולין (שמתקשר לסוכרת נעורים). יש לו פעילות אנטי דלקתית ונוגדת אלרגיה (שעשויה לייתר שימוש באנטי-היסטמינים). חשוב לדעת כי צליאק, מחלות מעי דלקתיות וגם שלשולים תכופים עלולים לפגוע בספיגתו ולגרום למחסור בו – וחשוב להיות מודעים לכך.
B5 (חומצה פנטוטינית) – ויטמין B5 הוא אחד הויטמינים הנפוצים ביותר, שנמצא כמעט בכל סוג מזון שאנו צורכים. למעשה, אפילו שמו מעיד על שכיחותו, שכן המילה ‘פנטוטינית’ לקוחה מיוונית ומשמעותה: “נמצא בכל מקום”. ויטמין B5 נחוץ לייצור של נוגדנים במערכת החיסון, של הורמונים ומתווכים עצביים – ועל כן נוכחותו חיונית לפעילות עצבית תקינה, לרבות מצב הרוח. הוא תומך בפעילות הורמונלית מאוזנת של בלוטת יותרת הכליה (שאחראית ליצירת הורמוני הסטרס) ומכאן תפקידו בחיזוק עמידות האדם למצבי מתח. אמנם מחסור בו נדיר, אך הוא אפשרי במצבי סטרס כרוני וגם במקרה של פגיעה בפלורת חיידקי המעי (כתוצאה משימוש מוגבר באנטיביוטיקה או שלשולים כרוניים למשל).
B6 (פירידוקסין) – מהווה גורם משלים (קו-פקטור) לאנזימים רבים שמשתתפים בתהליכים פיזיולוגיים מגוונים בגוף, והוא חיוני ליצירת מתווכים עצביים, כולל סרוטונין ודופמין התורמים למצב הרוח ולרמות הקשב והריכוז (מומלץ לבדוק את רמתו לפני תחילת נטילת ריטלין), וכן ליצירת ההורמון מלטונין שחיוני להירדמות ולשינה סדירה. הוא אף משתתף בתהליכי ייצור האנרגיה בגוף, של חלבונים וגם בחילוף החומרים של שומנים ופחמימות. מחסור בו יכול להיווצר כשיש מחסור בויטמיני B אחרים.
B7 (ביוטין) – משתתף בתהליך חילוף החומרים והפקת אנרגיה מפחמימות, חלבונים ושומנים. תורם לייצור חלבוני מבנה בעור בשיער ובציפורניים, כגון קולגן וקרטין, ומחסור בו עלול לגרום לנשירת שיער ומחלות עור, כמו גם למצב רוח ירוד, לאנמיה ולעייפות. בנוסף, מספר מחקרים הדגימו את תרומתו לאיזון רמות סוכר בחולי סוכרת ולהפחתת הסיכון אצל חולים אילו לעלייה בכולסטרול ולהתפתחות טרשת עורקים.
חומצה פולית (ויטמין B9) – משתתפת ביצירת החומר התורשתי (דנ”א, רנ”א) ולכן חשובה לנטילה בתקופת ההיריון כשהעובר נמצא בתהליך ההתפתחות, וגם למניעת פגמים מולדים במערכת העצבים של העובר (בפרט במוח ובחוט השדרה). חומצה פולית אף לוקחת חלק מרכזי ביצירת תאי דם לבנים אדומים ומשחקת תפקיד חשוב במניעת אנמיה, בחיזוק חיסוני ובפעילות עצבית תקינה. היא נחוצה לתהליך בניית חלבונים, לכן מחסור בה ישפיע על השיער, הציפורניים ובריאות העור, וגם ליצירת מתווכים עצביים הקשורים לתפקודים הקוגניטיביים, וויסות רגשי, איכות השינה ועוד. הורים שימו לב! חוסר בחומצה פולית נפוץ בארצות המערב בהן התזונה מתועשת ומעובדת, אך גם בקרב אוכלוסיות עם ספיגה לקויה (מחלות מעי דלקתיות, שלשולים) או בעיות מטבוליות שונות.
ויטמין B12 (קובאלמין)– מיוצר על ידי חיידקים הקיימים בבעלי חיים ולא במקורות מהצומח. הוא חיוני ביותר לתפקוד תקין של מערכת העצבים, להיווצרות החומר התורשתי ותאי הדם האדומים ולמניעת אנמיה. הוא אף לוקח חלק בהפיכה של חומצה פולית לנגזרת הפעילה בגוף, ומשפיע על הפרשת מלטונין תקינה שחשובה לתהליכי ההירדמות ולשינה סדירה. מחסור בויטמין עשוי להתבטא בין היתר באנמיה ותסמיניה (חולשה, עייפות, חיוורון, נשירת שיער וכו’), הפרעות הקשורות למערכת העצבים (חוסר כרוני יגרום לנזק בלתי הפיך), כולל חרדות, מצב רוח ירוד, בעיות קשב וריכוז, תחושת עקצוץ ונימול ועוד.
הורים שימו לב! מחסור בויטמין B12 נפוץ מאוד באוכלוסיה הן על רקע של צמחונות/טבעונות והן על רקע של בעיות ספיגה (לאנשים רבים חסר חלבון מסוים בקיבה שדרוש לספיגתו). מסיבה זו אצל מרבית האנשים הוא לא ייספג היטב דרך מערכת העיכול ולכן מומלץ ליטול אותו בצורתו הזמינה – כתוסף שמיועד לספיגה מתחת ללשון ולא בכדור המיועד לבליעה.
בעיות למידה? Let them B!
אם הילד שלכם עושה הכל כדי להתחמק ממטלות לימודיות שכוללות קריאה והכנת שיעורי בית, אם קשה לו התרכז לאורך זמן או לזכור מידע חדש, אם הוא היפראקטיבי, או לחילופין חולמני ועייף, יכול להיות שברקע קיים מחסור תזונתי כלשהו. לכן שווה לבדוק את הסטטוס התזונתי שלו ואת תמונת הויטמינים בדם עוד לפני תחילת טיפול תרופתי. שכן יכול מאוד להיות שתזונה מאוזנת ותוסף קומפלקס B יגרמו לשיפור משמעותי.
מרבית הויטמינים מקבוצת ה- B הם בעלי השפעה עצומה על התפקוד העצבי והמנטלי, וילדים רבים חווים תסמינים חוסר אופייניים, המשפיעים על היכולת ללמוד כראוי, ויש הטוענים שמדובר בתופעה דורית של ממש.
למעשה, רוב אנשי המקצוע שעוסקים בתזונת ילדים יוכלו לספר לכם שבמסה המחקרית העיקרית בה נבחן המצב התזונתי של ילדים, נמצא מחסור תזונתי כלשהו – כשחוסר בויטמיני B מככב בדרך כלל בחלקה העליון של הרשימה. התסמינים הנפוצים קשורים בתפקוד הנפשי, ביכולות הלמידה, בנטייה לשיכחה, בדכדוך, בחוסר עירנות ועוד. גם בעיית תיאום יד-עין (חוסר קורדינציה) וחוסר יציבות, תגובות איטיות ואפילו כאבי ראש תכופים – מהווים ביטויים אפשריים של מחסור בויטמיני B.
אז כעת, כשרמת המודעות ההורית עלתה, ולא משנה באיזו אופציה טיפולית תבחרו עבור ילדכם, כדאי בכל מקרה לקחת את הילד או הילדה לייעוץ תזונתי מקיף ובמקרה הצורך, להעשיר את תזונתם בתוסף קומפלקס B . זה לא יכול להזיק – אלא רק להועיל.