בוקר טוב, והרי החדשות: קפאין ממריץ את הגוף, אבל מעכב ספיגה של חומרי הזנה חיוניים. יש גם חדשות טובות: יש דרך לשלב אותו בשגרת היום יום ולשמור על הבריאות
שוב בוקר. שוב השעון המעורר המעצבן. גם אחרי ש”סחבתם” עוד 10 דקות, ופעמיים נודניק – הזמן עובר וצריך לקום. מי לעבודה, מי ללימודים ומי לעניינים אחרים. מבלי לשים לב, מנת הקפאין של הבוקר הפכה למנת חלקם של רוב בני האדם. אבל חשבתם פעם איך זה משפיע על הבריאות שלכם?
קפאין – הפלוסים והמינוסים של סם המרץ המקובל ביותר בעולם
רבים מאיתנו אוהבים להתחיל את היום בזריקת מרץ. ספל קפה ריחני ומפנק, כוס תה מהביל או אפילו כוס של שוקו חם ומתקתק, יעשו את העבודה עבור המשתבללים המפונקים ביותר, ועבור אלה שהשעון המעורר תופס אותם לא מוכנים – בכל בוקר. אבל האם מישהו העלה בדעתו, שמעבר להשפעה הברורה מאליה של הקפאין (ממריץ, ממכר, משתן), הקפאין עלול להיות זה שימנע מהדם שלנו לספוג אליו חומרים חיוניים?
ד”ר ניקולה פרי מבוסטון, פרסמה מאמר מעניין, בו היא מציגה את ההשפעה של צריכת קפאין (של בני אדם) על ספיגה של שני חומרים חיוניים לבניית העצמות: ויטמין D וסידן. במאמר, היא סוקרת מחקרים שנערכו בנושא.
ההשפעה של צריכת קפאין על ספיגת ויטמין D
במחקר משותף, שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת קרייטון שבנברסקה ומאוניברסיטת מיאמי שבפלורידה, נמצא, שיש יחס ישר בין כמות הקפאין שאדם צורך לבין רמת הפגיעה בספיגה של ויטמין D. החוקרים סבורים, שהקפאין הנמיך את פוטנציאל הפעולה של קולטני ויטמין D על אוסטיאובלסטים (הגופים האחראים על ייצור תאי עצם בגוף).
קפאין משפיע גם על ספיגת סידן
בשל השפעתו המשתנת, קפאין עלול לגרום לאיבוד מהיר של סידן. מספיקה כוס קפה אחת כדי לגרום לאיבוד סידן ברמה ניכרת. במחקר אמריקני, שנערך על 205 נשים בגיל הבלות, ובמחקר נורווגי אחר, בו השתתפו כ-20 אלף נשים, החוקרים מצאו, שנשים ששותות 9 כוסות קפה ביום חשופות לשברים בעצמות. במחקר אחר נמצא, שצפיפות העצם יורדת אצל נשים ששותות קולה בכל יום, לעומת מי ששותות קולה בתדירות של פעם בחודש.
קפאין חזק יותר מברזל
לא רק על בריאות העצמות הקפאין משפיע לרעה. מתברר, שגם לספיגת הברזל, שאחראי על הובלת חמצן לרקמות, הקפאין עשוי להפריע.
במחקר קוריאני, שאסף מידע משאלונים של קרוב ל-40 אלף בני אדם, נמצא קשר מובהק בין צריכה של קפה ושל תה ירוק (ששניהם מכילים קפאין בכמות רבה), לבין ירידה ברמות הברזל בדם.
בעולם תוספי התזונה ניתן למצוא סוגים שונים של ברזל. נמצא כי הקפאין משפיע על ספיגת תוספי הברזל השונים, למעט ברזל מסוג ביסגליצינאט. ברזל ביסגליצינאט מורכב ממולקולת ברזל אשר נקשר לחומצות אמינו מסוג גליצין, על כן הוא נספג לכל אורך צינור המעי ולא רק באתרי הספיגה המיועדים למינרלים, כמו כן, הוא אינו מושפע ממזונות שונים אשר פוגעים בספיגת ברזל, ביניהם משקאות ומאכלים המכילים קפאין.
אז מה עושים? קודם כל, שתו כוס קפה והירגעו
לא צריך להימנע לגמרי, חלילה, מסם המרץ (החוקי) והנהדר הזה, שאנחנו כל כך אוהבים. עם זאת, כן מומלץ, כמו בכל דבר, להימנע מהפרזה בכמויות. המלצה נוספת שעולה מתוך הכתוב בספרות המקצועית, היא להרחיק את כוס הקפה או קוביית השוקולד לפרק זמן של כשעה מהמנה העשירה בברזל או מתוסף הברזל (הרגיל או העדין) – אם אתם מעוניינים ליהנות גם מהיתרונות התזונתיים שיש למזונות הטעימים האלה להציע לכם.