הכנו עבורכם מקבץ של שאלות ותשובות בנושאים מגוונים הקשורים לויטמין C
התשובות מבוססות על מאמרים מדעיים ומחקרים קליניים עדכניים, שאתם מוזמנים לקרוא עליהם באופן מורחב כאן
מהי החשיבות הבריאותית של ויטמין ה-C?
מתוצאות מחקרים מהשנים האחרונות עולה כי מאחר ומדובר בויטמין המשתתף בלמעלה מ- 300 תהליכים ביולוגיים בגוף ובזכות השפעתו נוגדת החמצון העוצמתית, השתתפותו בתהליכי בקרת דלקת והשפעתו החיסונית – יש לו בהחלט פוטנציאל רב בהגנה רחבה על הגוף מפני התפתחות מחלות.
למשל:
סרטן – צריכה מוגברת של ויטמין C בתזונה נמצאה קשורה להפחתת הסיכון לסרטן של הפה, הגרון ומיתרי הקול, הושט, הקיבה, המעי הגס, הרקטום, והריאות. יתכן שבקרב נשים מסוימות, צריכה מוגברת של ויטמין C עשויה לתרום גם להגנה מפני סרטן השד. למחקרים קלינים: ויטמין C וסרטן.
קטרקט – מחקרים מסוימים מראים כי צריכה מוגברת של ויטמין C קשורה בסיכון נמוך יותר לקטרקט (התעכרות עדשת העין) – הסיבה המובילה לעיוורון במבוגרים. למחקרים קלינים: ויטמין C וקטרקט.
סוכרת – צריכה מספקת של ויטמין C עשויה לתרום למניעת כמה מן הסיבוכים הקשורים בסוכרת. מחקרים קלינים: ויטמין C ותנגודת לאינסולין.
מחקר על ויטמין C בהקשר של בעיות כלי דם ולב
האם יש חשש מצריכה מוגברת של ויטמין C והאם עודף של ויטמין זה עלול להזיק?
נטילת מינון גבוה של ויטמין C עלולה לגרום לגירוי במערכת העיכול, אולם תופעה זו נפוצה רק בויטמין C פשוט, שגם נקרא חומצה אסקורבית, שיכול להעלות את חומציות הקיבה ולגרום לשלשולים. אולם ניתן להתגבר על בעיה זו בנטילת ויטמין C ליפוזומלי – שמצופה במעטפת שומנית שמסייעת למנוע גירוי במערכת העיכול. מעבר לכך, בדרך כלל אין חשש להצטברות של ויטמין C בגוף, כיוון שעודפים ממנו מופרשים בשתן, למעט במקרים נדירים בהם הויטמין ניטל בכמויות גבוהות במיוחד.
איך אדע אם חסר לי ויטמין C?
התסמינים הבולטים המתלווים למחסור בויטמין C הם:
- שיניים וחניכיים – דימומים ודלקות בחניכיים
- דימומים תת-עוריים
- יובש בשיער ובעור
- ריפוי איטי של פצעים
- חולשה חיסונית ונטייה לזיהומים
חוסר כרוני יכול לגרום לעייפות, קוצר נשימה, נטייה לשברים, נשירת שיער, יובש בפה ובעיניים ועוד סימפטומים המקושרים לאנמיה או למחלת הצפדינה.
אילו מזונות העשירים בויטמין C?
להלן רשימת המזונות עם הכמות הגבוהה ביותר של ויטמין C:
פלפלים טריים, גויאבה, פפאיה, קיווי, תות שדה, תפוז, מלון, לימון, פטרוזיליה, כרובית לא מבושלת, אשכולית, אפרסמון, ערמונים, קולורבי, עגבניה.
מה פוגע בויטמין C?
קפאין, תה, מוצרי חלב, נוכחות סידן, סיבים תזונתיים וירקות כגון תרד המכילים חומצה פיטית – מעכבים ספיגה של ויטמין C.
חימום ובישול ממושך של מזונות העשירים בויטמין C – הורסים את הויטמין.
עישון סיגריות ושתיית מעלים את דרישת הגוף לויטמין C.
מחקר על מנגנון הספיגה של ויטמין C
מסמך מפורט על מנגנון הספיגה הליפוזומלי בתאים