הזמן הצהוב: כל מה שצריך לדעת על היתרונות שבצריכת כורכום בחורף
החורף כבר בשיאו וזה בדיוק הזמן לתמוך בגוף ובמערכת החיסון שלנו ושל כל בני הבית, כדי להתגבר על האתגרים הבריאותיים שהחורף מביא אתו. איך עושים את זה? הכירו את הכורכום ואת החומר הפעיל שבתוכו – הכורכומין.
האוצר הבלום של הטבע
מבין כל האוצרות הבלומים שהטבע טומן בחובו, הכורכום הוא אחד המופלאים ביותר. כצמח מרפא רב שנתי, בעל סגולות בריאותיות נרחבות, אין פלא שהכורכום הוא אחד הצמחים הנחקרים ביותר בעולם. לפי הספרות המקצועית, לכורכום יש סגולות נדירות העשויות לסייע, בין היתר, לטיפול בדלקות, בעמידה כנגד וירוסים ומזהמים שונים למיניהם ובהפחתת כאבים. הסיבה לכך: הכורכום מכיל מגוון רחב של חומרים פעילים, כשבראשם עומד הכורכומין – פוליפנול בעל תכונות נוגדות חמצון, אנטי-דלקתיות ומשככות כאב.
מוסיפים תבלין כורכום למרק?
- התבלין מופק משורש הכורכום, שבו אחוז החומר הפעיל – כורכומין – נמוך יחסית (5%). המשמעות: עלינו לצרוך כמויות אדירות של התבלין כדי להגיע למינונים אפקטיביים של הכורכומין בגופנו.
- בתהליך הפקת התבלין המוכר, שורש הכורכום עובר ייבוש וטחינה מאסיבית – שני תהליכים שגורמים לחומרים הפעילים שבו להתחמצן ולהפוך ללא פעילים.
- מאחר והשימוש העיקרי בכורכום כולל גם חימום ובישול, רוב החומרים הפעילים שנשארו בצמח, לא שורדים תהליכים אלו ומתפרקים.
מדוע כדאי לצרוך תוסף כורכום ולמי הוא מתאים?
אורח החיים המודרני גורם לרבים מאיתנו להיחשף למזהמים רבים משלל סוגים, סביבתיים או תזונתיים. מזהמים אלו עלולים ליצור תהליכי חמצון, שמשמעותם היא פגיעה בתאים, התפתחות של מחלות והזדקנות מואצת. כאן בדיוק נכנס הכורכום לתמונה: אחת התכונות הבולטות של הכורכום היא היותו נוגד חמצון- הכורכומין משפר ומגביר את תפקודם ויעילותם של נוגדי החמצון בגוף. נוגדי החמצון, הם אלה שנלחמים ברדיקליים החופשיים הגורמים לדלקות ומחלות בגוף.
ישנה רשימה ארוכה של מחקרים, המציגים את יכולתו המוכחת של הכורכום בשיפור תסמינים בריאותיים מגוונים, ביניהם הקלה על תסמיני דלקות מפרקים ניווניות, איזון רמות הסוכר, שיפור דלקות חניכיים ואפילו בהפחתת תסמיני דכאון.
צהוב עולה: כיצד ניתן לוודא שספיגת הכורכומין בגוף היא מלאה ואיכותית?
מחקרים שונים מראים שגם צריכת כמויות גבוהות מאוד של כורכומין, כמעט שאינן נספגות ורק כמות מעטה מאוד מהן מגיעה למחזור הדם. הסיבה היא שכורכומין הינו רכיב מסיס בשמן (יכול לעבור ספיגה בסביבת שמן) ואילו מערכת העיכול שלנו, בה מתרחשת הספיגה הינה סביבה מימית, ומכאן הקושי הגדול בספיגה.
מחקר שהתפרסם ב-PubMed בשנת 2017, מצא שבאמצעות טכנולוגיה פטנטית בשם PNS (Polar Non Polar Sandwich) ניתן לשלב את הכורכומין, במארג שלם יחד עם יתר הרכיבים הפעילים שבשורש הכורכום כגון חלבונים, פחמימות מורכבות, סיבים תזונתיים, שמנים נדיפים, ויטמינים, מינרלים ועוד, שחלקם מסיסים במים וחלקם מסיסים בשמן וע”י כך גם ליהנות מכל היתרונות הגלומים בניצול כל הרכיבים הפעילים שבשורש הכורכום ובנוסף, לשפר את יציבותו וספיגתו של הכורכום. מחקר נוסף, בחן שימוש בטכנולוגיה ליפוזומלית לשיפור ספיגת הכורכומין, כך למעשה הכורכומין ויתר הרכיבים הפעילים שבשורש הכורכום נעטפים במולקולה שומנית כדורית המורכבת מפוספוליפיד שהינו חומר שומני ייחודי המרכיב גם את מעטפת קרומי התאים בגופנו, דבר המאפשר ספיגה משופרת ונוחה. במחקר נערכה השוואה בין הזמינות הביולוגית של תוסף כורכומין ליפוזומלי לבין הזמינות הביולוגית של תוסף כורכומין סטנדרטי שאינו ליפוזומלי. ההשוואה נעשתה לאחר נטילת 5 מ“ל תמצית כורכום נוזלי ליפוזומלי שהכילה 500 מ“ג כורכומין, לעומת נטילת תוסף כורכומין סטנדרטי 95% שהכילה כורכומין במינון של 500 מ“ג שאינו ליפוזומלי. תוצאות המחקר הדגימו זמינות ביולוגית משופרת פי 16.5 של הכורכומין הליפוזומלי בהשוואה לכורכומין שאינו ליפוזומלי.
Lipo Turmeric– חברת אקוסאפ גאה להציג תוסף כורכומין חדשני ופורץ דרך המשלב שתי טכנולוגיות חדשניות – הטכנולוגיה הליפוזומלית וטכנולוגיית ה – PNS המובילות לשיפור הספיגה באופן משמעותי. לקריאת המאמר המלא לחצו כאן