גם בחגים חשוב להקפיד על תזונה נכונה
המודעות לתזונה הולכת וגדלה, והיום כמעט בכל בית בישראל מכירים את הנזקים באכילת מזון מהחי. גם חברות המזון מבינות את המגמה ודואגות לנוכחות מרשימה של מעדנים מושחתים יותר או פחות על המדפים. על פניו נראה שהמודעות לתזונה טבעית הולכת וגדלה ובמבחן התוצאה הסקרים מראים שיותר ויותר אנשים עושים בחירות בריאות יותר. רוב הזמן. חוץ מתקופת החגים.
בחגים המארחת מתחרה על תואר בשלנית השנה כאשר המנה הקובעת היא תמיד החריימע. או הגפילטע. תלוי בעדה.
אנחנו נעים בין החוסר נעימות אם לסרב למארחת שכל כך השקיעה במנה העיקרית לבין המבטים של שאר המסובים שרק מחכים שנענה בשלילה למנה הכל כך אוטנטית הזו. אז אנחנו שוכחים את כל מה שלמדנו, ומוותרים לעצמינו בטענה שדגים זה בכלל מזון בריאות, שמכיל אומגה 3 ושאר ויטמינים חיוניים, לא? אז זהו. שלא ממש 🙂
בשר מול דגים
נתחיל בזה שגם דגים מכילים כולסטרול, חלבון ושומנים רווים. אם חשבתם שדגים הוא מזון פחות משמין מתרנגולת אז חשוב לדעת שהיחס בין חומצות שומן רב-בלתי-רוויות לרוויות בדגים בממוצע הוא 0.96, בעוד שבשומן תרנגולת היחס הוא 0.7. דרך אגב באגוזים הוא 6, וככל שהיחס גדול יותר כך נחשב המזון לטוב יותר מבחינת פרופיל השומנים.
המשמעות לגבי דגים היא שבממוצע ישנה אותה כמות של חומצות שומן רוויות ובלתי רוויות בדגים והרכב השומנים בהם איננו טוב בהרבה מאשר בבשר עוף.
בבשר עוף יש 75 מ”ג כולסטרול למאה גרם ובדגים יש בממוצע 70 . הם אינם מכילים סיבים תזונתיים ,פחמימות מורכבות או ויטמין סי. למעשה לא רק שדגים לא ממש תורמים לבריאות שלנו אלא שחלבון הדגים בכלל מגביר את קצב איבוד הסידן מהעצמות בגלל חומציותו ,ויוצר עומס על הכליות.
דגים אינם מקור טוב ליוד ,כי צריך לאכול מהם חצי ק”ג ליום,כולל הראש ובלוטת התריס שלה כדי לקבל את המנה היומית הנדרשת של יוד. לעומת זאת, חצי גרם עד גרם אצות מיובשות יספקו את כמות היוד הנדרשת ליום.
מה הקשר בין מיגרנות לדגים
שלושה חוקרים מאוסטריה שיערו שהגורם הראשי לכאבי ראש הוא חוסר באנזים בשם oxidase diamine המפרק את ההיסטמין המצוי במזונות. הם ביצעו מחקר שבו השתתפו 28 אנשים שסבלו מכאבי ראש כרוניים ובמשך חודש נמנעו מהם דגים. במצבם של %73 ממשתתפי המחקר חלה הטבה משמעותית במצב כאבי הראש.חזרה לתפריט הרגיל גרמה לחזרה למצב הקודם של כאבי הראש. הרעלת היסטמין אקוטית מתרחשת בעיקר מאכילת טונה או מקרל אם הריכוז גדול ממאה מיליגרם למאה גרם דג.
אומגה 3
למעשה מדובר בחומצת שומן שהגוף לא יכול לייצר בעצמו, ולכן יש לצרוך אותה ממקור חיצוני. שני סוגי האומגה 3 העיקריים הם ממקור צמחי ודגי.
אומגה 3 דגים היתה ועודנה הצורה הנצרכת ביותר בעולם. מדובר בתעשיית ענק המגלגלת מיליארדים. אולם אומגה 3 קיימת רק במעט מסוגי הדגים המיובאים לארץ. באלה שמגודלים או נדוגים בארץ הוא אינו נמצא. שמן דגים נחשב למאוד לא יציב. הוא מתחמצן כבר בתהליך יצירתו, מוריד את מידת היצמדות טסיות הדם ומאט את קצב קרישת הדם. עוד הוכח כי שמן הדגים מחליש את המערכת החיסונית על-ידי האצת ההמתה העצמית של תאי-דם לבנים.
אם כל זה לא מספיק אז חשוב גם להכיר את שלושת הסיבות הבאות:
חלבון הדגים
חומצי מאוד וארגון הבריאות העולמי קבע כי חלבון חומצי הוא הסיבה העיקרית ל ״פרדוקס הסידן״ (שדווקא במדינות שבהם אוכלים יותר סידן יש יותר אוסטאופורוזיס).
מתכות כבדות
דגים ידועים כיום כמזון מזוהם ביותר ובעל ריכוז גבוה של מתכות כבדות, במיוחד כספית. גם דגי מים עמוקים מהים הצפוני מכילים כמויות משמעותיות של כספית שהינה מתכת רעילה מאוד.
הFDA האמריקאי ממליץ לנשים בהריון ולנשים מינקות לא לצרוך דגים מכיוון שהכספית עוברת גם דרך חבל הטבור לעובר וגם דרך חלב האם.
אומגה 3 חיונית להתפתחות מח העובר והתינוק. גם לגברים ולנשים שאינן בהריון, וכספית הינה חומר רעיל, שהשלכותיו על הגוף עדיין נחקרות. כמו כן שמן דגים גורם לעומס על הכבד ואצל חלק מהאנשים גם לעליה באנזימי כבד.