חלק ב׳
- ב-2005 פורסם בכתב העת היוקרתי Journal of the Neurological Sciences מאמר ע״י חוקרים ישראלים שהגיעו למסקנה כי לטרשת נפוצה וחסר בוויטמין B12 יש מאפיינים פתופיזיולוגיים משותפים, הכוללים מאפיינים דלקתיים וניווניים דומים במערכת העצבים. מסתבר שכשבודקים בבדיקת MRI לא תמיד ניתן להגיד בוודאות האם מדובר במצב של טרשת נפוצה או של חוסר ב-B12, וכיום החוקרים יודעים שויטמין B12 מעורב לא רק בייצור המיאלין (המעטפת שמגנה על תאי העצב במוח), אלא גם באיזון כלל התפקוד העצבי, ומחסור בו עלול להוביל לפגיעה עצבית נרחבת.
- ויטמין B12 משחק תפקיד גם במניעת מחלות לב וכלי דם ע״י כך שהוא מסייע להוריד את רמות ההומוציסטאין – חומר דלקתי, ששוקע בכלי הדם ובכך מעלה את הסיכון למחלות לב וכלי דם. אך כדי שתוסף ויטמין B12 יוכל לעשות זאת, הוא צריך להיות בצורתו הטבעית, כלומר כמתיל-קובלמין ולא כציאנו-קובלמין סינטטי, שאינו פעיל עד שהוא מומר בגוף למתיל-קובלמין. גם חומצה פולית בשילוב עם B12 מורידה את רמת ההומוציסטאין, והשילוב בין שני הוויטמינים האלה מומלץ במיוחד למטרה זו.
- רמה נמוכה של ויטמין B12 גורמת לעייפות, ולעיתים גם לתשישות קשה – תלוי בחומרת המחסור. תסמינים אופייניים נוספים הם מצב רוח ירוד ולעיתים דיכאון של ממש, כיבים בלשון, בפה ובחניכיים, אנמיה שעלולה לגרום לחיוורון העור והשפתיים, לדופק מהיר, לחולשה ולתחושת קור בגוף. כמו כן, עלולים גם להופיע תיאבון ירוד, בלבול ושכחה. חסר ב-B12 גורם לעיתים לנטייה לפציעות ולדימומים ולנוירופתיה היקפית, רעידות ברגליים ותחושת נמלול או עקצוץ בכפות הידיים והרגליים.
- מתיל-קובלאמין היא הנגזרת הפעילה של ויטמין B12 שחשובה מאוד לתהליכי המתילציה בגוף. הויטמין בצורתו הפעילה זמין לצורכי הגוף מיד עם ספיגתו, כולל לשימוש המוח ומערכת העצבים, ולכן הוא מומלץ לנטילה במצבי חוסר, כשברקע יש בעיות נוירולוגיות אופייניות.
- חשוב לשלב ויטמין B12 עם חומצה פולית, גם בשביל לשפר את הליך הספיגה בגוף וגם בגלל שיתוף הפעולה ההדוק בניהם. אחד הדברים החשובים במערכת היחסים הזו, הוא שיחדיו הם משתתפים בתהליך ייצור תאי דם חדשים ובכך מונעים אנמיה (תאי הדם האדומים מכילים בתוכן את ההמוגלובין והברזל), הם משתתפים בתהליכים שמגנים על הלב וכלי הדם, וגם תורמים לתהליך המתילציה.
- תוספי תזונה בכדורים או בטבליות לא תמיד יספגו בקלות ובמהירות ממערכת העיכול אל מחזור הדם, כי הם צריכים לעבור תהליך של פירוק והתמוססות. בהשוואה לכך, זמן הספיגה של תוספים בנוזל הוא מהיר הרבה יותר, כי אין צורך בתהליך של פירוק והתמוססות, והתוסף זמין לספיגה בתאי מערכת העיכול ומהם הוא עובר אל מחזור הדם ואל הרקמות.
מתוך הספר ״האמת על התרופות/ד״ר סוזי כהן״: ״הציאנוקובלאמין זוכה לפופולאריות רבה ונמכר ברחבי העולם. אולם, מכיוון שאתם קוראים את הספר שלי ומעוניינים לדעת מה אני חושבת, חשוב לי להדגיש שאני מעדיפה את צורת המתיל. המתילקובלאמין נספג טוב יותר ונשאר ברקמות זמן רב יותר. אם כך, כשאתם קונים תוסף ויטמין B12, קחו איתכם זכוכית מגדלת, קראו את האותיות הקטנות שעל התווית וודאו שמדובר במתילקובלאמין ולא בציאנוקובלאמין. אם תשתמשו בצורת הציאנו, הכבד שלכם ייאלץ לעבוד קשה מאוד כדי לעבד אותו. יחד עם הכליות, הכבד יצטרך לעבור שורה של תגובות כימיות מאמצות וממושכות כדי להיפטר ממולקולת הציאניד ולהפוך את הציאנוקובלאמין למתילקובלאמין. ״.