אנמיה כתוצאה מחסר בוויטמין B12 וברזל
מהי אנמיה נגרמת כתוצאה מחוסר ברזל ומהי אנמיה הנגרמת כתוצאה מחוסר ויטמין B12? האם יש קשר בין סוגי האנמיה השונים והאם צריך לשלב B12 וברזל כחלק מהטיפול והמניעה של אנמיה? על כך ועוד בשורות שלפניכם.
אנמיה היא שם כולל למגוון מחלות הנובעות מרמה נמוכה של חלבון ההמוגלובין בדם, או לחילופין, מחוסר בתאי דם אדומים המכילים בתוכם את ההמוגלובין. את סוגי האנמיה השונים מגדירים על פי מנגנון היווצרותן, כאשר בין סוגי האנמיה הנפוצים ביותר תמצאו את האנמיה הנובעת מחוסר ברזל בגוף ואת האנמיה המגלובלסטית הנובעת מחוסר בוויטמין B12.
אנמיה מחוסר ברזל
ללא כמות מספקת של ברזל הגוף איננו יכול לייצר מספיק המוגלובין בתאי הדם האדומים. בין יתר הסיבות המובילות לאנמיה מסוג זה תמצאו: תזונה לקויה, מחלות שונות בדרכי העיכול, תרומת דם תכופה, איבוד דם, נטילת תרופות מסוימות, צריכה מוגברת של משקאות המכילים קפאין ועוד. אחת מקבוצות האוכלוסייה הנמצאת ברמת סיכון גבוהה במיוחד בכל הנוגע לאנמיה מחוסר ברזל, היא קבוצת הנשים ההרות, כאשר על פי הערכות ארגון הבריאות העולמי קרוב ל-56% מהנשים בהיריון סובלות מאנמיה כתוצאה מחוסר ברזל בדם, דבר העלול להוביל להיפוקסיה עוברית (מחסור בחמצן) המתקשרת עם פגות, משקל לידה נמוך ובמקרים חמורים למות הילוד סביב הלידה.
אנמיה מחוסר בוויטמין B12
אנמיה מסוג זה נקראת אנמיה מגלובלסטית. זהו סוג של אנמיה שיכולה להתרחש גם על רקע מחסור בוויטמין B12 וגם על רקע מחסור בחומצה פולית. בין הגורמים המובילים לחוסר בוויטמין B12 שמהווה חלק מקבוצת ויטמיני B נכללים מחלת קרוהן, דלקות מעיים ובעיות זיהומיות בקיבה או במעי, תזונה לקויה, היריון, נטילת תרופות מסוימות ושימוש מופרז במשקאות אלכוהוליים. בדומה לאנמיה מחוסר ברזל, גם אנמיה מגלובלסטית הנובעת מחוסר ויטמין B12 מאפיינת נשים הרות, כאשר מחסור בוויטמין B12 עלול להוביל אף הוא להיווצרות פגמים מולדים אצל היילוד. כמו כן, חוסר הוויטמין עלול להוביל לשיעור גבוה של הפלות טבעיות.
בשנים האחרונות, נערכים יותר ויותר מחקרים המעידים על כך שאנמיה עשויה להתפתח על רקע משולב של חוסר בברזל וגם בוויטמין .B12 לפיכך, השילוב בין B12 וברזל עשוי להיות רלוונטי בעיקר עבור אנשים הנמצאים ברמת סיכון גבוהה לאנמיה כגון נשים הרות, אנשים עם מחלות מעי דלקתיות ובעיות ספיגה, ספורטאים והאוכלוסייה מבוגרת מגיל 60 ואילך, ועל כן מומלץ להתייעץ על כך עם הרופא המטפל.
קראו גם על: ברזל בהריון