בניגוד לדעה הרווחת, אכילת שומן יכולה להטיב עם מצב בריאותיכם ואף לסייע לכם להפחית את הסיכון למחלות לב, וזאת בתנאי שאתם מקפידים על אכילת שומנים טובים. מה הם השומנים הטובים ומה מבדיל אותם מהשומנים הרעים המזיקים לבריאות? על כך ועוד בכתבה שלפניכם.
שומנים טובים
שומן מהווה את אחד מאבות המזון החיוניים ביותר לגופינו, וזאת בשל הפיכתו למקור אנרגיה הנאגרת בתוך הגוף ומשמשת אותנו לטווח הארוך. השומן מהווה מקור לויטמינים חיוניים המספקים לגוף אומגה 3 ואומגה 6, ומבחינת הערך הקלורי השומן נכלל במזונות העשירים ביותר מבחינת האנרגיה. בין יתר סוגי השומן הקיימים תמצאו את השומן הרווי והשומן המוקשה הנחשבים לסוג של שומנים “רעים” המזיקים לבריאות לאורך זמן, ואת השומן הבלתי רווי הנחשב לסוג של שומנים טובים אותם מומלץ לצרוך במסגרת התפריט היומי.
שומן בלתי רווי- למה הוא נחשב לשומן טוב?
השומן הבלתי רווי הוא שומן נוזלי הנחשב לשומן המומלץ ביותר להפחתת הסיכון למחלות לב, כלי דם ועורקים. השומן הבלתי רווי אומנם זהה מבחינה קלורית לשומן הרווי (1 גרם שומן רווי שווה ערך ל-9 קלוריות), והוא קיים בשתי תצורות עיקריות, האחת: שומן חד בלתי רווי, והשנייה: שומן רב בלתי רווי.
השומן חד בלתי רווי מצוי בכל בשמנים שונים המגיעים מן הצומח, לרבות, שמן זית, שמן קנולה, שמן אבוקדו ושמן אגוזי לוז, ואילו השומן רב בלתי רווי מצוי בשמן המגיע ממקור צמחי, לרבות, סויה, שומשום, שמן תירס, שמן חמניות ושמן דגים המכיל כמות נדיבה של חומצות אומגה 3.
שומנים אלו מסייעים בין היתר ל:
- הורדת רמת הכולסטרול “הרע”
- מניעת מחלות לב
- מניעת מחלות דלקתיות
- מסייע לשיפור מערכת העיכול וחילוף החומרים בגוף.
מבין השומנים הרוויים, שמן הקוקוס הוא המומלץ ביותר, וזאת בשל הערכים החומצתיים המצויים בו, המסייעים אף הם להפחתת הסיכון למחלות לב וטרשת עורקים.
על פי ההמלצות התזונתיות של משרד הבריאות האמריקאי, צריכת השומן בקרב מבוגרים אמורה להוות בין 20% ל-35% מסך כמות הקלוריות היומית, וזאת במידה והשומן הנצרך במסגרת התפריט היומי נחשב לשומן “טוב”, כאשר צריכת השומן הרווי והשומן הנוקשה במסגרת התפריט היומי מהווה כ-10% בלבד מתוך הצריכה היומית המומלצת