שמעתם את זה כבר מיליון פעמים: הדרך הטובה ביותר לשמור על הבריאות היא לאכול מגוון רחב של מזונות עשירים בויטמינים ומינרלים. נשמע פשוט נכון? אז זהו שלא תמיד.
הסיבה העיקרית שאנשים רבים לא מתמידים באכילה בריאה היא מכיוון שהם מתמקדים באילו מזונות אסור להם לאכול, במקום להתמקד באילו הם צריכים לאכול, וכמה שיותר.
אנטי אוקסידנטים (בעברית: נוגדי חמצון) הם חומרים שנלחמים ברדיקלים החופשיים בגוף. רדיקלים חופשיים הם אטומים ומולקולות בגוף, שבמקרה של עודף יכולים להביא להזדקנות מואצת של תאי הגוף, לתקוף את החלבונים, לנוון את תאי המוח, להחליש את קרום התאים ולשנות את ה-DNA. מדענים מעריכים שמחלות רבות קשורות לתהליכי החמצון, ביניהן מחלות לב וסרטן.
המושג מזונות-על (או: סופר פוד) הפך להיות פופלרי במיוחד בשנים האחרונות, במיוחד מאז שחברות רבות החלו לשווק מזונות מעובדים ולייחס להם תכונות מופלאות. האמת היא שלא צריך ללכת רחוק כדי לשלב בתזונה את המזונות הבריאים ביותר, אלא פשוט לזכור שהמזונות הבריאים ביותר הם אותם מזונות טבעיים שאינם מעובדים. מזונות שמכילים את כמות האנטי-אוקסידנטים, ויטמינים ומינרלים הרבה ביותר. קבלו את חמשת מזונות העל החשובים ביותר! לגזור ולשמור.
1. עלים ירוקים
עלים ירוקים מככבים בראש רשימת מזונות על מכיוון שהם מכילים כמות גבוהה של כלורופיל והכי מועילים לנו מבחינה תזונתית. לא הרבה אנשים מכירים את כל הסוגים של העלים ודואגים להכניס לתזונה שלהם את הדברים הבסיסיים כמו חסה או תרד. אבל התברכנו בכל כך הרבה סוגי עלים נוספים, הנה רשימה חלקית: כוסברה, מנגולד, עלי חרדל, עלי סלק, קייל, קייל אדום, רוקט, עלי בייבי, מיזונה, עלי קולורבי, חסת עלים/ערבית, אנדיב, עלי צנון, עלי לפת והרשימה עוד ארוכה. הירקות העליים מכילים סיבים שמשפרים את מערכת העיכול ומסייעים בניקוי רעלים. גוף האדם אינו יכול להתרוקן מרעלים ללא סיבים תזונתיים. הסיבים מונעים סוגים רבים של סרטן, מקטינים את הסיכון לסכרת, מייצבים את רמת הסוכר בדם, מונעים היווצרותן של אבני מרה, מסייעים לירידה במשקל ולאיזון הפלורה, מונעים כיבי קיבה ונקשרים לעודפי אסטרוגן. ואם כל זה לא מספיק אז הם מכילים גם כלורופיל:
הכלורופיל מטפל בגופנו כמו אם מסורה ואוהבת. הוא מרפא ומנקה את כל האיברים הפנימיים שלנו, ואפילו הורס רבים מאויבינו מבית, כמו חיידקים פתוגניים, פטריות, תאים סרטניים, מחזק מערכת חיסונים, מפחית כאבי דלקת, משפר את ספירת הדם ועוד.
2. פירות יער
הסיבה שפירות יער מכילים את הכמות הגבוהה ביותר של נוגדי למצון היא מכיוון שהם מכילים כמות גבוהה של הרכיבים הבאים:
אנתוציאנין – פיגמנט טבעי שמעניק לצמחים שונים את הצבע האדום שלהם. מדובר בנוגד חמצון חזק ביותר ששמו נקשר במחקרים שונים להורדת הסיכון לחלות בסוגים מסויימים של סרטן, לשיפור בריאות מערכת השתן, שיפור תפקוד הזיכרון ולתרומה להזדקנות בריאה של התאים.
פלבונואידים – רכיב בצמח שנועד לתת את הגוון של הפרי אדום או כחול. מחקרים שונים מצאו אותו כבעל יכולת לטפל באלרגיות, דלקות ולשמש כנוגד חמצון.
חומצה אלגית – רכיב אשר נלחם בקרצינוגן, חומר שנחשב למסרטן. בנוסף, לחומצה האלגית יש תכונות נוגדות וירוסים ובקטריות. מדענים מעריכים כי לחומצה האלגית יש תפקיד חשוב במניעת סרטן ואף בלחימה בגידולים קיימים.
ואם עדיין לא השתכנעתם אז חשוב לציין שהם מכילים המון ויטמין C שחשוב לחיזוק המערכת החיסונית, חומצה סליצילית – בעלת תכונות שיכוך כאבים, רוטים, קווארצטין, וחומצה גאלית. כל אלה יחד תורמים לתזונה מאוזנת, מסייעים לדלקות בדרכי השתן, אנטי דלקתיים, אנטי ויראלים, מכילים חומצה פולית, מסייעים בדלקות חניכיים, דלקות גרון ועוד.
3. ירקות מצליבים = ירקות מצילים
הם מכילים נוגדי-חמצון חיוניים וגם הם עתירים בסיבים, ויטמינים ומינרלים.
המצליבים מכילים כמות גדולה של ויטמין C, תקינות כלי הדם, נטרול רדיקלים חופשיים וכן שורה ארוכה של תפקידים חשובים בגוף.
חוץ מויטמין C, יש במצליבים ויטמינים נוספים כגון ויטמין E, ויטמין K ובטא קרוטן.
המצליבים עשירים במינרלים ובהם אשלגן, החשוב לאיזון לחץ דם ומניעת מחלות לב וכן ברזל, מגנזיום, אבץ וסידן. אז מי הם אותם מצליבים: : כרוב, כרובית, כרוב ניצנים, ברוקולי, קולורבי, לפת, צנון/צנונית, חרדל, חזרת וגרגיר הנחלים.
חשוב לציין: צריכת ירקות מצליבים אינה מומלצת לאנשים הסובלים מיתר פעילות של בלוטת התריס וזאת מאחר שהם מכילים מרכיבים גויטרוגנים (סופחי יוד) ולכן יכולים לפגוע בבלוטת התריס.
4. אגוזים וזרעים
אגוזים הם אחד המזונות החיוניים ביותר על פני כדור הארץ. הם עתירי אנרגיה, מכילים מגוון של שומנים “בריאים” ואפילו חלבון. כל סוג של אגוז מציע פרופיל ייחודי של מינרלים, פיטוכימיקלים, וסוגים של שומן. בנוסף הם מכילים פולאט (חומצה פולית), ויטמין E, מגנזיום, אשלגן, חומצת אמינו L-Arginin, פיטוסטרולים ואפילו רסברטרול שמסייעים בהורדת הכולסטרול.
5. קטניות
חומוס, שעועית לבנה, סויה, פול, עדשים, תורמוס, מש, פול, ואזוקי.
נחשבות לפחמימות מורכבות, מכילות כמות משמעותית של B1 B2, ומכילות את 2 חומצות השומן החיוניות לינולאית ולינולנית.
כמו כן מכילות סיבים מסיסים: אלה מורידים את הכולסטרול ומאזני את רמת הסוכר בדם.
חלבון מהצומח: מוריד את הערך הגליקמי של מזון המוגדר כפחמימה.
בנוסף, הקניות נחשבות לפחמימות מורכבות בעלות אינדקס גליקמי נמוך: ועל כן מונע עלייה חדה של אינסולין, בנוסף לכל אלה הם גם דלות שומן (למעט בוטנים) טובות לשמירה על משקל, מתאימות לבעלי כולסטרול גבוה או מחלות לב, ומגבירות את תחושת השובע לאחר הארוחה.