כיצד ויטמיני ה-B פועלים בסינרגיה בתהליכי ירידה במשקל
בכדי לרדת במשקל לא ניתן לקחת תרופת קסם. ולמרות כל הטרנדים ומיליארדי הדולרים שתעשיית הדיאטות מגלגלת, היום כבר ברור שירידה במשקל ושמירה על משקל גוף יציב לאורך זמן קשורה בעיקר לאורח החיים, או בפשטות – לאכילה בריאה ומאוזנת בשילוב עם פעילות גופנית.
אז לפני שמכריזים שמחר דיאטה ופוצחים בטרנד הדיאטה החדש, חשוב קודם כל להבין מהו בכלל מטבוליזם ואיך הוא משפיע על המשקל שלנו – ובכך למקסם את התהליך.
מטבוליזם וירידה במשקל
מטבוליזם הוא תהליך חילוף החומרים בגוף, או במילים פשוטות, תהליך הפיכת המזון שאנחנו אוכלים לאנרגיה. תהליך זה מושפע כמובן מהתפקוד התקין של הגוף – שתלוי, איך לא, בתצרוכת ויטמינים ומינרלים סדירה על בסיס יומיומי.
מטבוליזם הוא תהליך ביולוגי כה בסיסי וחיוני – שבלעדיו לא ייתכנו חיים. אך גם לחילוף חומרים שמתבצע באופן שאינו מושלם, יש השלכות בריאותיות, וביניהן קושי בשמירה על משקל גוף יציב.
קצב חילוף החומרים נקבע ע”י מגוון מדדים, כמו למשל המין ומסת השריר, והוא משתנה בהתאם לקיומם של תנאים מסוימים, כגון גורמים תורשתיים או מולדים ואף שינויים טבעיים המתרחשים בגוף האדם במהלך החיים (למשל שינויים הורמונליים). אולם יחד עם זאת, ישנם גורמים רבים הקשורים באופן ישיר לאורך החיים שלנו, שבהם כן ניתן לשלוט.
כך למשל, לגורמים כגון תזונה עתירה בסוכרים ובמזונות מעובדים, מחסור בויטמינים ובמינרלים, שינה לא מספקת, חשיפה מוגברת לרעלנים (למשל אלכוהול וסמים), נטילת תרופות מסוימות, רמות סטרס גבוהות לאורך זמן ומיעוט בפעילות גופנית – קיימת השפעה מכרעת על קצב חילוף החומרים.
לויטמיני ה-B קשר הדוק לתפקוד מטבולי תקין של הגוף. זוהי משפחה של ויטמינים שמעורבת כמעט בכל התהליכים המתרחשים בגופנו, ותורמת לתהליך חילוף חומרים תקין ומאוזן של פחמימות חלבונים ושומנים והחשוב מכל – הפקת אנרגיה מהם. בנוסף לכך, ויטמיני B חשובים מאוד לפעילותה התקינה של מערכת העצבים, ומכאן חשיבותם במצבי סטרס – בהם הניצול שלהם בגוף עולה באופן ניכר (כלומר הגוף זקוק לכמות גדולה יותר), מה שעשוי לאורך זמן לפגוע בקצב המטאבולי. והאמת – מי בימינו לא סובל מסטרס?
אז אם נראה לכם שקצב חילוף החומרים של גופכם איטי, אם קשה לכם לשמור על משקל גוף יציב לאורך זמן, אם כל ביס מיותר גורם לכם להעלות מיד במשקל, וגם אם אתם חשים עייפות ויש גורמי מתח רבים בחייכם – כנראה שאתם זקוקים לתמיכה של משפחת ויטמיני B.
גם לאחר ניתוח בריאטרי
ניתוחים בריאטרים מקטינים את נפח הקיבה וכתוצאה מכך את כמות המזון והנוטריינטים שמופקת ממנו לצורכי הגוף וליצירת אנרגיה. למעשה, אחד מהסיכונים אחרי ניתוחים בריאטריים הוא תת-ספיגה של ויטמינים ומינרלים, בפרט של ויטמין B12 שמנגנון ספיגתו בקיבה נפגע), מה שעלול להגיע אפילו עד כדי חוסרים תזונתיים משמעותיים שעלולים להתבטא בחולשה, אנמיה ואף בפגיעה במערכת העצבים. מסיבה זו מומלץ ליטול תוסף תזונה עם כל ויטמיני ה-B החיוניים להזנה ולחילוף חומרים יעיל.
B-COMPLETE: שלל הויטמינים ותפקידם בגוף
ויטמין B1 – מסייע בחילוף החומרים תקין של חלבונים ופחמימות ובתהליכי הפקת אנרגיה ואספקת חמצן לגוף, ותורם לפעילותן של מערכות העיכול והעצבים. מחסור בו עלול לגרום לפגיעה עצבית חמורה כמו גם לפגיעה במערכת הדם. יש לו חשיבות רבה בהיריון בפרט אם תזונת האם אינה מאוזנת ומבוססת על מזון מתועש ומעובד.
ויטמין B2 – משתתף בתהליכים ביולוגיים רבים, כגון פירוק חלבונים, שומנים ופחמימות והפקת אנרגיה מהם. מסייע לגדילה תקינה וחשוב למניעת אנמיה, לעיכול סדיר ולבריאות העור, השיער, הציפורניים והעיניים. מחקרים מראים כי הוא משפר את התפקוד המיני בגברים הסובלים מרמות שומנים גבוהות בדם. מחסור בו לרוב יתקשר למחסור בויטמיני B אחרים- שמשפיעים על ספיגתו והפעלתו בגוף, אך גם למצבי תת-תזונה, תזונה דלה בחלבונים, מתועשת ומעובדת.
ויטמין B3 – חיידקי המעי מייצרים אותו והוא משתתף בתהליך חילוף החומרים של שומנים וחלבונים והפקת אנרגיה. הוא חיוני לוויסות רמות הסוכר והשומנים בדם, איזון לחץ הדם וכן לייצור של הורמונים. יש לו פעילות נוגדת אלרגיה ואנטי דלקתית. מחסור בו שכיח אצל אלכוהוליסטים.
ויטמין B5 – גם הוא מיוצר על ידי חיידקי המעי, ומשתתף בהפיכת פחמימות לאנרגיה וייצור של הורמונים ומתווכים עצביים. הוא חיוני לפעילות עצבית תקינה, לרבות מצב הרוח. הוא תומך בפעילות הורמונלית מאוזנת של בלוטת יותרת הכליה ומכאן תפקידו בחיזוק עמידות האדם לסטרס וכן בפעילות חיסונית תקינה ובייצור נוגדנים. הוא ידוע גם כויטמין “אנטי-אייג’ינג” הנלחם בהזדקנות מוקדמת של העור, בהיווצרות קמטים ובנזקים מחשיפה לקרינה, ויש לו חשיבות לתהליך ריפוי פצעים.
ויטמין B6 – משמש כקו-פקטור (רכיב מסייע) של אנזימים רבים בגוף. משתתף ביצירת מתווכים עצביים, כולל סרוטונין ודופמין התורמים למצב הרוח ולריכוז, ומלטונין שחיוני להירדמות ולשינה סדירה. הוא אף משתתף בתהליכי ייצור האנרגיה בגוף, בייצור של חלבונים ובחילוף החומרים של שומנים ופחמימות. מחסור בו יכול להיווצר על רקע של חוסר בויטמיני B אחרים, או בגילאים המבוגרים, על רקע שימוש בתרופות מסוימות ועוד.
ויטמין B7 (ביוטין) – משתתף בתהליך חילוף החומרים והפקת אנרגיה מפחמימות, חלבונים ושומנים. תורם לייצור חלבוני מבנה בעור בשיער ובציפורניים, כגון קולגן וקרטין, ומחסור בו עלול לגרום לנשירת שיער ומחלות עור כמו גם לאנמיה ולעייפות. בנוסף הוא נמצא יעיל לאיזון רמות סוכר בחולי סוכרת ולהפחתת הסיכון אצל חולים אילו לעלייה בכולסטרול ולהתפתחות טרשת עורקים.
חומצה פולית (ויטמין B9) – משתתפת ביצירת החומר התורשתי (דנ”א, רנ”א) ולכן חשובה לנטילה בתקופת ההיריון כשהעובר נמצא בתהליך ההתפתחות, ולמניעת פגמים מולדים במערכת העצבים. היא אף לוקחת חלק מרכזי ביצירת תאי דם לבנים אדומים ומשחקת תפקיד חשוב במניעת אנמיה, בחיזוק חיסוני ובפעילות עצבית תקינה. חוסר בחומצה פולית נפוץ בארצות המערב בהן נפוצה תזונה מתועשת ומעובדת, אך גם בקרב אוכלוסיות עם ספיגה לקויה או בעיות מטבוליות.
ויטמין B12 – (קובלאמין) מיוצר על ידי חיידקים הקיימים בבעלי חיים ולא במקורות מהצומח. הוא חיוני ביותר לתפקוד תקין של מערכת העצבים, להיווצרות החומר התורשתי ותאי הדם האדומים ולמניעת אנמיה. הוא אף לוקח חלק בהפיכה של חומצה פולית לנגזרת הפעילה בגוף, ומשפיע על הפרשת מלטונין תקינה שחשובה לתהליכי ההירדמות ולשינה סדירה. מחסור בויטמין B12 נפוץ מאוד באוכלוסיה הן על רקע של צמחונות/טבעונות והן על רקע של בעיות ספיגה.