חילוף חומרים, או מטבוליזם, הוא תהליך שבו חומרים אותם אנו קולטים מהסביבה אל תוך גופינו, כגון מזון, מים ואויר (בהם אנו משתמשים גם לבניית גופינו וגם להפקת אנרגיה), עוברים תהליך של פירוק (עיכול) ובנייה מחדש, שבסיומו פסולת לא נחוצה נפלטת אל מחוץ לגוף.
במהלך תהליך זה נוצרת אנרגיה זמינה שהגוף משתמש בה לכל שלל פעולותיו היומיומיות (תהליך זה מכונה “הוצאה/שריפת אנרגיה”).
מטבוליזם הוא תהליך ביולוגי בסיסי וחיוני – שבלעדיו לא ייתכנו חיים. לחילוף חומרים שמתבצע באופן שאינו מושלם יש השלכות בריאותיות, ביניהן קושי בשמירה על משקל גוף יציב, ירידה בחיוניות וברמות האנרגיה, בעיות הקשורות למערכת החיסון ועוד.
קצב מהיר או איטי
כאמור, גופינו מפיק אנרגיה ממזון ומשקאות ומשתמש בה לפעילות היומיומית של הגוף. אבל – וזה אבל גדול – הגוף שלנו מסוגל לאגור אנרגיה עודפת ברקמת השומן שלנו, במטרה להשתמש בה בעת מחסור. יש אנשים שהמטבוליזם שלהם מהיר או איטי יותר. כך, אדם “ששורף קלוריות מהר” הוא בעצם בעל חילוף חומרים מהיר. לעומתו לאדם “ששורף קלוריות לאט” יש חילוף חומרים איטי – וגופו נוטה לאגור אנרגיה ברקמות השומן. כשתהליך הפיכת המזון לאנרגיה איטי יותר, הוא גם פחות יעיל ויש פחות אנרגיה זמינה לגוף. התוצאה היא לרוב תשוקה עזה למזונות מתוקים ולפחמימות, תחושת קור כללית בגוף ועייפות מתמשכת.
ההשפעה על המשקל
לאנשים בעלי חילוף חומרים מהיר יהיה קל יותר לשרוף עודפי קלוריות, לרדת במשקל ואף לשמור על המשקל החדש יציב לאורך זמן. כשקצב חילוף החומרים איטי, קשה יותר “לשרוף קלוריות” ולמרבה התסכול יהיה דווקא קל יותר לאגור אותן ותוך כך לעלות במשקל. בדומה לכך, גם שריפה של קלוריות וירידה במשקל, תביא למאמץ רב יותר לשמור על המשקל החדש באופן יציב וללא תנודות.
הגורמים המשפיעים על קצב חילוף החומרים
קצב חילוף החומרים נקבע ע”י מגוון מדדים, כמו למשל המין ומסת השריר, והוא משתנה בהתאם לקיומם של תנאים מסוימים, פנימיים או חיצוניים. חלקם בלתי ניתנים לשינוי, כגון גורמים תורשתיים או מולדים ואף שינויים טבעיים המתרחשים בגוף האדם במהלך החיים (למשל שינויים הורמונליים). אולם יחד עם זאת, ישנם גורמים רבים הקשורים באופן ישיר לאורך החיים שלנו.
כך למשל, לגורמים כגון שינה לא מספקת, מחסור בחומרי הזנה (ויטמינים ומינרלים), חשיפה מוגברת לרעלנים (למשל אלכוהול וסמים), נטילת תרופות מסוימות, תזונה עתירה בסוכרים ובמזונות מעובדים, רמות סטרס גבוהות לאורך זמן ומיעוט בפעילות גופנית – קיימת השפעה מכרעת על קצב חילוף החומרים.
אז מה בכל זאת עושים?
כדי להשפיע על קצב חילוף החומרים יש להקפיד בראש ובראשונה על תזונה בריאה ומאוזנת (זכרו שגם צריכה קלורית נמוכה מידי תוריד את קצב חילוף החומרים), תוך הפחתת מזונות מתועשים ומעובדים והימנעות מחשיפה לרעלים. בכך ניתן לגוף את האפשרות לפנות רעלים שהצטברו ברקמות שעשויים להפריע לחילוף חומרים יעיל. גם פעילות גופנית תתרום לייעול שריפת אנרגיה עודפת, ולעלייה במסת השריר, שתגביר את ניצול האנרגיה בגוף ובכך תתרום לירידה במשקל (כלומר יותר מסת שריר ופחות רקמת שומן). במקביל חשוב במיוחד להקפיד על מנוחה נאותה ושעות שינה מספקות, ולמצוא את הדרך האישית והמתאימה ביותר להפגת מתחים בחיי היומיום.
ויטמיני B להגברת קצב חילוף החומרים
משפחת ויטמיני ה-B, המעורבת כמעט בכל התהליכים המתרחשים בגופנו, תורמת גם היא לתהליך חילוף חומרים תקין ומאוזן. ויטמיני ה-B השונים משתתפים בכל התהליכים המטאבוליים בגוף ומסייעים בפירוק פחמימות, שומנים וחלבונים והפיכתם לאנרגיה זמינה. בנוסף לכך, הם מסייעים לתהליך טיהור הרעלים בכבד ויש להם תפקיד קריטי בשמירה על פעילות תקינה של מערכת העצבים. מכאן גם נובעת חשיבותם הרבה של ויטמיני B במצבי סטרס, מאחר וסטרס מתמשך עשוי לפגוע בקצב המטאבולי. במצבי סטרס אף עולה באופן ניכר הניצול של ויטמיני B על ידי הגוף, לכן חשוב לצרוך כמות נאותה מהם ואף לתגבר את צריכתם בתוסף, בכדי לא להגיע לחוסר.
לכן, אם אתם מתמודדים עם קצב חילוף חומרים איטי, אם קשה לכם לשמור על משקל גוף יציב, אם אתם חשים עייפים ויש גורמי מתח רבים בחייכם – כנראה שאתם זקוקים לקצת תמיכה משפחתית של ויטמיני B – כדי שתתחילו להרגיש במהרה חיוניים, שמחים ותכניסו את גופכם לקצב – מאוזן כמובן.