תקופת ההנקה מלאה באתגרים רבים, ביניהם הרצון אל מול היכולת של היולדת המניקה להצליח לשמור על תזונה מאוזנת בתקופה של שינויים הורמונליים, תוך שעות שינה מעטות ועייפות מצטברת, בעודה מטפלת בעצמה וברך הנולד. האם תוספי תזונה יכולים לסייע בתקופה זו, גם ליולדת וגם לתינוק היונק? צרפנו סקירה קצרה כדי להנגיש לכן מידע העשוי לסייע לכן בתהליך הליווי של האם המניקה.
תזונה מגוונת ועשירה משפיעה על חלב האם
תינוק הניזון בעיקר מחלב אם נמצא במצב הדומה לזמן שהייתו ברחם – הוא תלוי במזונה של אימו ובנוטריינטים שהוא מכיל לשם התפתחותו התקינה. אם תזונת האם תהיה חסרה באבות המזון, בוויטמינים או במינרלים – תהיה לכך השפעה ישירה על בריאותו. מסיבה זו נשים רבות נוטלות תוספי תזונה גם במהלך ההיריון וגם לאחר הלידה, כאשר בתקופת ההנקה, הגוף מעניק עדיפות לתינוק ובחלב האם מועברים הוויטמינים והמינרליים להם הוא זקוק עבור התפתחות תקינה, כאשר גוף האם המניקה, עשוי להישאר בחוסרים.
דוגמה לרכיבים חיוניים הנמצאים בחלב האם ותורמים לבריאות תינוקה הם האוליגוסכרידים . (HMOs – Human milk oligosaccharides) מדובר בקבוצה של פחמימות שנמצאה בעלת השפעה מיטיבה על ההתפתחות בקרב תינוקות יונקים.
במחקר חתך שהתפרסם בכתב העת Nutrients באוקטובר 2022, נבדק הקשר בין הרגלי התזונה בזמן ההריון ובין התכולה של אוליגוסכרידים בחלב האם של אותן הנשים גם בתקופת ההנקה. במחקר נכללו 277 נשים אשר סיפקו 383 דגימות של חלב אם וכן שאלוני תזונה שמולאו עד 400 יום לאחר הלידה. בחלב האם זוהו שישה אוליגוסכרידים שונים והחוקרים בדקו את הקשרים ביניהם ובין תזונת האם במהלך ההריון (1).
מסקנות המחקר הצביעו על כך שתזונה עשירה בירקות, ויטמינים ומינרלים עשויה לתרום להעלאת רמת ה- HMOs בחלב האם ובכך לתמוך בהתפתחות התינוק. אבל מה עושים כאשר האם המניקה לא מצליחה לקיים תזונה מגוונת ועשירה דיה?
קרדיט: Depositphotos
חומצן השומן DHA בהריון ובהנקה
לפי המלצות ארגוני הבריאות העולמיים מומלץ לצרוך אומגה 3 בזמן ההריון וההנקה, בדגש על חומצת השומן DHA. חומצות שומן מסוג אומגה 3 כגון DHA ו- EPA חשובות מאוד לבניית מעטפת תאי הגוף ולהתפתחות המוח, העיניים ומערכת העצבים של העובר והן מועברות מהאם לעובר דרך השליה. חומצות השומן EPA ו- DHA מגיעות אלינו ממזונות כמו דגים ואצות. אולם, ישנו קושי בצריכת מזונות מסוג זה במהלך ההיריון, הן מבחינת חשיפה למתכות כבדות כמו כספית בדגים והן מבחינת סימפטומים שאופייניים לתקופת ההריון, שבמקרים רבים עלולה לסבול מבחילות והקאות.
במחקר (2) שנערך בסין ופורסם בכתב העת Nutrients, באוגוסט 2022, נבדקה ההשפעה של תוסף DHA שמקורו בשמן אצות על רמת ה-DHA בחלב אם בקרב נשים מניקות. במחקר נכללו 160 נשים, 30 עד 50 יום לאחר לידה, אשר חולקו אקראית לנטילת 200 מ”ג DHA משמן אצות או פלסבו למשך 8 שבועות. המשתתפות התבקשו לספק דגימת חלב אם וכן מידע על המדדים האנתרופומטריים בהריון ועל הצריכה התזונתית שלהן. באופן כללי ריכוז ה-DHA בחלב האם יורד עם הזמן. עם זאת, בסיום ההתערבות ריכוז ה-DHA היה גבוה יותר בקבוצת התוסף לעומת הפלסבו, כאשר נטילת תוסף DHA תרמה להעלאת ריכוזו בחלב האם.
חומצות השומן EPA ו-DHA הופקו במשך שנים מדגים. אולם, בעידן הנוכחי בו קיימת פגיעה בדגה העולמית וכן זיהום ימי שהולך ומחמיר, חשוב לדעת שקיימת אופציה חלופית והיא מיצוי חומצות השומן מאצה מיקרוסקופית (Schizochytrium), העשירה במיוחד ב- DHA. האצה מכילה פחות מזהמים מדגים, שכן היא מצויה בתחתית שרשרת המזון בים (בשונה מדגים הניזונים ממגוון דגים המכילים כספית ומתכות שונות בכמות משתנה). אצת ה Schizochytrium גדלה בצורה בת קיימא במבני גידול ייעודיים בסביבת המחייה הטבעית שלה, עם תנאים אופטימליים ובסביבה מבוקרת, נקייה מרעלים וממתכות כבדות.
כחברה שחורטת על דגלה את הדאגה לסביבה ולכדור הארץ, אנחנו גאים להציג תוסף אומגה 3, המופק ממקור צמחי ומיוצר בטכנולוגיה ליפוזומלית, המשפרת את ספיגת חומצות השומן בגוף ומגבירה את הזמינות הביולוגית שלהן. מחקרים שנעשו על תוספי אומגה 3 ליפוזומליים הוכיחו הגנה מפני חמצון בטמפרטורות גבוהות ובאחסון לאורך זמן (3).
כוחה של האם המניקה – ברזל
בתקופת ההיריון נוצר לעיתים תכופות דלדול במאגרי הברזל של האם. מסיבה זו המלצת הרופאים היא ליטול תוסף ברזל לאורך כל ההריון. אולם גם בלידה עצמה האם מאבדת דם (וברזל), ולאחריה איבוד הדם עשוי להימשך לתקופה לא קצרה, ובשל כך עלולה להיפגע אספקת הברזל הסדירה לתינוק היונק. מאחר ולגוף האם לוקח זמן מה להתאושש מהלידה ומאיבוד הדם, כשיחד עם זאת יש צורך למלא את מאגרי הברזל במהירות, חשוב לצרוך תוסף ברזל איכותי שיענה על צרכיה וצרכי תינוקה, במקביל לביסוס תזונה עשירה בברזל.
אנחנו גאים להציג את IRON MAX שהינו תוסף ברזל נוזלי העושה שימוש בטכנולוגיית TRAACS עליה קיים פטנט של חברת אלביון העולמית. הטכנולוגיה נועדה להגביר את הספיגה של הברזל בגוף מבלי לעורר חוסר נוחות ותופעות לוואי במערכת העיכול, וזאת על ידי קשירה (כלאציה) של הברזל לשתי חומצות אמינו גליצין ומכאן שמו: ברזל ביסגליצינאט.
על פי הנחיות משרד הבריאות, יש ליטול ברזל החל מהשבוע ה-14 להיריון ועד שישה שבועות לאחר הלידה. חשוב להיערך לצריכת ברזל יומיומית שתספק את צורכי הגוף בדרך הקלה והנוחה ביותר.
איך בוחרים תוספי תזונה לאם המניקה?
ראשית, יש לבצע בדיקות דם מקיפות כדי לבחון את החוסר הפרטני של כל אם מניקה ולהתאים את הצריכה על ידי הגורם המטפל המלווה. אמהות מניקות אשר מקיימות אורך חיים טבעוני, עלולות להיות במחסור ב- B12 ולכן מומלץ לבחון את המדדים בהיבט זה.
אמהות מניקות שנמצאות רוב היום במשרד או בבית ולא נחשפות מספיק לשמש עלולות להיות חסרות בויטמין D, מומלץ לעשות בדיקת דם ובמקרה של חוסר לתסף בויטמין D.
(1) Li X, Mao Y, Liu S, et al. Vitamins, Vegetables and Metal Elements Are Positively Associated with Breast Milk Oligosaccharide Composition among Mothers in Tianjin, China. Nutrients. 2022;14(19):4131. Published 2022 Oct 4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36235783/
(2) Yang Y, Li G, Li F, et al. Impact of DHA from Algal Oil on the Breast Milk DHA Levels of Lactating Women: A Randomized Controlled Trial in China. Nutrients. 2022;14(16):3410. Published 2022 Aug 19. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36014916/
(3) Hadian, Zahra. A Review of Nanoliposomal Delivery System for Stabilization of Bioactive Omega-3 Fatty Acids. Electronic Physician. 2016, Vol. 8, 1, pp. 1776-17853. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26955449/