גם אם לא זכרנו לחזק את המערכת החיסונית בזמן וגם אם הקורונה לא שכנעה אותנו להתמגן מבפנים, אפשר עדיין לעשות כמה צעדים קטנים אך משמעותיים, לקראת עונת המעבר.
בעונות ה”טישו”, עונות מעבר ובתקופה של חוסר יציבות במזג האוויר, כמעט תמיד יהיה מי מבין בני הבית שיחזור מצונן מהגן, מבית הספר או מהעבודה. בתחילה יהיו כמה ימים בהם רק הילד או הילדה יהיו מצוננים ואף חולים. זו היא תקופת ההדבקה וה”דגירה” של שאר בני המשפחה. מי שידבק ויחלה ראשון, יהיה מי שמערכת החיסון שלו חלשה יותר – בין אם זה סבא וסבתא או תינוקות בבית. אחר כך, לאט לאט, שאר בני הבית מתחילים זה אחר זה להדבק, במיוחד אם החשיפה לוירוס ממשיכה או מתחזקת. (1)
כדי לשמור ולחזק את המערכת החיסונית של כולנו, בואו נכיר את מערכת החיסון:
מערכת החיסון היא מערכת המורכבת ממנגנונים שונים וסוגי תאים שונים, המגינים מפני פולשים. מערכת זו כוללת איברים שונים, מגוון תאי דם לבנים, זיכרון חיסוני ועובדת על שיתוף פעולה ביניהם. מאחר ותאי מערכת החיסון מתחדשים בכל לילה, בזמן השינה, הכלל הראשון בחיזוק והתמגנות יהיה שינה טובה. (2)
מה עושים כדי לשמור ולחזק את מערכת החיסון ולהגן על כל בני הבית:
1. שינה איכותית ומספיקה. בחושך, בשעות הלילה. להירדם ללא רעשי רקע כמו טלוויזיה או קרינת רקע ואורות כמו מסכי טלוויזיה, טלפון ומערכות נוספות. מומלץ להרחיק את הטלפון מחדר השינה, במיוחד של הילדים ולהתמסר לדרך הישנה של שעון מעורר פשוט ופרידה זמנית מהטלפון. מספר שעות השינה המומלץ תלוי בגיל, אורח החיים ותתפלאו גם במגדר (אבל זה כבר נושא לפרק אחר). על פי המלצת משרד הבריאות, ילדים בגילאי שנה עד שנתיים זקוקים ל 11 עד 14 שעות, בגיל שלוש עד חמש 10-13 שעות, בגיל בית הספר היסודי בין 9-11 שעות וילדים בחטיבת הביניים והתיכון זקוקים ל 8-10 שעות.
2. הקפדה על פעילות גופנית מתאימה. אפשר ללכת חצי שעה ויותר, אפשר לרכב על אופניים או לרוץ ואפשר גם לעשות פעילות בבית במיוחד כיום, כשיש היצע כל כך גדול ומגוון בזום וביו טיוב.
על פי המלצות משרד הבריאות בישראל, חצי שעה עד שעה של פעילות גופנית מגוונת ביום יכולה לסייע לירידה משמעותית בתחלואת חורף. המרצת הגוף והנפש בעזרת הפעילות הגופנית מעודדת זרימת דם טובה והעברת חמצן לכל תאי הגוף. פעילות גופנית היא לעיתים קרובות המפתח לבריאות טובה בכל עונות השנה. (3)
3. חיזוק התפקוד האנטי ויראלי של הגוף, כולל חיזוק מערכת הנשימה וניקוי מערכת העיכול. ניתן לשפר את כל אלה בעזרת תזונה מתאימה ותוספי תזונה. רצוי שההתאמה תהיה אישית בשל ההבדלים הפיזיולוגיים מאדם לאדם, ההבדלים המגדריים בחילוף חומרים, והשפעות הגיל, אורח חיים, מבנה הגוף, ועוד.
מה שמאחד את רובנו, הוא הצורך להעשיר את התזונה בנוגדי חמצון, יותר סיבים ויותר קטניות וירקות. תבלינים, צמחי מרפא כמו כורכום וג’ינג’ר, יחד עם תוספים נוגדי חמצון, כמו: ויטמין D, ויטמין E, ויטמין C, יסייעו לכולנו לשמור על מערכות עיכול, נשימה וחיסון בריאים יותר, במיוחד בעונות הוירוסים, עונות המעבר ובחורף. (4,5)
4. איוורור הבית ושמירה על היגיינה, הם הכלל הרביעי. פתיחת חלונות ואיוורור, מאפשרים לאוויר להתחדש ולהתרענן ובכך להפחית את העומס הויראלי, כלומר את כמות חלקיקי הוירוסים. (6)
כאשר מי מבני הבית חולה או מצונן, רצוי ליצור הפרדה מסוימת ולא להשתמש באותן מגבות, מצעים וכלי אוכל. כמו כן חשוב לרחוץ ידיים במים וסבון בכל פעם שחוזרים הביתה ממסגרות החינוך, החוגים, התחבורה הציבורית ואף מקניות בסופר. (8)
5. תזונה מגוונת ובריאה של מזון טרי, הכולל את 5 צבעי הירקות והפירות, הפחתת כמויות הסוכר והמלח והתבססות על אוכל ביתי ולא מתועש.(7)
6. שימוש בצמחי מרפא ותוספי תזונה טבעיים נוספים, לחיזוק מערכת החיסון במבוגרים ובילדים. (9)
הרגעה ואיזון מערכת החיסון – כשאנחנו נחשפים לוירוסים חדשים ומשתנים בתדירות כל כך גבוהה כפי שקרה עם וירוס הקורונה, חשוב עוד יותר לחזק את מערכת החיסון.
תוספי תזונה כמו ויטמין D וויטמין C הוכיחו את נחיצותם במאבק בתסמיני השפעת ומיני וירוסים אחרים. סערת ציטוקינים הוא מושג שעלה לכותרות בשנים האחרונות והוא רלוונטי בתחלואה חריפה בוירוסים נוספים. זהו מצב בו מערכת החיסון “יורה” מרכיבים מסוימים ללא הפסקה, בדומה למכונה שיורה כדורי טניס כל חצי שניה ולא עוצרת גם כשברור שהשחקן לא מסוגל להגיב לקצב המוגבר. נוגדי חמצון כמו ויטמין D, נמצאו יעילים ויכולים לסייע לטיפול ולמניעת מצב קיצוני זה ובתחלואה במחלות ויראליות וחיידקיות נוספות. (10)
טיפול ומניעת מחלות חורף בילדים – טיפול וטיפול מונע בילדים, החשופים מאוד לוירוסים במשפחתון, גן ובית הספר, אותם מקומות בהם יש ילדים רבים נוספים (שלכל אחד מהם בני משפחה משלו = מקורות הדבקה רבים נוספים), הוא מפתח לבריאות המשפחה כולה.
ישנן המלצות רבות הן של איגוד רופאי הילדים (10) והן של משרד הבריאות על חיזוק מערכת חיסון בילדים, מניעה וטיפול במחלות ויראליות ובכללן שפעות והצטננויות. (1/12)
ההמלצות ברובן מתחילות בשמירה על אורח חיים בריא ותזונה בריאה (12). למרות שאנו בטוחים, לעיתים קרובות, כי העברת הילדים לתזונה בריאה יותר הוא אתגר קשה, ניתן להפוך את האתגר להצלחה גדולה באופן פשוט יחסית. על זאת ועוד בכתבה: אכילה נכונה זה משחק ילדים.
אקוסאפ שמה לה למטרה לשמור על כל המשפחה ולכן מרבית מוצרי החברה מתאימים לשימוש כבר מגיל שנה. חשוב לזכור כי תוספי תזונה הם אכן תוספת למזון ולתפריט וחשוב להתבסס קודם כל על תזונה בריאה ומאוזנת.
1. https://www.cdc.gov/flu/about/keyfacts.htm Key facts about Influenza (flu) CDC
2. “Sleep and immune function” L. Besedovsky et al. Pflugers Arch. 2012; 463(1): 121–137. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3256323
3. https://www.efsharibari.gov.il/active-life/
4. https://www.efsharibari.gov.il/eat-healthy/why-eat-healthy/info-and-data/strengthening-your-immune-system
5. https://www.efsharibari.gov.il/eat-healthy/healthy-nutrition
6. “An Old Defence Against New Infections: The Open-Air Factor and COVID-19” Richard Hobday et al. Cureus. 2022 Jun; 4(6): e26133. Published online 2022 Jun 20.
7. https://meyda.education.gov.il חוברת למורים הנושא היגיינה ורחיצת ידיים
8. “A Review of Micronutrients and the Immune System–Working in Harmony to Reduce the Risk of Infection” Adrian F. Gombart et al. Nutrients 2020 Jan; 12(1): 236.Published online 2020 Jan 16
9. “Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths” William B Grant et al. Nutrients 2020 Apr 2;12(4):988
10. https://www.ima.org.il/userfiles/image/clinical_97_HealthBoy.pdf חוברת הנחיות לרופאי הילדים – הנחיות קליניות לטיפול בילד הבריא
11. https://www.efsharibari.gov.il/