מחקרים רפואיים וקדם רפואיים שבוצעו בשנים האחרונות מצביעים על יכולתם של תוספי כורכומין לשפר ביצועים הן באימונים אירוביים והן באימוני כוח, ולהביא להתאוששות מיטבית לאחר אימון. הדברים מושגים באמצעות הפחתת דלקתיות ועקה חמצונית והגדלת מספרן של המיטוכונדריות בתא.
הכורכומין הנו פוליפנול שמצוי בשורש הכורכום, מזה אלפי שנים שימש ברפואה העממית כצמח מרפא, עבור מצבים שונים שהמכנה המשותף להם הוא דלקות או עקה חמצונית. פוליפנולים הן תרכובות המשתייכות למשפחת חומרים שמצויה בעיקר במקורות מזון מהצומח, ומתאפיינות בתכונות נוגדות חימצון. ככלל, נוגדי חימצון מסייעים להגן על תאי הגוף מנזקים שעלולים לגרום להם חומרים המכונים רדיקלים חופשיים.
מחקרים רפואיים מהשנים האחרונות מעידים על הבטיחות בשימוש ועל היעילות של נטילת תוספי כורכומין במצבי חולי שונים, דוגמת דלקות פרקים ותסמונת מטבולית. בנוסף, קיימים מחקרים המצביעים על תועלת בנטילת כורכומין במטרה להשיג החלמת רקמות מפגיעה הקשורה לחולשת שריר.
סקירה מדעית שהתפרסמה ביולי 2022 במגזין המדעי Food Science & Nutrition בחנה את כלל המחקרים אשר פורסמו בשנים האחרונות בתחום תרומתם של תוספי כורכומין לביצועים ספורטיביים ולהתאוששות לאחר אימון. מעבר מהסקירה היא מסבירה את דרך פעולתו של הכורכומין בכל הקשור לפעילות גופנית נמרצת. זה המקום להזכיר שכדי להשיג פעילות ביולוגית טובה של הכורכומין בגוף האדם, יש לשפר תחילה את ספיגתו במערכת העיכול, כי במקורה היא נמוכה מאד.
השפעה מיטיבה על האימון ועל ההתאוששות
התהייה שעמדה בבסיס המחקרים הנסקרים היא האם יש לכורכומין השפעה כלשהי על גורמים הקובעים את הביצועים הספורטיביים, הינו פגיעה בשרירים, כאבי שרירים, דלקות שרירים ועקה חמצונית. במהלך אימון ספורט או פעילת גופנית נמרצת, מתפתח צורך לקבל יותר חמצן ומבשילים תנאים להתפתחות דלקות. כאשר מתרחשים הדברים הללו, וכאשר אין די נוגדי חמצון ונוגדי דלקת זמינים בגוף, התוצאה היא הופעת כאבי שרירים, פגיעה ברקמת השריר וירידה בביצועים הספורטיביים.
מזה שנים לא מעטות מיוחסות לכורכומין תכונות של נוגד חמצון ונוגד דלקות היעיל במגוון תחומים בריאותיים, ועל כן ההנחה שהועמדה למבחן במחקרים שנסקרו היא שהוא עשוי להביא לשיפור בביצועים הספורטיביים, הפחתת כאבי שרירים הנובעים מהאימון והפחתת נזקים לשרירים.
מהמחקרים הרפואיים עלה באופן ברור שלתוספי הכורכומין השפעה מיטיבה הן על האימון והן על ההתאוששות מהאימון, מניסויים בבעלי חיים עלה שכורכומין עשוי לשפר ביצועים ספורטיביים עקב תכונותיו נוגדות הדלקת.
אימון אירובי VS אימון כוח
אימונים גופניים אינם מקשה אחידה, והם נחלקים לאימונים אירוביים הכוללים אימוני סיבולת, ולאימוני כוח. שחייה, ריצה ואופניים הם ענפי ספורט שהאימון בהם הוא בדרך כלל ארוך, ואילו אימוני כוח מתבטאים בהפעלת מאמץ רב בתוך פרק זמן קצר. מרבית המתאמנים בספורט משלבים את שני הסוגים של אימונים גופניים.
במהלך אימון סיבולת מתרחשת הצטברות של יוני מימן בשריר, שמתבטאת בהצטברות של חומצה לקטית בשרירים, וכמו כן חום הגוף עולה. תופעות אלו הן בעלות השפעה שלילית על תהליכי חילוף החומרים ופוגעות ביכולת הביצוע של מי שמתאמן באימוני סיבולת. לאחר אימון נוצרים בגוף רדיקלים חופשיים רבים. בנוסף, הפעלת שרירים בעצימות גבוהה במהלך אימון אירובי או במהלך אימון כוח עלולה לגרום לתגובת דלקת, שמביאה להפרשת אינטרלוקינים מסוימים.
כאשר מתגברת נוכחותם של הרדיקלים החופשיים ושל החומרים הנלווים לתגובת הדלקת, וכמותם עולה על יכולת ההכלה של רקמת השריר, מתרחש נזק לשריר המכונה ‘נזק בשל גורם משני’. הנזקים שתוארו מביאים לחולשה, כאבי שרירים, פגיעה בשריר ופיחות בחוזק השריר ובטווח התנועה, ואלו משפיעים כמובן על הביצועים הספורטיביים. המחקרים הרפואיים שבוצעו בנסייני כורכומין הראו הפחתה של ממש במדדי דלקת, לרבות הפחתה ברמת האינטרלויקינים ושיפור במדדים הנוגעים לכאבי שרירים.
המבנה של מולקולת הכורכומין קובע את תועלותיו
בנסיבות אלו היכולת של כורכומין להועיל נקשרה למבנה הכימי שלו שמאפשר לו להגיב עם מולקולות מסוימות בתא, ולהסדיר תהליכים ביולוגיים רבים הנוגעים למניעת חמצון ודלקות. שעה שעקה חמצונית ודלקות הם תהליכים הקשורים זה לזה, הוכח בניסויים מעבדתיים שמחד יש לכורכומין יכולת ניקוי או ניטרול של רדיקלים חופשיים מסוימים, ומאידך הכורכומין מסוגל לחסום את השפעול של חלק מהגורמים בתהליכי דלקת ועקה חמצונית.
התועלת של הכורכומין בעת פעילות גופנית נמרצת המביאה לעקה חמצונית, נקשרה ישירות גם להגדלת מספרן של המיטוכונדריות בתא ולהגברת יעילות פעולתן. כיוון שהמיטוכונדריות הן אברונים תוך תאיים שמהווים מנוע מחולל האנרגיה, אזי ההשפעה של הכורכומין מובילה לאפשרות ניצול מוגבר של גלוקוז (סוכר) על ידי תאי השריר וקבלת האנרגיה הנדרשת.
הקלת דלקות והפחתת עקה חמצונית הן מפתח להתמודדות יעילה עם אימונים ארוכי משך, ולכן המלצה למתאמנים להשתמש בתוספי כורכומין היא די מתבקשת
שילוב PNS וטכנולוגיה ליפוזומלית מעלה את שיעור הספיגה של כורכומין
בכדי להעלות את שיעור הספיגה של הכורכומין פותחו שיטות יצור מתקדמות האורזות אותו יחד עם כלל רכיבי שורש הכורכום, בדרך שמאפשרת מחד להגן עליו בעת המעבר בקיבה בעלת הסביבה החומצית, ומאידך מאפשרת ספיגה גבוהה לתוך תאי הרירית של דופן המעי ומשם לזרם הדם. מדובר בשילובן של שתי טכנולוגיות חדשניות, כאשר אחת מכונה PNS – והינה פטנט עולמי רשום, והשנייה היא טכנולוגיית אריזה ליפוזומלית.
בעזרת הטכנולוגיה הליפוזומלית יוצרים כדוריות זעירות העוטפות את החומרים שהופקו משורש הכורכום, והן מגינות עליו מפני חומציות הקיבה וכן מסייעות אחר כך לתהליך הספיגה במעי. הזמינות הביולוגית של התרכובת הארוזה הזו שמכונה ליפו-טורמריק (LIPO TURMERIC) נבדקה במהלך מחקר רפואי, ונמצא שהיא גבוהה פי 16.5 מזו של כורכומין נקי מבלי שנעשה שימוש בשתי הטכנולוגיות המעבדתיות שהוזכרו.
תוסף הכורכום הליפוזומלי של אקוסאפ נקרא LIPO TURMERIC , מבוסס על אריזת כלל רכיבי השורש של הכורכום, בשיטה המשלבת PNS ואריזה ליפוזומלית לספיגה גבוהה וזמינות ביולוגית מקסימלית.