או בישול עם תעלול: איך להפיק מקסימום ויטמינים, מהבישולים שלכם?
לשלב בתזונה שלך ירקות זה לא תמיד מספיק. איך באמת לשפר את ספיגת הוויטמינים והמינרלים מהאוכל שאתם מבשלים?
כל מי שרוצה לשפר את התזונה שלו ושל משפחתו מבין שכדי ליצור שינוי אמיתי, צריך לבשל באופן בריא. אז כולנו יכולים לומר, בקלות, שטיגון זה רע ושירקות זה טוב. אבל מה עם כל יתר הגוונים של הירוק שנמצאים בין שני הקצוות הללו? הקפצה זה בסדר? כדאי לנסות לאדות? מה עם אפייה בתנור? למרבה המזל, לא צריך לנחש, אלא מומחים בדקו עבורנו את כל שיטות הבישול ואנחנו יכולים לעשות בחירה מושכלת, בהתאם להעדפות הטעם והתזונה שלנו.
אזהרת ספוילר – אלו ה-טיפים האולטימטיביים להתחיל ליישם במטבח
במקום לבחון כל שיטה ושיטה לעומק לפני שנעניק לך את השיטות המנצחות, החלטנו להגיש לך אותן כבר עכשיו, על מגש של כסף. שניגש לשולחן?
- מים זה רע: חשוב לשתות הרבה מים, אבל בכל הנוגע לבישול שלנו, העדיפו שיטות שמשלבות כמה שפחות מים. אידוי עדיף לעומת בישול, הוא שומר על הוויטמינים והמינרלים, בראשם ויטמין C ומשפחת ויטמיני B, שלא לדבר על זה שהתוצאה יותר טעימה ופחות מעוכה, לעומת בישול מסורתי.
- חבל על כל טיפה: השתמשתם במים? בסדר, העיקר לא לבזבז! אם בישלתם במים אז השתמשו בהם כדי להכין מרק, הם עשירים בנוטריינטים.
- לא חייבים לקלף: קליפות של ירקות ופירות מכילות וויטמינים ומינרלים, כדאי לשמור עליהן. כדאי לקרצף היטב, במיוחד בירקות כמו בטטה או גזר שבתור שורשים מחוספסים, מגיעים עם מקסימום לכלוך. חייבים לקלף? אפשר לחשוב על בישול *עם הקליפה* וקילוף אחרי תהליך הבישול.
- קצר ולעניין: בין אם אתם מבשלים, מקפיצים או אופים, בחרו במינימום זמן שנחוץ כדי להכין את הארוחה. ככל שהחשיפה לחום רבה יותר, כך הפגיעה בוויטמינים ובמינרלים גדלה. זה נכון גם לגבי ירקות, וגם בנוגע לבשר או דגים, אם הם חלק מהתזונה שלכם.
כל האמת בפרצוף: מה הבישול עושה לאוכל שלנו?
חשוב להבין, אין שיטת בישול או אפייה מושלמת ששומרת על 100% מהנוטריינטים של המזון. כלל האצבע שאפשר לקחת איתנו הוא שבישול קצר בטמפרטורה נמוכה עדיף. החדשות הטובות: במקרים רבים הבישול משפר את העיכול של המזון והספיגה שלו.
אז איזה וויטמינים ומינרלים נפגעים בתהליך?
- וויטמינים מסיסים במים: וויטמין C, משפחת B (הוויטמינים השונים מסוג B) – מחומצה פולית (B9) ועד לתיאמין (B1).
- מינרלים: פוטסיום, מגנזיום, קלציום וסודיום.
- וויטמינים מסיסים בשומן: וויטמינים מסוג A, D, E ו-K.
עניין של זמן
אחרי שדיברנו על הבישול, בואו נדבר על הלו”ז: אתם יכולים לשדרג את הבישול, לבחור ירקות אורגניים ולהקפיד על הקפצה בשמן ענבים איכותי 100%, אבל אם תשמרו על האוכל לזמן רב מידי במקרר או במקפיא – הערכים שלו יפגעו. ההמלצה הנפוצה היא לצרוך את המזון תוך יום או יומיים, כדי להפיק ממנו את המירב. ויטמין C החיוני פגיע במיוחד לחשיפה לאוויר.
עדיין מתלבטים במה לבחור? אידוי הוא הוא בחירת המחדל הטובה ביותר
אם הגעתם לשורות האלו ועדיין לא הגעתם למסקנה בנוגע לבישול הארוחה הבאה שלכם, דאגנו להקל עליכם את הבחירה ואנחנו יכולים לומר שלדעת תזונאים רבים, אידוי הוא הבחירה מס’ 1. מדוע? הוא משמר וויטמינים מסיסים במים ומפחית את תכולת וויטמין ה-C רק בכ-10%.
רשתות אידוי זמינות היום בכל חנות למוצרי בית, הן זולות ופשוטות לשימוש, רכישה שלהן יכולה לשדרג את התזונה שלכם בלי לתפוס מקום או להיגרר להוצאה כספית מיותרת.