מדוע חשוב ליטול תוסף ויטמין D בהיריון?
לויטמין D השפעות ביולוגיות רבות ומגוונות והוא חשוב לשמירה ולהגנה גם על בריאותה של האישה ההרה וגם על זו של עוברה שברחם ושל תינוקה – לאחר הלידה.
עבור האם שבדרך, ויטמין D חיוני לספיגת סידן וזרחן מהמזון בכדי לשמור על ריכוזים תקינים שלהם בדם, ועל בריאות העצם גם שלה וגם של עוברה. אולם בשנים האחרונות עולה ממחקרים כי לויטמין D תפקידים רבים ומגוונים, אשר כוללים השפעה על תהליך ההתמיינות של תאים (החשובה להתפתחות העובר ואף מקנה השפעה כללית אנטי-סרטנית), מפחיתה סיכון לסוכרת ולרעלת היריון, מקטינה שיעורים של ניתוחים קיסריים ולידות מוקדמות ואף תורמת לירידה בזיהומים וגינאליים, ועוד.
באשר לתינוקות, ויטמין D מסייע בבניית השיניים והעצמות ומפחית את הסיכון להתפתחות רככת עצמות ולמשקל לידה נמוך, ועוד.
מקורות תזונתיים לויטמין D כוללים כבד, דגים (שומניים) ושמן דגים, חמאה ומוצרי חלב מועשרים. אך יש לציין כי ממידע מחקרי עולה שדווקא בישראל שטופת השמש, הרמה הממוצעת של ויטמין D אצל יולדות הינה נמוכה מהגבול התחתון של הנורמה! ולכן בארץ ההנחיה לנשים הרות היא ליטול תוסף ויטמין D במינון של 400 יחב”ל, זאת לעומת ההמלצה בארה”ב שעומדת על 600 יחב”ל.
רוצה לדעת עוד על חשיבות ויטמין D בתקופת ההיריון? מחקר המוכיח כי מחסור בויטמין D במהלך ההריון יכול להשפיע על התפתחות עצם ותפקוד מערכת חיסון מלידה ועד לבגרות.
ויטמין D והגנה מפני רעלת היריון
רעלת היריון היא סיבוך מסוכן של ההריון אשר מלווה בעליית לחץ דם חמורה, ולעיתים אף בפגיעה בתפקוד איברים חיוניים כגון הכבד והכליות. רעלת הריון ויתר לחץ דם בהריון מתרחשים ב- 5% מכלל ההריונות, בדרגות חומרה שונות. רעלת הריון מהווה את הגורם הראשי לפגות ולתחלואה של אמהות ותינוקות, ועשויות להיות לה השלכות רפואיות ארוכות טווח. ממחקרים רבים שבוצעו לאורך השנים עולה שאצל נשים החסרות ויטמין D, שיעור שכיחות רעלת הריון קשה גדול פי 5-4 לעומת נשים עם רמת ויטמין D תקינה. כמו כן, נמצא קשר בין חוסר בויטמין D בהיריון ובין לידת עוברים קטנים במשקלם ביחס לגיל ההיריון, דבר המעיד על נחיצות ויטמין D בתהליכים התוך-שליתיים, בהם מתבצע מעבר של חלבונים וסוכרים הנחוצים לבניית רקמות העובר. במחקר רחב היקף בקרב נשים הרות שנערך כבר בשנות ה-50 , נמצא כי מתן של ויטמין D בשיעור של 2,500 יחידות יומיות הוריד את הסיכון להתפתחות רעלת הריון ויתר לחץ דם בשיעור של כ-32%.
ויטמין D וסוכרת הריונית
נשים המפתחות סוכרת הריונית נמצאות בסיכון יתר לפתח סוכרת מאוחר יותר בחייהן. ויטמין D אף משפיע על התנגודת לאינסולין בנשים בהיריון וממחקרים עולה מתאם חיובי בין רמות ויטמין D בדם לבין רגישות לאינסולין. כמו כן, עוברים של אימהות שפתחו סוכרת היריון, עשויים לפתח מנגנונים פתולוגים שיגרמו להם בשלב מאוחר יותר בחייהם לחלות בסוכרת ואף בהשמנת יתר. חוסר בויטמין D נמצא כגורם המפעיל או מעכב את הפעילות של מספר רב של גנים הקשורים בהתפתחות סוכרת במהלך היריון.
ויטמין D והסיכון לניתוח קיסרי
הליך רפואי זה הפך להיות נפוץ מאוד בעולם המערבי. מעריכים שמספר הניתוחים הקיסריים הכפיל את עצמו פי 6 ב-40 השנים האחרונות. חוקרים שבדקו את הקשר בין מחסור בוויטמין D לבין שכיחות הניתוחים הקיסריים, הופתעו לגלות שקיים יחס הפוך ביניהם. מספר הנשים שנאלצו לעבור ניתוח קיסרי ושהיו להן רמות ויטמין D נמוכות (מתחת ל-15 נ”ג/מ”ל) היה גבוה פי 4 בהשוואה למספר הניתוחים הקיסריים בקרב נשים עם רמות גבוהות יותר של ויטמין D (מעל 37 נ”ג/מ”ל).
ויטמין D ודלקת חיידקית בנרתיק
נשים הרות שהיו בעלות רמות נמוכות מאוד של ויטמין D בדמן נטו ללקות בזיהום חיידקי בנרתיק (וזאת כבר בטרימסטר הראשון) בשיעור של כמעט פי 2 יותר מאשר אלו שהיו בעלות רמות תקינות של הויטמין.
ויטמין D ומניעת לידה מוקדמת
התכווצויות שריר הרחם (כמו גם יתר השרירים), תלויות במעבר יונים של סידן חופשי בתעלות סידן. תהליך זה נשלט לאורך כל שלביו על ידי ויטמין D. במחקר שבדק למעלה מ-80,000 נשים מצאו החוקרים עדות לא ישירה לפיה מספר הלידות המוקדמות בנשים שהרו במהלך הקיץ (שבמהלכו החשיפה לקרני השמש גבוהה יותר) היה נמוך לעומת אלו שהרו במהלך החורף.
ויטמין D בהריון – השפעה על העובר והיילוד
ויטמין D מפעיל למעלה מ-3,000 גנים שונים בעלי תפקיד בהתפתחות תקינה של העובר. זו הסיבה שחוסר בויטמין D בהריון נקשר למכלול רב של בעיות התפתחותיות בקרב עוברים ברחם כמו למשל התפתחות המוח בעובר. מאמרים מדעיים רבים שהתפרסמו בעשור האחרון טוענים שמחסור בוויטמין D אצל האישה ההרה “מטביע חותם” אצל העובר והופך את התינוקות למועדים להתפתחות מחלות האופייניות למבוגרים.
מספר מחקרים הראו כי ילדים שנולדו לאמהות שסבלו מחוסר בויטמין D בהריון סבלו משמעותית יותר מברונכיטיס ספסטית, מאסטמה ונשימה שרקנית, מהשמנה, מסוכרת נעורים ואפילו מהפרעות נפשיות פסיכיאטריות. לעומת זאת, רמות גבוהות של ויטמין D במהלך הטרימסטר האחרון להיריון עשויות להוות גורם שמגן מפני התפתחות טרשת נפוצה בגיל מבוגר יותר אצל הילוד. מחקרים מהשנים האחרונות מראים כי מתן ויטמין D3 כתוסף תזונה לתינוקות יונקים (או יונקים חלקית) מקטין את הסיכון להתפתחות עתידית של סוכרת נעורים. מחקרים שונים אף מדגישים את הקשר שהתגלה בין חוסרים בויטמין D בילדים לבין דלקת מפרקים, ומחלת קרוהן. כמו כן, רמות ויטמין D בדמן של נשים הרות אף משפיעות על אילו של תינוקותיהן, ומחקרים הראו כי לנשים הרות שנטלו תוסף ויטמין D נולדו תינוקות שלאחר מכן בתקופת ילדותם היו בעלי צפיפות עצם גבוהה.
ולסיכום נוסיף ונאמר שמומלץ לכל אישה שהתגלה אצלה מחסור בויטמין, להקפיד ליטול ויטמין D לא רק בתקופת ההיריון וההנקה. זאת בפרט לאור מחקרים שונים שמייחסים לו פוטנציאל השפעה מגינה מפני התפתחות סרטן השד ואוסטיאופורוזיס.