רככת ועצמות חלשות
ויטמין D נחשב לויטמין מבין החשובים ביותר לתינוקות, מאחר והוא קשור לתהליך התקין של התפתחות גופם. יש לו תפקיד מרכזי בבנייה של עצמות חזקות, שיניים בריאות וחזקות ואף בתהליך התפתחות תקינה של תאי הגוף. תינוקות שנמצאים במצב של חוסר בויטמין D נמצאים בסיכון לחלות ברככת – מחלה הגורמת לדלדול הסידן בעצמות וכתוצאה מכך אותן עצמות שנושאות את משקל הגוף מתעקמות, נוצר עיכוב בסגירת עצמות הגולגולת ולעיתים אף עיוותים בצלעות.
ויטמין D לתינוקות – מי נמצא בקבוצת סיכון למחסור?
אצל נשים בהריון הסובלות ממחסור בויטמין D, קיים סיכוי גבוה שגם העובר יסבול מחוסר בויטמין ובכך עולה גם הסיכון של היילוד ללקות ברככת עצמות. לרמות ויטמין D של האם ההרה יש השפעה מרחיקת לכת גם על בניית העצמות אצל הילדים בשלב מאוחר יותר לאחר הלידה: הן על גודלן והן על תכולת המינרלים שבהן. בנוסף, כיוון שויטמין D עוזר לספיגת סידן מהמעי, מחסור בו יגרור מחסור גם בסידן וכפועל יוצא – לפגיעה בחוזק העצם ולסיכון מוגבר לשברים. מלבד זאת, לויטמין D יש תפקידים רבים נוספים הקשורים לפעילותם התקינה של מערכות ואיברים בגוף, כגון: המוח, הלב, מערכת החיסון ועוד.
מדוע תינוקות יונקים צריכים תוספת של ויטמין D?
חלב אם הוא המזון הטוב והמזין ביותר לתינוק ומכיל בתוכו גם ויטמין D, אבל רק בכמויות קטנות (4-40IU לליטר) ולכן כמות זו אינה מספיקה כדי לענות על הצרכים ההתפתחותיים החשובים של התינוק.
עובדה זו מקבלת משנה חשיבות לאור העובדה שמשרד הבריאות ממליץ להגביל את חשיפת התינוק לשמש – שקרניה משתתפות בתהליך ייצור ויטמין D בגוף. מסיבות אילו הנחיות משרד הבריאות הינן לתת ויטמין D3 לכל תינוק במשך שנת החיים הראשונה.
האם אימהות מניקות יכולות להסתמך על ויטמין D מהתזונה?
למרות שמזונות מסוימים מכילים ויטמין D, הם לא מספקים רמה נאותה של ויטמין D3 – הנגזרת הפעילה של הויטמין – בכמות לה נזקק התינוק.
מחקר בריטי שעקב במשך 9 שנים אחר התפתחות ילדים גילה, שעצמות הילדים, שאמהותיהם לקו במחסור בוויטמין D במהלך ההיריון, נטו להיות חלשות יותר. כמו כן מחסור בוויטמין D בתקופת ההיריון עלול לגרום לרככת של עצמות הגולגולת של הילוד – תופעה שמופיעה אצל כ-22% מהתינוקות.
מסיבות אלו, משרד הבריאות ממליץ לכלל התינוקות, ללא קשר לסוג המזון שהם מקבלים, לצרוך תוסף של ויטמין D ייעודי לתינוקות החל מלידתם.